pondělí 7. října 2024

Knižní tip – Ultrazpracovaní lidé

 Dnes mám pro vás tip na vzdělávací knížku. Vzdělává v oblasti potravin, což je mé jedno z oblíbených témat, o která se zajímám. Na knížku Ultrazpracovaní lidé od Chrise van Tullekena jsem slyšela velkou chválu, a tak jsem se rozhodla, že si ji chci určitě také přečíst.

Knížka je podložena mnoha studiemi, ale zároveň je psaná tak, aby ji pochopil každý. Občas je to trochu těžší čtení, ale vše se dá pochopit. Hlavně opravdu otevírá oči v tom, jak dnešní potravinářský průmysl funguje

Prozradí vám, proč neustále stoupá obezita, proč lidé neustále baží po větším množství jídla, hlavně toho ultrazpracovaného. Mimo jiné se v ní dozvíte, proč s tím stále nikdo nic nedělá, i když je už všem jasné, že za to mohou právě tyto potraviny. Taky vám vysvětlí rozdíl mezi tím, co v těle způsobují opravdové potraviny a co ty ultrazpracované, a proč tedy i hodnotově stejné jídlo může působit na tělo úplně jinak.

Knížka zkrátka popisuje, jak moc se změnila a stále mění naše strava za posledních pár desítek let, jaké to má následky a že výrobcům nejde o lidské zdraví, ale jen o peníze. Také se v knížce dozvíte, že se již hodně cílí i na děti (což asi sami dobře víte, supermarkety přeplněné obaly s lákavými obrázky), a to je samozřejmě hodně špatně, jelikož ty jsou na takové potraviny obzvlášť citlivé, když se hodně vyvíjejí.

Autor uvádí, jak i velké potravinové korporace v zájmu ochrany svých výrobců (aby je veřejnost stále kupovala s dobrým úmyslem, že jsou vlastně pro naše těla neškodná) potom spolupracují s firmami na výrobě doplňků stravy, které se mají vypořádat s problémy, co jejich produkty samy vyvolávají. Co by ne, další výdělek je přece vítaný, no ne? Ale bohužel pro naše zdraví jen další propadák.

I když autor dost haní ultrazpracované potraviny, také velmi zdůrazňuje, že je každého věc, co konzumuje a rozhodně nikoho nenabádá k nějakému jinému jídelníčku. Také se zmiňuje, že chápe, že ne každý si může dovolit investovat do lepších potravin, protože bohužel ty zdraví příliš neprospívající potraviny jsou nejlevnější a nejlépe dostupné. Ale určitě vám trochu změní pohled na to, co kupujete a možná díky němu začnete trochu více přemýšlet nad obsahem svých nákupních košíků.

Samozřejmě je něco jiného, když váš jídelníček tvoří převážně kvalitní potraviny a občas nějaká ultrazpracovaná. Horší je to samozřejmě naopak.

Anotace

Víte, čím krmíte sebe a své děti?

Vydejte se na fascinující a zároveň děsivou cestu do světa ultrazpracovaných potravin. S pomocí vědy odhalíte, co skutečně jíte a proč moderní strava vede spíše než ke zdraví a rovnováze k chronickým nemocem, duševním chorobám a závislostem.

Kromě nečekaného složení běžných potravin rozkrývá Chris van Tulleken také znepokojivé výrobní procesy a zákeřné marketingové taktiky, které nás nutí po těchto chemických pochoutkách sahat znovu a znovu. Smířit se s tím ale nemusíte. Autor, který se experimentálně zkusil měsíc stravovat stejně špatně jako typický britský teenager, ukazuje, jak se závislosti na „nejídle“ úspěšně bojovat a konečně převzít vědomou kontrolu nad tím, co denně konzumujeme.

V knize se mimo jiné dozvíte

- Průmyslové zpracování potravin snižuje obsah mikroživin tak drasticky, že způsobuje podvýživu a obezitu současně.
- Nízkokalorické výrobky podporují přejídání navzdory tomu, že neobsahují cukr.
- Nezdravá strava je celosvětově spojena s větším počtem úmrtí než kouření.
- Mnoho průmyslových potravin je cíleně navrženo tak, aby byly návykové.
- Jak rozvíjet schopnost rozhodovat se při nákupu zdravěji.

Tato kniha navždy změní náš pohled na to, co máte na talíři.

Je mi jasné, že tato knížka nebude pro každého. Je ale opravdu zajímavá, a pokud vás víc zajímá strava a celkově to, čím sebe (a třeba i svou rodinu) krmíte, stojí za to si ji určitě přečíst

Znáte tuto knížku? A zajímají vás i takové informace?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️