Já miluji sýry typu Lučina, žervé atd. Jednou jsem viděla tip na domácí výrobu takového druhu sýru, který byl velmi jednouchý, a tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Nadchnul mě, takže teď převážně doma vyrábím sama a už nekupuji.
Potřebujete
- selský jogurt (nebo nějaký kvalitní a hutnější),
- zakysanou smetanu,
- špetku soli,
- volitelně bylinky podle chuti.
Postup je jednoduchý – stačí smíchat jogurt se zakysanou smetanou, špetkou soli a přes cedník s gázou nebo látkovou plenou nechat vykapat (cca 24 hodin). Můžete klidně přimíchat i vaničkový tvaroh nebo zakysanku vyměnit za smetanu ke šlehání.
Musím upozornit, že domácí lučina chutná přece jen jinak než ta kupovaná. Mě ale potěšila, tak zkuste a uvidíte :). A moc krásně se maže!
Domácí lučinu jsem ještě nezkoušela, ale v plánu je. Zatím jsem jen dělala tvaroh ze zkyslého mléka. Což má v podstatě stejný postup - jen se před tím musí nechat mléko vysrážet (a je třeba mít čerstvé mléko, ne trvanlivé).
OdpovědětVymazatTak já zase nezkoušela ten tvaroh a ani o něm neslyšela :D.
VymazatJá to znám od mámy, ona je z vesnice z malého hospodářství a tvaroh dělávali doma (měli krávu)
VymazatJéé! Já mám doma na to i udělátko, ale už jsem jí nedělala kupu let :D Domácí lučina se vůbec nedá porovnávat s tou kupovanou, nám doma teda chutná mnohem více ta domácí! Jen se nesmí zapomenout osolit :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Nad tím udělátkem jsem už také uvažovala :D. Jo, ta sůl dělá hodně :D.
VymazatTak to vypadá hodně dobře. Ještě jsem nikdy domácí lučinu nezkoušela, přitom klasickou z obchodu máme moc rádi! :-)
OdpovědětVymazatJe to jednoduché a dobré :).
VymazatNo to bych si ráda dala, bohužel teď nemůžu kravské mléko :-/ Ale třeba po nějakém čase vyzkouším :)
OdpovědětVymazatTak třeba časem :).
VymazatTento recept som už skúšala a vyšiel mi krásne. :)
OdpovědětVymazatJe fajn :).
VymazatLučina vypadá naprosto skvěle! Moc ráda to vyzkouším!
OdpovědětVymazatDoufám, že bude chutnat :).
VymazatRecept znám a doma ho děláme. 🙂 Sýr je chuťově opravdu trochu jiný, ale i tak moc dobrý.
OdpovědětVymazatTo máš pravdu :).
VymazatDomácí lučinu jsem nezkoušela, ale doporučím babičce, ta zbožňuje lidlovskou variantu "Palouček" a tohle by ji mohlo bavit vyrábět :D
OdpovědětVymazatTak snad to tak bude :D.
VymazatNa Gervais a Lučiny nedám dopustit, má spotřeba je obrovská! Super tip. :))
OdpovědětVymazatJá teď miluji tuto domácí :).
Vymazat