pondělí 16. září 2024

Karvinsko – Karvinské moře

 Po delší době mám pro vás cestovatelský článek. Už moc tyto články nesepisuji, protože když teď někam jezdíme, většinou jsou to místa, která už mám tady na blogu zmíněná :D. Každopádně teď mám pro vás jeden tip na výlet v Karvinsku, který máme vlastně pár minut od baráku, ale byli jsme tam poprvé! :D Jedná se o Karvinské moře.

Možná vás trochu zaráží slovo „moře“ v názvu, ale opravdu se této vodní ploše takto říká :D. Jedná se o jezero, které v minulosti vzniklo vlivem důlních poklesů. Dnes slouží ke koupání, které si užijete s výhledem na důlní věž, a nebojte, opravdu je tam moc hezká a čistá voda.

Trochu faktů – v roce 2018 si město Karviná místo pronajalo od soukromého majitele. Upravilo břehy a zajistilo další služby. Nyní je tam už vybudovaná krásná cyklostezka okolo, písečná pláž a určitě tam brzy přibyde mnoho dalšího.

Od roku 2023 slouží na hladině Karvinského moře příjemné plovoucí molo. Molo, kam je vstup ze břehu po dřevěné plošině, drží na pontonech a reaguje na výšku vody. Dlouhé je 21 metrů a při pohledu ze břehu se jedná o zrcadlově obrácenou jedničku se dvěma kruhy. Na každém z nich se nachází lavice k sezení.

Zdroj

Skvělé je, že vstup je tam (zatím) zcela zdarma, to samé parkování (ale pozor, už to tam bývá v hezkých, parných dnech docela napráskané, takže ideálně přijet někdy dřív z rána). 




Cyklo trasa okolo jezera má nějakých 3 km. Můžete tam v pohodě i s pejsky, kteří se můžou taky okoupat :).


Kdybyste někdy byli poblíž, určitě doporučuji se tam podívat. Já se tam chci někdy vydat na brusle nebo kolo :).

3 komentáře:

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️