čtvrtek 22. července 2021

Šumava – zřícenina hradu Rabí, Velhartice a Kašperk + Pustý hrádek

 Další z našich výletů na dovolené na Šumavě byl bohužel bez pejsků. Protože si Hank dodřel tlapičky, dali jsme mu pohov a rovnou nechali na chatě všechny 3 s přítelovým tátou (tomu to vůbec nevadilo :D). My se tedy podívali po třech hradních zříceninách, a to Rabí, Velhartice a Kašperk :).

Nejprve jsme se podívali na zříceninu hradu Rabí. Dělají tam prohlídkové okruhy, které jsou vždy na určitý čas, ale nemuseli jsme dlouho čekat, prohlídka začínala za 15 minut. Překvapilo mě (a mile potěšilo), že měli slevu pro mládež do 25 let, tu vůbec neznám a viděla jsem ji poprvé. Znám jen studentskou a takové ty klasiky, ale pro mládež byla pro mě novinka :D. My oba s přítelem věkovou hranici splňujeme, takže jsme aspoň měli levnější vstupné. 





Samotná prohlídka trvala cca 45 minut, byla s moc milým průvodcem a provedla nás hradními prostory až úplně nahoru, odkud byly krásné výhledy do okolí i na areál bývalého hradu, tak i dolů do sklepů, kde se celoročně drží 7 stupňů, takže se zde tvoří krápníky.








Sklep

Dále jsme jeli na zříceninu hradu Velhartice, u které bylo zdarma parkování, takže takové plus pro návštěvníky. Tam jsme teda časově prohlídku moc nevychytali, takže jsme museli hodinu čekat. Naštěstí je tato zřícenina větší a zrovna v jedné části měli zdarma výstavu z doby 30leté války, tak jsme si ji aspoň hezky prošli, pak i nádvoří a už nám zbývalo jen 15 minut počkat na začátek prohlídky.



Ovečky :D


Můžete si vybrat z 2 prohlídkových okruhů (Renesanční zámek nebo Gotický hrad), my zvolili Gotický hrad a prohlídka trvala 50 minut. Byla opět s příjemnou paní průvodkyní, takže jsme se něco nového dozvěděli, a navíc to bylo i milé povídání.




Jako poslední jsme navštívili zříceninu hradu Kašperk. K té jsme se trochu z parkoviště prošli, ale to nám nevadilo. Časově jsme to vychytali dobře a za 15 minut začínala komentovaná prohlídka. Je tady opět výběr z více okruhů, konkrétně 3 (Život na hradě, Proměny a Dětská prohlídka) a my si vybrali Život na hradě, která trvá 60 minut.







Po ní jsme se ještě prošli na Pustý hrádek, abychom se pokochali výhledy na Kašperk i okolí. Naštěstí tam zrovna nikdo nebyl, tak jsme si výhledy užili hezky pro sebe :).



Pak už jsme si zašli jen na pozdní oběd a byli vyřízení :D. Ale stálo to za to, všechny 3 hradní zříceniny se nachází pár minut autem od sebe, takže se dají pěkně stihnout za jeden den :). Navštívili jste některou z nich? :)

14 komentářů:

  1. Som veľmi rada, že ukazuješ na svojom blogu super zaujímavé miesta, ktoré sú dostupné. :) Na svoj cestovateľský zoznam môžem opäť zaradiť ďalšiu položku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase ráda, že tě něco zaujalo a že vás takové články baví :).

      Vymazat
  2. To vypadá na další super výlet! Já miluji hrady a zámky, v Česku vždy ráda na nějaký zajdu, když tam jsem, letos to asi bohužel nevyjde.
    Baví mě jejich návštěva i tady v UK, jen to vstupné je trochu jinde, ale baví mě ta rozmanitost a také porovnání s jinou zemí.
    Snad už má Hank v pořádku tlapky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To porovnání musí být super, já byla jen na pobytu ve Skotsku a chvíli i v UK a je to tam dost jiné :). Už má :).

      Vymazat
  3. Páni, to jste krásně stihli navštívit všechny tři a koukám, že jste měli i príma počasí 🤗. Doufám, že hafík bude brzy v pohodě 🐾. S přítelem jsme navštívili jen zříceninu hradu Kašperk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stihli a počasí naštěstí skvěle vyšlo :). Už je naštěstí v pohodě :). Tak příště můžete i zbytek :).

      Vymazat
  4. Nádhera! Tie výhľady stáli určite za to :)

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  5. Super fotky (jako vždy)! Slevu pro mládež znám, zrovna nedávno jsem to viděla u vstupu na hrad Buchlov, ale taky mě to v ten okamžik překvapilo :D

    LV
    kulturnicek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Že? Ještě jsem ji nikdy předtím neviděla :D.

      Vymazat
  6. Já jsem si právě říkala, jak jste to všechno mohli zaráz stihnout. A ještě s prohlídkami! :D Jinak tyto zříceniny vypadají skvěle a jsou i moc hezky zachovalé. My většinou vymetáme ty, kde je vstup zdarma a příroda si je už pomalu bere zpět :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak jsme to zvládli :D. To chápu, taky jinak často navštěvujeme ty zdarma, ale stále jich ubývá...

      Vymazat
  7. Nádherné fotky, jednou jsem tam byla s bývalým přítelem a také jsem byla nadšená. Miluji takové výlety. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️