Když jsou ty Velikonoce, připravila jsem si pro vás recept na něco typického k tomuto svátku. Většinou jsem mívala klasický kynutý mazanec od babičky (který miluji!), ale už ho pár let nepeče, tak jsem se rozhodla zkusit něco sama. Jelikož jsem se nechtěla plácat s kynutým těstem, vznikl tento tvarohový kámoš.
Potřebujeme:
250 g tvarohu
150 g másla
130 g cukru
2 vejce + 1 vejce na potření
5 lžic mléka
500 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku
rozinky naložené v rumu
Postupujeme:
Rozinky si naložíme do rumu a dáme do ledničky aspoň na 2 hodinky (ideálně přes celou noc). K přípravě těsta si nejdříve rozpustíme máslo, které pak v míse smícháme s cukrem, vejci, tvarohem, mlékem a odlevem rumu z rozinek. K této vymíchané směsi pak přidáme mouku, kypřící prášek a rozinky. Vypracujeme si těsto, ze kterého vytvarujeme mazanec. Ten dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 stupňů 15 minut, pak ztlumíme na 160 a ještě dalších 40 minut.
Po rozkrojení |
A pořádné velikonoční hody k snídani |
Jedna verze z celozrnné mouky :) |
Dobrou chuť! |
Tvarohový mazanec určitě někdy vyzkouším. My se stejně jako v předchozích letech drželi tradice a měli klasický kynutý.
OdpovědětVymazatHezkou neděli
Ten kynutý je prostě skvělá klasika! :)
VymazatKrásný recept, cokoliv co je s tvarohem mám moc ráda, těsto je vždy pěkně vláčné :)
OdpovědětVymazatMyGoldenMind
To je pravda. :)
VymazatTak ten je :) A ještě když je s tvarohem. Recept ukládám a snad brzo vyzkouším :)
OdpovědětVymazatSnad zachutná:)
VymazatDalší recept co určitě zkusím! Vypadá to hezky a líbí se mi, že není potřeba milion ingrediencí. Děkuji za tip na další dobrutku :)
OdpovědětVymazatAngellyca
Joo, je to jednoduché :)
VymazatMňam, ten vypadá skvěle :) Také jsem letos pekla tvarohový, ale teda bez másla, které jsem nahradila řepkovým olejem a řeckým jogurtem :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Tak to je taky super náhrada, děkuji za tip :)
Vymazat