pondělí 26. července 2021

Co mi dalo studium na vysoké škole?

 Vzhledem k tomu, že jsem letos úspěšně dokončila své studium na vysoké škole, tak mě napadlo vám povědět o tom, co mi tyto 3 roky daly, proč jsem se rozhodla, že mi stačí Bc. titul, a také trochu zabrouzdám do svých předchozích studentských let. Tak se pohodlně usaďte a jdeme na to :).

Nejprve bych začala pěkně od začátku a tedy od mé první studentské zkušenosti. Už od základní školy jsem byla dost šprtka a opravdu hodně jsem se učila. Přijde mi, že jsem to asi až trochu přeháněla a teď v mých očích vidím, že hlavně na základní škole jsem se učila špatně. Špatně proto, že jsem se vše snažila na sílu dostat do hlavy, nejlépe slovo od slova a asi víte, jak to pak dopadá. Po testu už nic nevíte. Ale hlavně, že jsem měla samé jedničky. Jediné, co mi víceméně v hlavě ze základní školy utkvělo, je pár věcí z pravopisu češtiny, protože jsme měli parádní paní učitelku, čeština mě díky ní začala bavit, a proto jsem si i něco zapamatovala (škoda, že literaturu moc ne, na střední by se to sakra hodilo :D).

Nějaké ty studentské akce taky padly :D

Na střední škole se to už trochu zlepšilo, protože jsem zkrátka nestíhala učit se vše do písmene, ale pořád to nebylo úplně ono. Přesto si z ní pamatuji podstatně více. Studovala jsem obor management cestovního ruchu a pro toto zaměření jsem se rozhodla až v 9. třídě, kdy k nám do třídy přišly holčiny z oné školy. Vlastně ani přesně nevím, proč mě to tak chytlo. Jasně, lákala mě představa letušky nebo delegáta, ale nemyslím si, že bych tam šla úplně kvůli toho. Navíc jsem byla na internátě (pouze 2 roky, další 2 roky na privátu), ale to není tak podstatné. Trochu jsem se o svém studiu na střední rozepsala v jiném článku. Každopádně jsem i na střední škole mívala vyznamenání a dobře se učila.

Člověk měl spoustu času a studentské slevy na cestování :)

Proč jsem se vůbec rozhodla jít na vysokou školu a jaký obor jsem studovala? No vzhledem k tomu, že jsem se dobře učila, tak se to ode mě tak trochu i očekávalo. O to ale nešlo, já během střední zvažovala, že bych už dále nešla, jenže nastala ta otázka... "Co budu dělat dále?"... Až během čtvrťáku jsem zjistila, že mě vlastně cestovní ruch celkem baví, tak bych v něm mohla i pokračovat. Měla jsem domluvenou i brigádu v cestovní agentuře, kterou jsem si zkusila na praxi a i v létě před posledním ročníkem a bavila mě. Jevilo se mi to teda jako dobrý nápad, protože jsem chtěla pořádně otestovat, jestli mě tento obor a tato práce bude bavit natolik, abych v ní třeba poté pokračovala na stálo. A výšku jsem zkrátka chtěla zkusit. Přihlásila jsem se tedy na obor podniková ekonomika a management se specializací na cestovní ruch.

Někdy to chtělo i zatnout zuby a šprtat se :D

Musím se přiznat, že občas pro mě ty 3 roky byly trápení. Ne ani tak kvůli učiva, ale už jsem prostě cítila, že mě baví více pracovat. Předtím jsem nikdy během školy brigády neměla (jen v létě o prázdninách), ale tady už jsem víceméně musela a ani mi to nevadilo, protože mě to opravdu bavilo. Díky výšce jsem ale čichla k marketingu a stihla nasbírat nějaké zkušenosti, za což jsem teď moc ráda. Měla jsem tedy "čas se najít", za což jsem vděčná. Kdybych totiž na vysokou školu nešla, pravděpodobně bych skončila někde v cestovce nebo kdoví?

Miluji svou práci repollo💓

Také jsem poznala 2 kamarádky, které mám opravdu moc ráda a patří mezi mé nejbližší lidi. I za toto jsem vysoké škole vděčná. Co se týče učiva, je to sporné. Určitě jsem se naučila nějaké nové věci, ale myslím si, že pro mě nejsou zas až tak podstatné. Spíš jsem opravdu využila ty praktické nabídky, které naše škola nabízela pouze za kredity, a ty mi daly mnohem mnohem víc.


