čtvrtek 20. září 2018

Porovnávání se

Určitě to znáte taky. Podíváte se kolem sebe a vidíte zamilované páry chodící po ulici za ruku. Otočíte se na druhou stranu a postřehnete vysmáté kamarádky kráčející v přátelském objetí. Doma jdete na instagram a vyskakují na vás fotky těch dokonalých zamilovaných párů, které snad nikdy nezažily žádný velký problém a jsou do sebe zaláskování dokonale po celou dobu bez jediného mráčku. A vy se najednou cítíte smutní. Chcete to, co mají ostatní. A proč? Protože nemáte přesně to, co oni. Nepřehlédli jste ale náhodou to, co máte vy? Jste si jistí, že ti kráčející lidé nebo ti na těch fotkách jsou takhle permanentně?

Výsledek obrázku pro srovnávání citáty


Já dělala dlouhou dobu jednu velkou chybu. Jsem člověk, který se pořád musí s někým nebo s něčím srovnávat. Ať už je to vzhled, postava, dovednost nebo jakékoliv vztahy. Teď bych se ale chtěla zaměřit na ty vztahy. Dnešní doba mi tuto blbou vlastnost ještě o dost přitěžuje, protože právě vidím tolik fotek na sociálních sítích. Fotek plných lásky a dokonalosti. Říkám si, že já tohle nemám, že já se s přítelem, kamarádkou či mamkou pohádám. Že já tak dokonalý vztah nevlastním a chci přesně to, co mají ostatní.

Výsledek obrázku pro srovnávání citáty

Najednou se cítím smutná, protože vše srovnávám a říkám si, že u mě je to špatně. Nemám to, co ostatní, ale tak strašně bych to chtěla! Jenže přehlížím jednu velkou důležitou věc. Vůbec si neuvědomuji, co doopravdy vlastním já! Vnitřně jsem šťastná, protože mám pár skvělých přátel, kteří pro mě udělají vše. Mám skvělého přítele, ale i mamku! Proč to teda přehlížím? No přece kvůli toho blbého srovnávání! Hledám jen to špatné, to co já "nemám".

Výsledek obrázku pro srovnávání citáty

Největší chyba je právě porovnávání se s ostatními. To nás dělá akorát smutnými, nešťastnými a plnými negativních emocí. Celý internet je plný jen toho dokonalého života, který tak strašně každý chceme. Venku vidíme jen to úžasné, ale ve skutečnosti nevíme, jaké problémy ti lidé mají. To prostě nejde. Každý je občas smutný, nedaří se mu vše, tak jak by chtěl a je to NORMÁLNÍ! Tohle k životu patří, ale proč by sdílel na svém dokonalém profilu něco špatného? Nebo to dával na veřejnosti nějak najevo. Ztratil by své obdivovatele a popularitu. Ale musíme si uvědomit, že každý má nějaké ty mouchy v životě. Proto je největší chyba se srovnávat!

Výsledek obrázku pro srovnávání citáty

Jediný člověk, se kterým se musíme srovnávat, jsme my sami se sebou. Musíme překonávat sami sebe, ne ty ostatní. Žít si svůj život, tak jak chceme, být vděční za to, co máme a snažit se dělat vše pro to, aby to bylo ještě lepší. Ale porovnávání se s ostatními je opravdu krok vedle. Nikdy nebudeme stejní, mít stejné věci nebo vztahy jako mají jiní. A to je třeba si uvědomit.

Dale Carnegie citáty (116 citátů) | Citáty slavných osobností

Jaký je teda ten správný přístup? 
Nesrovnávat se s ostatními, pouze se inspirovat. 
Srovnávat se pouze se sebou a překonávat tak své hranice a cíle.
Nedívat se pořád jen na to špatné, ale radovat se z toho dobrého, co máme.

Jak to máte vy? Taky se často srovnáváte s ostatními? Hledáte ve svých životech jen to špatné? Pokud jste odpověděli ano, je třeba to změnit a hned ten život bude o něco pozitivnější. :)

Ono i to, co nám jako malým říkali rodiče"když tamten skočí z okna, ty musíš taky?" má něco do sebe... Nechtějme být někým jiným, buďme sami sebou. :)


16 komentářů:

  1. Taky to nemám ráda, ale musím se přiznat, že se sama pořád s někým srovnávám :( A vím, že je to špatně :D Ale v životě hledám jenom to pozitivní :) To musím říct, že jo. Taky většinu špatných událostí zapomínám. Jenom nějaké hodně špatné (smrt) si pamatuju, ale můj mozek to asi nějak filtruje, aby mi bylo lépe :) Moc fajn článek!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srovnávání je nejhorší:/ Aspoň, že hledáš to pozitivní:) Děkuji:)

      Vymazat
  2. Krásně sepsaný článek :) Já jsem se dřív hodně porovnávala s ostaními, ať už s těmi v reálném životě, nebo těmi v online světě, nevedlo to vůbec k ničemu, akorát k tomu, že jsem se trápila, ale postupem času člověk zjistí, že ani ty perfektní životy ostatních nejsou tak perfektní a to si vždycky připomenu, když se začnu srovnávat s ostatními.. plus mi taky pomohlo, že jsem si promazala lidi, co jsem sledovala na Instagramu ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc:) Jo, ono to srovnávání přináší jen smutnou náladu, je dobré si uvědomit, že i ti lidé mají někdy blbé období:) Jo, promazání taky může dost pomoct nebo občas vypnout ten virtuální svět:)

