pondělí 22. května 2023

Domácí lučina

 Já miluji sýry typu Lučina, žervé atd. Jednou jsem viděla tip na domácí výrobu takového druhu sýru, který byl velmi jednouchý, a tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Nadchnul mě, takže teď převážně doma vyrábím sama a už nekupuji.

Potřebujete

  • selský jogurt (nebo nějaký kvalitní a hutnější),
  • zakysanou smetanu,
  • špetku soli,
  • volitelně bylinky podle chuti.

Postup je jednoduchý – stačí smíchat jogurt se zakysanou smetanou, špetkou soli a přes cedník s gázou nebo látkovou plenou nechat vykapat (cca 24 hodin). Můžete klidně přimíchat i vaničkový tvaroh nebo zakysanku vyměnit za smetanu ke šlehání.



Musím upozornit, že domácí lučina chutná přece jen jinak než ta kupovaná. Mě ale potěšila, tak zkuste a uvidíte :). A moc krásně se maže!

19 komentářů:

  1. Domácí lučinu jsem ještě nezkoušela, ale v plánu je. Zatím jsem jen dělala tvaroh ze zkyslého mléka. Což má v podstatě stejný postup - jen se před tím musí nechat mléko vysrážet (a je třeba mít čerstvé mléko, ne trvanlivé).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já zase nezkoušela ten tvaroh a ani o něm neslyšela :D.

      Vymazat
    2. Já to znám od mámy, ona je z vesnice z malého hospodářství a tvaroh dělávali doma (měli krávu)

      Vymazat
  2. Jéé! Já mám doma na to i udělátko, ale už jsem jí nedělala kupu let :D Domácí lučina se vůbec nedá porovnávat s tou kupovanou, nám doma teda chutná mnohem více ta domácí! Jen se nesmí zapomenout osolit :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad tím udělátkem jsem už také uvažovala :D. Jo, ta sůl dělá hodně :D.

      Vymazat
  3. Tak to vypadá hodně dobře. Ještě jsem nikdy domácí lučinu nezkoušela, přitom klasickou z obchodu máme moc rádi! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. No to bych si ráda dala, bohužel teď nemůžu kravské mléko :-/ Ale třeba po nějakém čase vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento recept som už skúšala a vyšiel mi krásne. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Lučina vypadá naprosto skvěle! Moc ráda to vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  7. Recept znám a doma ho děláme. 🙂 Sýr je chuťově opravdu trochu jiný, ale i tak moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
  8. Domácí lučinu jsem nezkoušela, ale doporučím babičce, ta zbožňuje lidlovskou variantu "Palouček" a tohle by ji mohlo bavit vyrábět :D

    OdpovědětVymazat
  9. Na Gervais a Lučiny nedám dopustit, má spotřeba je obrovská! Super tip. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️