čtvrtek 29. července 2021

Šumava – Soumarské rašeliniště + Boubínský prales

 Další z našich výletů na dovolené na Šumavě bylo prozkoumání Soumarského rašeliniště a rovnou i procházka po Boubínském pralese. Museli jsme vybrat něco kratšího, protože Hanysek si podřel packy, takže chodil s botičkami, což pro něj nebylo zrovna nejpříjemnější. I tak jsme si ale výlet užili, a tak vás dnes na něj vezmu také :).

Nejprve jsme tedy vyrazili k Soumarskému rašeliništi, což je krátká naučná stezka kolem Soumarského mostu až ke stejnojmenné rozhledně (rozhledna Soumarský most). Stezka je moc pěkně udělaná, všude jsou chodníčky a můstky ze dřeva a potkáváte mnoho informačních tabulí, které vám předávají zajímavé poznatky o místě. Rozhledna je hodně maličká, takže ji v pohodě vyšlapete a jen se mrknete na výhledy do okolí na rašeliniště (je zdarma). Na námi šla i rodina s kočárkem, ale teda na některých částech trasy se asi museli zapotit, protože byly celkem rozbahněné :D.




Bahnitá část stezky

Výhled do okolí z rozhledny

Jeden mini výhled z rozhledny

Druhý malý výhled z rozhledny

Abychom nešli zpátky stejnou trasou, udělali jsme takový okruh, protože jsme z map zjistili, že je to možné. Došli jsme ještě k řece a koukli po místních řopících (bunkrech), které se tu nacházeli. Celý okruh má 2,8 km, takže opravdu mini procházka, navíc pořád po rovince :). Navíc se u stezky nachází parkoviště, takže s hledání místa není problém.

Řopík

Mapa


Protože taková krátká procházka by pro nás bylo málo, navíc bylo teprve dopoledne, tak jsme se autem přemístili ještě do Boubínského pralesu. Nachází se u něj placené parkoviště, takže není problém s hledáním místa. Mají tam vyznačené turistické trasy, které si můžete naplánovat podle své libosti. Uděláte si trasu dlouhou podle svého uvážení. 



Po cestě narazíte na Boubínské jezírko a můžete se vydat až na vrchol Boubín, kde jsme také chtěli dojít. Bohužel po cestě jsme viděli, že Hanysek se s tlapkami (resp. s chozením s botičkami) dost trápí, tak jsme na vrchol nedošli, ale udělali si jen menší okruh Boubínským pralesem. I tak to byla příjemná lesní procházka :).



Mapa

Byli jste na některých těchto místech na Šumavě? :) Nám se na obou moc líbilo, akorát u Soumarského mostu u vody bylo milion komárů, kteří nás krásně doštípali :D.

16 komentářů:

  1. Moc pěkné fotky, na Šumavě jsem ještě nebyla :) Snad už má Hanysek tlapky v pořádku ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Já tam letos také byla poprvé :). Ano, už ano <3.

      Vymazat
  2. Není nad to, vyrazit do přírody. Je to krása, a jedna z věcí, které mi hrozně chybí na Anglii, naše nádherné lesy a příroda. Ne že by Anglie neměla zase svoje nádhery, ale občas si postesknu, jehličnatých lesů tu člověk moc nenajde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá země má své :). To chápu, že se ti stýská.

      Vymazat
  3. Krásné fotky a tady to znám a mám moc ráda :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  4. Zbožňuju fotky takhle z přírody 💚😊. Hanysek je statečný, že to zvládl i s botičkami, to ten můj by asi nedal 😅🙈.

    OdpovědětVymazat
  5. Chudinka Hanysek, je to už lepší? Ani jsem nevěděla, že se dělají botičky pro pejsky :) Procházky to byly určitě moc krásné. U nás je ideální, když to má tak 5-8 km, aby nás to úplně neoddělalo :D Jinak jsem na Šumavě nikdy nebyla, i když jí mám blíže než ty :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už je to v pořádku :). Je fajn, že botičky pro pejsky existují, někdy se fakt hodí :D. Chápu, každý má jiné preference :D. To tak taky někdy je, že člověk má něco blízko, ale nepodívá se tam, kdežto, co je dál, tam byl :D.

      Vymazat
  6. Super fotky, vypadá to tam fakt nádherně! Na Šumavě jsem nikdy nebyla, ale konkrétně ten Boubín mě vždycky lákal, ještě si pamatuju, jak jsme se o tom pralese učili na základce v zeměpisu a hrozně mě to zaujalo :D

    kulturnicek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Taky si pamatuji, jak jsme se o něm učili :D. Ale je to takový les no :D.

      Vymazat
  7. Šumavské lesy jsou krásné, stejně jako ty v Krkonoších. Miluji takové procházky, moc hezké fotky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Krkonoších jsem ještě nebyla, ale je to také jednou v plánu :). Děkuji :).

      Vymazat
  8. Boubínskou rozhlednu máme skoro co by kamenem dohodil, takže už jsem tam byla několikrát :) Je to krásná procházka! (nebo spíš výšlap, haha)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je super, že ji máte tak blízko :).

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️