pátek 9. srpna 2019

Norsko – poznatky


Přináším tedy další článek ohledně Norska. Tentokrát se zaměřím na různé zajímavosti a poznatky, které jsem při krátkém týdenním pobytu stihla poznamenat. :)

1. Ceny

Jistě jste už slyšeli, že ceny jsou v Norsku vyšší než u nás v České republice. V supermarketu vidíte stejné ceny jako tady (např. Orbit žvýkačky 14 Kč v Česku, 14 Kč v Norsku), akorát na naše se to musí vynásobit ještě cca 2,6 (podle denního kurzu samozřejmě). 

Doprava je tam o dost více dražší než u nás. Třeba městský autobus pro studenta stál v přepočtu 26 Kč (a to upozorňuji, že se studentskou slevou :D). Také alkohol není nejlevnější, ale o tom se dočtete více níže. Zato tam snad úplně všude zaplatíte kartou a nemusíte mít hotovost!

2. Alkohol

V Norsku je částečná prohibice. To znamená, že alkohol není úplně zakázaný, ale dost omezený. V obyčejném obchodě seženete jen pivo do určitého procenta (myslím, že nějak 4,75 %), a ještě si ho můžete koupit pouze ve všední dny do 20:00, v sobotu do 18:00 a v neděli vůbec. Tvrdší alkohol lze zakoupit jenom ve specializovaných obchodech jménem Vinmonopolet, nebo v restauracích, ale tam si připlatíte už na tak přiražených cenách alkoholu v této zemi.

3. Stopování

Se stopováním jsme neměli zas tak velké problémy. Vyloženě Norové moc nezastavují, upřímně jsme měli spíše štěstí, že nám jednou přímo oni zastavili. Jinak máte větší šanci spíš u cizinců, kteří po Norsku často cestují autem.


4. Tma

Hodně mě překvapilo, že nikdy nebyla úplná tma jako to známe tady. Navíc tam bylo o dost déle světlo, než v Česku.

Foceno cca v 10 večer

5. Obchody

Většina obchodů bývá v neděli zavřená, ale najdou se i nějaké menší krámky, které jsou v tento den otevřené. Taky se tam vyskytuje spousta obchodů otevřených třeba až do 23:00.

6. Norové

Norští obyvatelé mi přišli moc milí, ale je pravda, že působí spíše plaše a tiše než třeba Jižané. Umí však skvěle mluvit anglicky (i starší) a vždy rádi pomůžou.


7. Vratné petky

Kromě láhví se dají v Norsku vrátit i pet láhve! To je super a velká škoda, že to není i u nás! Dostanete za ně 3 NOK, kdežto za obyčejné láhve 2 NOK.

A teď vám jen tak pro zajímavost povím, na kolik nás tak vyšlo, třeba by to mohlo někoho zajímat. 


Letenka – 750 Kč i se zpáteční (Katowice–Oslo; Oslo–Katowice)


Ubytování – Airbnb (oboje 7 km od centra města)

2 179 Kč/2 osoby Hamar (5 nocí) (1 090 Kč/os)

1 786 Kč/2 osoby Oslo (2 noci) (893 Kč/os)


Autobus z letiště do centra města Osla – 1 000 Kč (objednáno předem přes internet a se studentskou slevou)


Cestovní pojištění – 192 Kč


Flixbus – 89 Kč (Ostrava–Katowice, student), 150 Kč (Katowice – letiště, už nešla studentská sleva)


Dále jsem si měnila 3 000 Kč na útratu, ale nechala jsem tam cca o 2 000 Kč více, to už ale záleží, jak moc si dopřáváte a nakupujete, co používáte za dopravní prostředky apod.

15 komentářů:

  1. Výlet do Norska byl určitě bezva. A vychytalas dobrou cenu letenky i cena za ubytování mi přijde fajn. Jen jídlo asi vyšlo dost draho, co,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se moc pěkně vychytalo :) Ano, jídlo je tam drahé.

      Vymazat
  2. Wow, tak nejvíce mě překvapuje to světlo v 10 večer. Ráda bych se tam také někdy podívala :))

    OdpovědětVymazat
  3. Norsko je moje naprostá srdcovka ♥ Je pravda, že ceny se tam pohybují někde úplně jinde, ale i tak myslím, že tě výlet vyšel ještě na přijatelnou cenu :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Norsko je krásné, taky bych se tam ráda podívala :) Je super že mají vratné petky, škoda že to není u nás :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  5. Do Norska bych se ráda podívala, ale třeba žít bych tam nemohla, už kvůli tomu alkoholu :D (Teď budu znít jako alkoholičky).

    OdpovědětVymazat
  6. Ta cena letenky je teda bomba, krásně jsi to vychytala :) Tenhle článek je fakt super, komukoliv se při další návštěvě může hodit. Je dobré znát, kolik tam co stojí. V Kodani mě ty jejich ceny hodně překvapily :D Překvapilo mě, že angličky umí i starší. V Itálii moc neuměli staří ani mladí :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad právě třeba někomu pomůže. :) To s těmi cenami a mluvou chápu :D

      Vymazat
  7. Dufam, ze casom sa flase budu dat zalohovat vsade. Je to dobra inspiracia.

    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná země, osobně se mi nejvíce líbil Geirangerfjord, z té krasy jsem byl doslova unešen.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️