      Vymazat
  3. Moc pěkně napsáno :) Takové ty šťastné zamilovaných nebo fotky hromady na mě opravdu vyskakují všude a taky mám tendence porovnávat :) Ale uvědomuji si, že jsem vlastně šťastný člověk i když to tolik neventiluji na sociálních sítích :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) Právě, někteří nemají potřebu ukazovat své štěstí všem:)

      Vymazat
  4. Teri, tento článek mi otevřel oči. Já se srovnávám s něčím nebo s někým neustále. A nejsem sama se sebou spokojená. Vlastně asi nikdy jsem nebyla.
    Jediné, co jsem na sobě měla ráda jsou, tedy byly, vlasy. Kdy jsem si je barvila na černo-červené ombré. Strašně se mi to líbilo a cítila jsem se skvěle.
    A jak tak přemýšlím, dělala jsem to kvůli ostatním, protože se mi od jakživa smáli, protože byly rezavé. Jenže teď všichni říkají, že si mám nechat své původní, ale já se s nimi necítím dobře a nechávám si své, rezavé:/ A teď nevím, jaké si mám nechat..
    Co tím chci říct.. Nevypadám na mých 20 let, tohle je terčem posměchu do teď. Ale holky oko mě na 20 let vypadaj. Srovnávám se s nimi a chci vypadat jako ony. Dospěle, na svůj věk. A právě ty vlasy byly součástí toho, abych vypadala starší.
    Teď ani nevím, jestli je správné si nechat černo-červené, abych se mohla s holkami mého věku srovnávat a vypadat dospěle, jako ony. Nebo si mám nechat své původní a chodit po ulici se strachem, že si ze mě opět někdo udělá srandu / nechat si mé, protože mi to mí blízcí říkají.

    Pokusím se srovnávání v mém životě omezit. Děkuji:3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srovnávání vížně jen stahuje dolů... To je těžké zvážení, někdy je dobré se smířit s tím, jak prostě vypadáme, ale pokud se ti třeba ty vlasy nabarvené líbily více a cítíš se lépe, tak proč ne:) Každopádně já taky nevypadám na svůj věk, tipují mě na 16 let, takže tě chápu :D Taky mě to někdy štve, ale zvykla jsem si a vlastně je mi to už jedno :D

      Vymazat
  5. Taky jsem se často s někým porovnávala, dělám to někdy i teď, ale když si to pak uvědomím, tak si to jakoby "zakážu", protože přesně to mi hrozně snižuje sebevědomí.. Pořád jsem se srovnávala s holkama, jak jsou hezké, mají super pleť, hezký rysy, dokonalý postavy, ženský křivky a já ne.. Ale pak mi stejně došlo, že já s tím nic neudělám (až na něco - jasně, můžu začít cvičit, abych měla lepší postavu a tak), ale s většinou prostě nic neudělám, narodila jsem se tak, jak jsem se narodila a tečka :)
    Super článek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, to je skvělý přístup:) Jsme prostě takové, jaké jsme, na něčem zapracovat můžeme a změnit to, něco ne.. a pokud jo, proč utrácet za plastiky, když můžeme začít milovat i ty naš nedokonalosti:)

      Vymazat
  6. Často jsem se s někým srovnávala, dnes už tolik ne, ale občas... Bohužel to k sociálním sítím patří, protože tam každý vybírá, co přidá. Raději se zaměřím na to, jaká jsem než jaká nejsem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je někdy dobré na chvíli vypnout ty sítě a zaměřit se na svůj život:)

      Vymazat
  7. Na fotkách vypadá skoro všechno dokonale. Záleží, co na nich chceš zachytit nebo co na nich zachytíš. :) Nic není dokonalé a přesně podle přestav... něco jo, ale ne všechno.
    Ale jinak taky závidím některým lidem různé věci... cestování, dlouhodobého přítele..
    Ale přesně, dělá nás to smutnými. To porovnávání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý taky dokonalost vnímá jinak:) Nejde se zavděčit všem, a proto bychom se měli zavděčovat hlavně sami sobě:) Jo, já taky občas závidím, ale pak si snažím říct, že kdoví, čeho dosáhnu já v životě, pokud budu chtít:)

      Vymazat
  8. Super článek, je pravda, že sociální sítě nás nutí přemýšlet trochu jinak. Máme za to, že vše co vidíme na fotkách je realita a neuvědomujeme si, že opak je pravdou. To je hrozně důležité, avšak hodně těžké si uvědomit. Taky jsem se neustále srovnávala a byla nešťastná. Přitom jsem si to neštěstí vytvářela ve své vlastní hlavě úplně sama. Vždy, když mám kvůli takové hlouposti špatnou náladu, vyjmenuji si vše, za co jsem vděčná a hned je mi líp. Hlavně se nad tím povznést a je po všem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) Ano, to vyjmenovávání je super nápad!:) Hlavně nebýt smutnými kvůli zveřejnování fotek od jiných:)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️