neděle 13. ledna 2019

Měsíc s Amy

To není možné, že už je tu se mnou Amy měsíc! Rychle to utíká, 9. prosince přišla a už si nedovedu představit, že by tu nebyla. Co se za ten měsíc zvládla či nezvládla naučit? Co zažila a jak se nám společně žije? To si dnes shrneme. :)

Co už se zvládla naučit?
  • Musím říct, že na to, že má Ejmule zatím 2 a půl měsíce, je celkem šikovná a už umí nějakých těch pár povelů. Dokonale zvládá sedni
  • Ke mně se dokázala naučit taky celkem rychle, jen občas je jí moc nechce. Za piškotkem ale přiběhne jak by smet!
  • Lehni byl dost boj, ale nakonec to ta potvůrka pochopila. Někdy to s ní jde ale taky rychlostí pomalé želvy, ale nakonec si přece jen lehne. Bohužel občas i když mé rty s hlasem dávají najevo sedni, Amy leží. 
  • Povel zůstaň Amy chápe taky. V tom je celkem šikovná, jak doma, tak venku, i když mimo domov jí občas něco ve volné přírodě rozptýlí a moc zůstávat nechce.
  • Když si Ejminka usmyslí, dokáže poslechnout a přinést ten blbý balónek.
  • Dej pac nám taky v rámci možností jde, ale občas dáváme dvě pacičky najednou, a to není úplně ono.
  • Dokonale víme, co je to přestaň. To když se panička rozzlobí, tak po Amy křičí často. A chudáček Ejminka to nechápe, přece si chce jen hrát, kousat a dělat kravinky.
To je prozatím vše. Chce to pilovat, pilovat a učit se pořádně. Aby to naše štěňátko na žádný povel nezapomnělo.



Co se nezvládla naučit?
  • Čůrat na podložku. Tohle je boj a asi se to ani nepovede. Amy občas pochopí, že když ji tam položím, tak chci, ať se vyčůrá, ale ve většině případů si sedne a stejně se pak vyčůrá někde jinde. Je ale šikovná aspoň v tom, že chápe čůrání a vyprazdňování venku. Jen to nevydrží tak dlouho, přece jen mám malý močový měchýřek... Nebo když je doma sama...
  • Povel u nohy. Ten Ejmule vůbec nechápe, ale neztrácím naději.


Co papá?
Rozhodla jsem se pro granulovou stravu, a to na granulích od značky Ontario. Problém je akorát v tom, že přesně nevím, jak bude Amy velká v dospělosti. Proto jsem ji nejprve pořídila granule pro střední psy, teď raději pro ty velké. Její maminka byla střední velikosti, ale otec je neznámý. Ovšem když jsem si ji v prosinci brala, měla poměrně velké tlapky, a to většinou svědčí o větším pejskovi, tak se uvidí.
Někdy Ejmince dám i nějakou tu masovou kapsičku pro štěňátka s vařenou mrkví. Mrkev je totiž pro pejsky zdravá, dává jim spoustu potřebných vitamínů třeba i na zdravou srst. 
Občas dostane i nějakou tu šunku, sýr nebo rýži. Granulky ji zatím zalívám vodou nebo rozpuštěným sušeným mlékem. A za odměnu dostane Amy buď piškotek, nebo takové masové kostičky, které jsou ze Super ZOO.


Oblíbené hračky
Mezi oblíbené hračky patří... asi úplně vše. Náš oblíbený zverimex je SUPER ZOO. Tam jsem pro Amy pořídila vodítko, granule, pelíšek (i když v něm teda moc nespí) a taky spoustu hraček. Má tedy balónek, balónek na šňůrce, uzlík a hodně ráda si hraje se žvýkacími kostmi. Boty by se jí taky líbily, ale schovávám je před ní. Vlastně by kousala úplně vše, prostě štěně.


Oblíbené místo
Oblíbené místo je na koberečku pod konferenčním stolkem. Když se na ní zlobím nebo se prostě chce schovat, abych ji nevzala hračku, běží pod něj. Nevím, co bude dělat za pár měsíců, až vyroste, ale zatím si toto místo užívá.





Kde byla?
Stihla navštívit mé rodiče a prarodiče. Dále byla na hoře Skalka, i když jsme vyšli jen půl hory, Amy nezvládla celý výstup kvůli zimy. Jela lanovkou i na Javorový vrch v Beskydech. A také si užila pár dní i se Silvestrem ve vesničce Řeka. A také chodíme často na hodinové procházky do blízkého lesa.



Ostatní psi a lidi
Počáteční strach vystřídala zvědavost a hravost. Za každým by utíkala, všechny radostí kousala a hrála si s nimi.



Přezdívky
 Jmén pro Amy se stihlo vymyslet už dostatek. Např. Ejmule bambule to je nejvíce top.





Tak to by byl takový měsíční report. Už zažila dvě očkování, stihla ji trochu onemocnět kůže, ale to spravil šampón, který nám dali veterináři, zdvojnásobila váhu a taky mi trochu vyrostla. Jde to vidět hlavně na uších, má je větší a občas je má otočené naopak a vypadá jak tele. :D

Baví vás takové články? :) Já musím uznat, že mě moc baví psát, jsem psí fanatik a je to i takový opět měsíční pohled zpět, co vše jsme prožily. :D

18 komentářů:

  1. Je to šikulka a krasavice. :)

    OdpovědětVymazat
  2. je vidět, že si pejska fakt užíváš :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tenhle článek jsem si přečetla moc ráda, protože miluji pejsky :) Amy je kouzelná a i moc šikovná, všechno určitě vypilujete :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je kuku malinký, mít doma štěně je docela záhul, mojí Riguš je už asi 6 let a je pořád pěkný šídlo, ale nerada vzpomínám na zničené věci a počůraný byt.:-)
    Tvému blogu dávám odběr a budu se sem ráda vracet, stejně tak ráda tě přivítám i u sebe na blogu, kde nyní probíhá soutěž s Dermacolem.
    ByGabra
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám ještě jednoho pejska u babičky, je jí 10 a je pořád tele :D Děkuji, už jsem se na soutěž dívala:)

      Vymazat
  5. Vidím, že máš nový vzhled ♥ Je krásný ♥

    Článek je moc fajn♥ Amy je krásná a vám dvěma spolu to strašně sluší!♥

    Moc se těším až Amy s Tally seznámíme♥

    OdpovědětVymazat
  6. jeeej tak ten je naadherny..ak ta bavi sledovat videa na youtube, tak pozri moje najnovsie video z Milana :)..
    https://www.youtube.com/watch?v=hOvFR80YgmU&t=29s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se ráda podívám, v březnu tam letím:)

      Vymazat
  7. Ty mláďátka vždycky tak rychle rostou... :) Podle mě toho na svůj věk umí dost a určitě se to ještě s přibývajícími měsíci zlepší :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je moc krásná Ejminka :) ať vám i dál dobře roste :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️