úterý 12. února 2019

10 rozdílů mezi životem se psem a bez něj

Spoustu lidí má psy. Jsou to jejich kamarádi, vždy připraveni je rozveselit, rozčílit, zahrát si s nimi... Vlastníci psů to znají. Najdou se ale i ti, kteří zvažují pořízení psa, a nevědí, co všechno od toho čekat. Dneska vám přináším 10 rozdílu mezi tím, když žijete s čtyřnohým kamarádem anebo bez něj. Jsou to věci, které jsem sama vypozorovala a jsou z mé vlastní zkušenosti.

1. Žádná samota
To je asi to nejpodstatnější, čeho si všimne člověk, který má doma psa (ne na zahradě). Pokud s vámi pes tráví čas vevnitř, tak i když nemáte žádnou lidskou společnost, ta psí je tam vždy. Lehne si k vám, lehne si na vás, opře se o vás, skáče po vás, chce si s vámi hrát, kouká na vás, spí u vás.... Uděláte jakýkoliv pohyb, pes zbystří a zjišťuje, co se děje. Tohle se mi na nich třeba moc líbí. Není to jen u psů, ať máte jakékoliv zvíře doma, nejste sami... Já to ale u toho psa pociťuji asi nejznatelněji.


2. Větší nepořádek
Je to tak, hlavně u mladých psů. Všude běhá, všechno bere, pak to nechá povalené na zemi. Nandáš mu misku s vodou, najednou šlapeš do mokrého, protože ji to malé pako převrhlo... Granule se nenachází jen v misce, ale i všude kolem... Hračku najdeš snad i v záchodě... A co teprve chlupy, pokud nevlastníte jorkšíra?



3. Méně času
Pes je časově náročný. S tím musí počítat každý, kdo si ho chce pořídit. Člověk si musí uvědomit, že je to velmi společenský tvor, který potřebuje péči, lásku a aspoň nějaký ten čas na hraní, procházky apod. Proto mu musíte věnovat ten cenný čas. Pejsek pak nebude chudák, nebude smutný. Jasné, já taky nejsem 24/7 se psem. Chodím do práce, školy, kamarády, zajdu si někde s přítelem. Ale každý den si s ním pohraji, vyvenčím ji, pomazlím se... Někdy více času, někdy méně, ale snažím se, co to jde... A mě to baví, nevadí mi darovat kousek svého času takovému miláčkovi! Taky je důležité si uvědomit, že to není "hračka" na rok, která vás pak přestane bavit a dáte ji stranou... Bude tu s vámi snad aspoň takových 10 let a více!


4. Více pohybu
Zase jedna z těch pozitivních stránek. Máte více pohybu. Chodíte na procházky, hrajete si s pejskem. Nutí vás něco dělat, takže jste více aktivnější, což je plus pro zdraví! Abyste pejska pořádně vyběhali, zajedete někde na hory, pěkně výšlap, různé aktivní výlety, no paráda! Jasně, hodně i záleží na plemenu, ale každý pes potřebuje nějaký ten pohyb, takže větší aktivita je jistá!




5. Prázdnější peněženka
Ano, i váš rozpočet pozná, že máte doma pejska. Je to jako mít dalšího člena rodiny. Musíte mu koupit nějaké vybavení – vodítka, obojek či postroj, náhubek, pokud je krátkosrstý, tak nějakou pokrývku těla na zimu, misku na jídlo a vodu. Dále je to pelíšek, hračky, krmivo, kartáč na srst... Platí se očkování a vůbec platíte za to, že toho psa máte. Ano, nezdá se to, ale takový pejsek stojí celkem dost, ale zas nemůžu říct, že je to nezvládnutelné. Hodně záleží, jakého máte pejska, jakou potřebuje péči, kolik toho sní... Ale patří taky mezi rozdíly mezi životem s ním či bez něj.


6. Mnoho úsměvů a čisté radosti
Určitě se více nasmějete. Takový pejsek vám předvede, co dokáže a kolikrát se tomu člověk tak nasměje... Ne nadarmo se říká "psí kusy". Oni jsou na ně vážně experti!




7. Pravé přátelství
Uvidíte, že vám takový pejsek brzy přiroste k srdíčku. A vy jemu také. Stanete se opravdovými přáteli. On pro vás vždy bude všude. Když budete smutní, bude s vámi, když budete veselí, bude tam pro vás... Nikdy se na vás nevykašle! A vy byste mu to měli oplatit a taky se na něj jen tak nevykašlat!


8. Povídání
Když máte pejska, více používáte i svou pusu k mluvení. "Dost! Nesmíš! Přestaň! Zůstaň! Amy! Besi! Azore!..." Ale i taková ta ztřeštěná slůvka infantilním hláskem jak na děti. Povídání je tedy zaručeno jak se psem, ale tak i s ostatními páníčky venku na procházce. Kolikrát se zapovídáte o svých psech!


