čtvrtek 11. února 2021

Co s sebou na výlety se psem?

Protože patřím mezi aktivní pejskaře, kteří nedokážou sedět pořád jen na zadku a maximálně se procházet někde po okolí bydliště, musím myslet také na to, co s sebou brát na výlety, když se jich účastní také naši čtyřnozí parťáci. Ti, kteří mě sledují déle, určitě ví, že s našimi chlupáči často někam vyrážíme. Také ale musím upozornit, že nejsem žádný odborník, takže zde napíšu pouze to, co se osvědčilo k výletování nám a jak to děláme :).

Prvně bychom si měli uvědomit, o jaký druh výletu se jedná: 

  • jednodenní x vícedenní 
  • lesní prostředí x horské skály x město x moře
Toto je naprostý základ a podle těchto aspektů se také odvíjí potřebná výbava. 

My jsme krásní skalní psi!

Další důležitým ukazatelem je roční období. Vždy je potřeba myslet na to, co by pejsek mohl potřebovat a jaký způsob mu bude nejpříjemnější. Je to jako u nás lidí, také se v zimě třeba více oblečeme, v létě přibalíme více vody atd.

Brr... To je ale zima! Ještě že máme tu bundu...

Hodně také záleží, jakým dopravním prostředkem pojedete. Myslete na to, že v hromadné dopravě, budete potřebovat náhubek. Každopádně náhubek je dobré mít s sebou vždy, kdyby náhodou, ale musím se přiznat, že my osobně ho u sebe pokaždé nemáme. My jezdíváme autem, kdy pejsky dáváme do kufru. Museli jsme si ale pořídit síť oddělující zadní sedačky od prostoru v kufru. Další možnost u auta je posazení na zadní sedačky a připoutat pejska speciálním pásem pro psy.

V autě u páníčka na sedačce s pásem!


V autě od paničky v kufru se sítí!

My v naprosté většině případů jezdíme jen na jednodenní výlety. K takovému cestování toho zas tolik nepotřebujete. Nám bohatě stačí jeden batoh pro všechny čtyři :D. A co obsahuje?

Voda, voda a ještě jednou voda!

Mít vždy u sebe je základ snad pro každého na výletě :D. Proto bychom na ni neměli zapomínat a vzít jí o něco více i pro naše chlupáče. K tomu samozřejmě i misku, abychom ji měli kam psovi nalít. V létě můžou být velká horka a sucho, takže není dobré se spoléhat jen na různé potůčky v lese.

My víme, že jsme krásné modelky, ale můžeme se také napít?

Vodítko s postrojem nebo obojkem

Nezapomeňte určitě na vodítko! Na některých místech pes musí být pouze na vodítku, a proto je nutné ho s sebou vždy mít. Další věc je, že také ne všem lidem, které potkáváte, je příjemný volně pobíhající pes. Pokud vás tedy pejsek neposlouchá na slovo (přiznám se, že u našich si nejsme nikdy jistí, tak na více frekventovanějších výletech a místech raději psy připínáme) raději ho mezi lidmi mějte připnutého.

Pak by vám určitě neměl chybět postroj nebo obojek. Postroj je pro pejska příjemnější, protože ho neškrtí. My ale dáváme většinou obojek, protože psi pak aspoň tolik netahají :D.

Frekventované místo = připnutí na vodítku

Sáčky na bobky

Určitě byste s sebou měli mít dostatečné množství pytlíků na psí bobky. Zvláště v oblastech jako je město, vesnice apod. Měli bychom být ohleduplní a sbírat po svých psech. Určitě by nikomu z nás nebylo příjemné, kdybychom měli před barákem malé překvápko nebo do něj šlápli na parkovišti u auta.

Samozřejmě v lese nebo někde jinde v přírodě, to je něco jiného. Volně žijící zvířata to také "pouští", kde chtějí. Ale nikdy nevíte, kdy to pejska zrovna chytne a na nějakém "obydleném" území to zrovna vhodné není :).
Sice v přírodě, ale parkujeme ve městě.

