pondělí 22. ledna 2024

Vysočina – Národní památník odposlechu v Lipnici nad Sázavou

 Konečně se dostávám zase k nějakým cestovatelským článkům! Nějak jsem se k nim totiž nedokázala dokopat, abych je sepsala, ale říkala jsem si, že by byla škoda některá místa a tipy na výlety nezmínit :). Tento je tedy ještě z října, kdy jsme s mužem a pejsky byli na prodlouženém víkendu na Vysočině. V sobotu odpoledne jsme se vydali ještě na jeden menší výlet, a to k Národnímu památníku odposlechu v Lipnici nad Sázavou.

Možná si Lipnici nad Sázavou spojujete se spisovatelem Jaroslavem Haškem, který tam žil a napsal svou známou knihu Osudy dobrého vojáka Švejka. Právě toto dílo inspirovalo tvůrce reliéfů v zatopených lomech, kteří do jejich stěn vytesali 3 skvosty – Bretschneidrovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči.

Okolo hradu Lipnice

K Národnímu památníku odposlechu se dostanete od hradu Lipnice – hned od něj začíná značená trasa k lomům. Projdete i kolem hostince U České koruny, kde Hašek trávil čas a psal svá díla a který je stále v rukou jeho rodiny. Kromě těchto uměleckých děl ve stěnách lomů v tomto parku najdete i sochy Hlavu XXII a Nomen Omen.


Bretschneidrovo ucho a Ústa pravdy se nachází kousek od hostince a tyto dva se nachází kousek od sebe. Zlaté oči už jsou trochu dále, ale není to nic strašného (cca 2 km). Celkově se dá po všech památkách udělat hezký okruh.


Bretschneidrovo ucho

Bretschneidrovo ucho

Po cestě ke Zlatým očím



My jsme vše nestihli, protože se nám pokazilo počasí a ve velkém dešti se nám nechtělo vše obcházet. Koukli jsme se na Bretschneidrovo ucho, Zlaté oči, a když už jsme byli na cestě k Ústům pravdy, déšť nabíral obrátky, tak jsme radši utíkali k autu, které jsme nechali u hradu.


Zlaté oči


Co se týče parkování, jak už jsem zmínila, parkovali jsme u hradu, a nevím, jestli to bylo tím, že byl říjen a už i nějak kolem 3–4 odpoledne, ale parkovné jsme neplatili. 

Výhled na hrad Lipnice kousek od hostince

Celkově je Národní  památník odposlechu pěkné místo na výlet a lze ho spojit i s návštěvou hradu. Někdy bych si ho ráda prošla celý :).

Byli jste někdy na tomto místě? :)

8 komentářů:

  1. tam bych se chtěla podívat :) byla tam natáčena pohádka Princezna zakletá v čase :) třeba nám to vyjde letos s malým jako výlet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se tam chci podívat už tak 3 roky a ještě mi to nevyšlo. Cítím ale, že letos by to mohl být ten rok! :D A jak Karamelka, z části i kvůli pohádce :D :) Na podzim to tam musí být kouzelný, v tom listí.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno jsme tady s přítelem také byli a moc se nám tu líbilo. A rádi se sem znovu podíváme, teď už tedy i s prckem. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá na moc pěkný výlet 🤗. Škoda toho zkaženého počasí, že jste nemohli pokračovat dál.. 😔

    OdpovědětVymazat
  5. Tam jsem ještě nikdy nebyla, ale vypadá to pěkně, moc hezké fotky :) Budete to muset napravit a příště navštívit v lepším počasí :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️