9. Starosti
Se psem se taky pojí více starostí. Ať už je to péče, tak třeba i takové cestování. Je to trochu složitější, ale jde to! Je dobré mít i někoho, kdo vám pejska případně na pár dnů pohlídá, kdybyste chtěli někde, kde nemůže. A třeba takový pes na zahradě... Způsobí nepořádek, že třeba rozhrabe zem, záhonky, cokoliv... A vy to pak musíte spravovat. Doma zas něco rozkouše... Ale s tím musí každý počítat a jen na něm záleží, jestli je ochotný něco obětovat či ne. :)



10. Žebrání
A poslední věc je žebrání. Když máte doma psa, budu se na vás pořád dívat, když něco jíte, připravujete jídlo, cokoliv. Jeho psí očka na vás budou číhat pořád. :D Ale já se třeba s pejskem ráda dělím o něco, co může. :D A na psí pohled jsem už i celkem imunní. :D


Tak to by bylo vše. Myslím si, že každý musí zvážit zda si pejska pořídit nebo ne. Je škoda, když pak zbytečně končí v útulku... Přitom jsou to tak úžasná stvoření! :)

18 komentářů:

  1. I když jsem pejska nikdy neměla, tak v některých bodech se ztotožňuji i jako kočičí máma třech potvůrek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že něco musí být podobné i s kočičkou :)

      Vymazat
  2. Ach, po prečítaní by som zase raz chcela psa :)

    OdpovědětVymazat
  3. Žebrání nesnáším :D Proto nikdy zvířátkům nedávám, protože bych se jich pak nezbavila. Myslím, že si ho spousta lidí pořizuje i proto, aby nebyl doma sám :) A je super, že tě nutí k pohybu, ten se nikdy neztratí :) Je krásné, jak máš k ní krásný vztah ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to nevadí, zase se s nimi ráda dělím :D Jojo, ten pohyb je super:) Jo, je to miláček <3

      Vymazat
  4. Musím říct, že za ten měsíc, co máme Tally, tak ještě ani jednou nežebrala. Občas na nás třeba štěkla, ale to jsem ji pak dala její vlastní misaku s graulkami a asi pochopila, že má své. Nedali jsme ji ani jednou od stolu a není problém. Snad ji to vydrží =)

    Radost, úsměv a přátelství. ♥ Nejlepší!

    Moc pěkný článek Teri=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nám žebrání nevadí, rádi se s ní zase dělíme :D Děkuji :)

      Vymazat
  5. Moc pěkný článek, chlupáči jsou prostě nej a život s nimi je vždy krásnější (i moje jídlo je s mojí kočenou vždy o chlup nebo někdy o více chlupů lepší) :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezký článek :) Jasně život se psem má své výhody i nevýhody, jako třeba ty starosti a prázdnější peněženku. Ale to přátelství a to že tě ten pejsek miluje, to z to všechno stojí :) Taky po takovém chlupáčoví toužím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) Jo, stojí to za to:) Určitě se jednou dočkáš:)

      Vymazat
  7. Fajn článek, zvířecí kamarádi jsou prostě super:) sama se nemůžu dočkat, až si jednou pořídím toho svýho hafana:)

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký večer, krásný článek a se vším souhlasím.My jsme s mužem v důchodu a celou dobu co jsme spolu máme chlupatinky.Už jsme pochovali 4čubinky a bez pejska si nedovedeme představit život.Samozřejmě máme pátou.Ty čtyři byly výmarandy a neskutečně hodné a taky s nima byla legrace,až jsme někdy smíchy brečeli.Pátá je bordodoga a už jí je 11let.Taky moc hodná.Nikdy jsme nemuseli ani na jednu křičet.Nemohla bych mít pejska v kotci na zahradě,musí být s náma a když nespí, tak si povídáme a že slovům rozumí.Prostě pro mě chlupaťáčci miláčci neskutečný.Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Psa sme mali 16 rokov. Prezila s nami detstvo, puberu, dospelost, prve lasky, sklamania, aj zivotnych partnerov. Bolo to najkrajsie obdobie nasho zivota. Milovala som ju ako sestru, a tolko ma toho naucila. Hlavne ako milovat život. Bol to iba pes ale dokazala to lepšie ako niektori ludia.
    Momentalne psa nemam, zatial mam deti. Jedno male, jedno velke jedno na ceste. Privela konickov primalo casu. Ale ked raz budene byvat na dedine vo. vlastnom dome, psa mat budem. Pretoze viem, ze je to ten najlepsi kamos aky si clovek moze priat. Je to cista laska.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář, miluji takové komenty číst:) Je to krása! Z toho jen vidím, jak psi dokážou povzbudit spoustu lidí:)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️