Oblíbený "plyšáček"

Míčky, balónky, pullery... Prostě cokoliv, co má váš pejsek v oblibě. Takto ho můžete vyblbout a výlet bude mít další přidanou hodnotu v podobě spokojenějšího a utahanějšího psa = spokojenější paníčkovo já :).
Miluji frisbee!

Pamlsky na mlsky

Kromě dobré svačinky pro sebe bychom s sebou mohli mít něco na zub i pro čtyřnohé parťáky. Uvidíte, že k vám budou i mnohem raději přibíhat na zavolání, když tu bude možnost zasloužení si nějaké "sladké" odměny :D.
Mňamka pro páníčky musí být také součástí!

Co ještě?

  • V zimním období bychom měli myslet na to, aby našim pejskům (stejně jako nám) bylo dostatečně teplo. Takže je obléct do nějaké bundy nebo ji vzít aspoň s sebou kdyby náhodou
  • Je fajn mít u sebe také nějakou lékárničku, a to jak pro naši, tak pro psí potřebu.
  • V případě cesty do zahraničí je nutné nechat si vystavit cestovní pas pro psa u veterináře.
Dík za bundu, páníčku!

Tak to by bylo z mého seznamu vše. Doufám tedy, že jsem na nic nezapomněla :). Třeba někomu tyto poznatky budou k užitku a když tak mi napište, co s sebou nosíváte vy :).




17 komentářů:

  1. To je zajímavý článek! Já nikdy pejska neměla, tak jsem se zas dozvěděla něco nového. I když několikrát jsem už cestovala se svými morčátky a bylo to dost podobné. Prostě si vyžadují svou péči 😊
    Ani jsem nevěděla, že se dělají psí pásy, ale je to super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to jsem ráda :). To je pravda, každý náš chlupatý parťák něco potřebuje :) Jojo, ty psí pásy jsou fajn :).

      Vymazat
  2. Hezký článek :) Jak píšeš.. když jdu na procházku, stačí postroj, vodítko a sáčky na bobky. Když je to celodenní výlet, tak přibaluji ještě vodu a piškoty :) A když jedu busem nebo vlakem, tak samozřejmě náhubek. Jinak teda ještě malá poznámka, rozčiluje mě, že já poctivě sbírám všechna hovínka a pak před naším domem najdu psí exkrement a k tomu ještě tak velký! Normálně bych někam dala kamery a pokutovala :D Že to těm lidem není trapné... asi to je z večera, kdy je lidi nevidí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a na mikinku nebo bundu jsem zapomněla :))

      Vymazat
    2. To věřím, to opravdu naštve a také mě vytáčí lidi, co nesbírají :D. Jako jasně, i mně se stane, že si omylem zapomenu sáček nebo jich vezmu málo (někdy pejsci jdou víckrát že :D), ale snažím se sbírat opravdu poctivě :)

      Vymazat
  3. Jéééé, zrovna na svém blogu mám taky rozepsaný článek na podobné téma - co s sebou na výlet :-D. Myslím, že jsi tam vystihla úplně vše, co je na výlet s sebou potřeba :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Joo dobrůtky nesmí nikdy chybět :D Vůbec by mě nenapadlo dávat pejskovi bundu, ale je to tím, že žádného psa nemám a mám nějak zafixované, že pejsci mají dost srsti a je jim teplo i v zimě :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesmí :D. No jasně, někteří pejsci ji nepotřebují, někteří by ji měli mít :).

      Vymazat
  5. Tento článek by byl úžasný pro kamaráda, neustále se psem někam vyráží a to ať už do okolí, či někam dál :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě má taky své věci, bez kterých by neodešel :).

      Vymazat
  6. Super tipy :) My pejska na výlety moc nebereme (je už starší a delší výlety by nezvládl), ale když už někam s námi jede autem, tak jsme alespoň pořídili potah na zadní sedadlo, aby měl cestu příjemnější :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, když už je starší :) Ty potahy jsou fajné :).

      Vymazat
  7. Skvělé tipy na výlety pro pejskaře, já sice psa nemám, ale je můj sen si jednou nějakého pořídit. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to přeji, ať se ti brzy sen splní, s pejsky je život krásný :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️