Výletování s kamarádkou z výšky :)

Tak bych teda asi shrnula svá studentská léta. Už dlouho cítím, že to není moc pro mě, a proto dále ani nepokračuji a spokojím se s bakalářským titulem. Jsem ráda, že jsem to nevzdala a dotáhla až do konce, protože i to mi dalo nějakou lepší sebedisciplínu. Pokud mě sledujete déle, tak víte, že teď mi za chvíli začne úplně jiná životní etapa a studium už do ní zkrátka míchat nechci. To ale neznamená, že se už nebudu dále vzdělávat, naopak. Mám úžasnou práci, která mě moc baví a chci se zlepšovat právě v ní, protože cítím, že tady je má cesta :).

A užila jsem si promoce :D

A co vy? Byli jste na vysoké škole? Co vám studium dalo do života? :)

10 komentářů:

  1. Zatnout zuby a vydržet :D Mírná závist, že jsi měla promoce. Nám se kvůli covidu zrušily :( Já mám jako střední gympl, takže jsem ani moc neměla na výběr, jestli chci jít na vš nebo ne, protože jinak nemám nic, že jo :D hlavně že jsi v průběhu zjistila, co tě baví <3

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměli jste? :O U nás i po okolí právě spojovali i s loňskými ročníky :O. To chápu, s gymplem je to někdy ošemetné... To máš pravdu <3

      Vymazat
  2. Hezký článek :) Já jsem měla na druhém stupni základky asi dvě dvojky a v sedmé třídě byla příležitost dostat se na šestiletý gympl. Nějak jsem to neplánovala a neučila se na to, ale moji rodiče na poslední chvíli řekli, že bych to mohla zkusit :D A dostala jsem se. Bohužel známky hrůza :D a to i když mě třeba kamarádka doučovala z matiky atd. sice jsem neměla dobrý prospěch, ale měla jsem nejlepší kamarádku a byla to skvělá léta a hrozně ráda vzpomínám na lyžák, vodák, Londýn... Na vysokou jsem šla na Zoorehabilitace a asistenční aktivity se zvířaty, ten obor mě hodně zaujal a věřila jsem, že je pro mě ten pravý. Bohužel jsem studium nezvládla no... po dvou měsících jsem se sesypala. O rok později jsem se hlásila kousek od našeho města (abych nemusela být na koleji) na sociálně-zdravotnického pracovníka, ale to jsem taky nezvládla. Jsi skvělá, že jsi to zvládla a přeju ti jen to nejlepší! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Tak nedivím se, že se ti na gymplu zhoršily známky, je to o dost těžší :D. Hlavně, že ty zážitky a vzpomínky jsou! :) Někdy holt člověk zvolí výšku blbě anebo prostě mu není souzeno ji mít a podle mě na tom nic není :). Děkuji moc, jsi zlatá <3.

      Vymazat
  3. Krásný článek! Obdivuji tě, jak jsi to všechno zvládla 😊. Já už na střední na začátku jsem věděla, že na vejšku chtít nebudu, nikdy jsem nebyla moc učící nebo že by mě učení zrovna 2x bavilo, byla jsem ráda, že jsem si udělala maturitu a to mi stačí 🤗. Po škole jsem si užila poslední dva měsíce prázdniny a pak šup do práce 😊. A popravdě mi ani nevadilo, že jsem si neprodloužila studentský život 🙈.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo cítí, že prostě výška není pro něj a podle mě je to tak v pořádku, životní nutnost to není :D. Hlavně, že třeba děláš to, co tě baví a jsi spokojená! :)

      Vymazat
  4. Já se hrozně ráda učím, sama si ráda hledám informace a zkouším, ale škola a tyto roky pro mě byly peklo. Přišla mi jako šílená ztráta učit se věci, o kterých jsem věděla, že je nikdy nepoužiji, namísto toho, abych se mohla věnovat tomu, co mě baví.
    Vždy jsem si myslela, že neexistuje abych nešla na VŠ, nakonec jsem nemohla kvůli financím, a teď vím, že by to pro mě byla ztráta času a že třeba život v zahraničí mi dává mnohem víc. Celkově mi nevyhovuje náš školní systém, zakomplexovaní učitelé a tak, ale je možné, že jsem měla jen smůlu na učitele...

    Je ale super, jak jsi to zvládla, určitě to není nic lehkého, věřím ale, že to stálo za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, člověk by se měl sám stále něco učit :). To je dobře, že jsi tam nešla, když jsi to tak necítila :). Děkuji :).

      Vymazat
  5. Na vysoké jsem se také našla. Jen se mi potvrdilo, co chci v životě dělat a jsem za tuhle zkušenost moc vděčná. Naprosto ti tedy rozumím, i s ostatními body souhlasím a cítím to podobně. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️