čtvrtek 21. října 2021

Špaldové kynuté šneky 3× jinak

 Podzim si ráda spojuji i s určitými vůněmi, barvami, příchutěmi, ale i jídlem. A skvěle mi k němu sedí šneky nasladko. Už tady jeden recept na kynuté šneky mám, ale tentokrát jsem je zkusila jinak, a to dokonce 3x. Tak se o ně jdu s vámi podělit :).

Potřebujeme

Těsto
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 40 g erythritolu (nebo jiného cukru)
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
Skořicovo-arašídová náplň + poleva
  • arašídové máslo
  • mletá skořice + erythritol (nebo jiný cukr) příp. skořicový cukr či skořicový necukr

  • 100 g tvarohu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce čekankového sirupu (příp. podle chuti)
Pudinková náplň
  • 250 ml mléka
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 1/2 odměrky vanilkového proteinu (nemusí být, stačí nějaké sladidlo)
  • 125 g vaničky tvarohu
Lotusová náplň + poleva
  • Lotus pomazánka
  • Lotus sušenky

  • roztopená Lotus pomazánka na polevu
  • Lotus sušenky na ozdobu
+ 1 vejce na potření před upečení šneků

Postupujeme

  1. Nejprve si vytvoříme kvásek. Do vlažného mléka nasypeme sáček droždí se lžící cukru, promícháme a necháme 15 minut odpočívat na teplém místě.
  2. Poté si smícháme mouku s rozpuštěným máslem, cukrem, vejcem a vzejitým kváskem. Takto připravené těsto přikryjeme a necháme ho hodinku kynout na teplém místě (ideální třeba pod peřinou).
  3. Mezitím si připravíme pudinkovou náplň, aby nám vychladla. Uvaříme klasický pudink, který smícháme s tvarohem. (Tip navíc: skvělá by byla s přídavkem rozinek😋.)
  4. Můžeme si předchystat i polevu n pudinkové šneky. Stačí smíchat všechny uvedené ingredience, tedy tvaroh citrónovou šťávu a čekankový sirup.
  5. Po vykynutí rozdělíme těsto na tři díly, které postupně vyválíme do obdélníku.
  6. První natřeme arašídovým máslem, posypeme skořicí s cukrem, zarolujeme do štrúdlu a nakrájíme na zhruba 1–2cm silné plátky, které těsně vedle sebe pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
  7. Tak samo postupujeme u dalších dvou dílů, akorát měníme náplně. U lotuskových je stačí potřít pomazánkou a posypat rozdrcenými lotuskami.
  8. Poté všechny šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů po dobu cca 10–15 minut, dokud nezezlátnou.
  9. Hned po upečení skořicové potřeme přichystaným krémem a lotuskové polijeme roztopenou pomazánkou (stačí ji ohřát v hrníčku či misce v mikrovlnce) a posypeme rozdrcenými lotuskami.
  10. Dobrou chuť 😋.
Rozdělené těsto

Vyválené těsto

První náplň – skořice

Potřebuji spotřebovat toto máslo, které jsem dostala :D

Já posypala navíc ještě jablečnou vlákninou

A také navíc kardamonem

Připraveno k zarolování

Hotový „štrúdl“

Krájíme na plátky

Připraveno na plechu

Další náplň – lotus pomazánka

Připraveno k zarolování

Krájíme na plátky

Připraveno na plechu

Poslední náplň – pudinková

Připraveno na zarolování

Krájíme na plátky

Připraveno na plechu

Všechny 3 druhy šneků

Po upečení

Hotové skořicové i s krémem

Hotové lotuskové i s krémem

Hotové pudinkové

Tadá, všichni najednou

Proces se možná zdá zdlouhavý, ale pokud zvolíte jen jednu náplň není to tak složité :D. Každopádně mí favoriti jsou pudinkové šneky, od muže lotuskové (ty jsem nezkoušela kvůli cukrovky).

20 komentářů:

  1. Ooo mňam, šneky miluji snad všechny, zrovna jsem si říkala, že bych si o víkendu udělala ty skořicové, ale teď mám chuť ještě větší :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm, to vypadá dobře, to by mohlo doma chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Špaldové šneky jsem ještě nedělala, dělám z listového těsta, skořicové naprosto miluju. Asi vyzkouším tvé recepty:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z listového jsou taky super, taková rychlovka :). Tak doufám, že budou chutnat :).

      Vymazat
  4. Škořicové šneky dělám moc ráda, z arašídovým máslem jsem to nezkoušela. Ale článek mě nadchnul a při příštím pečení chci určtiě zaexperimentovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě ráda různě experimentuji, málokdy peču něco stejného :D. Snad se povedou :).

      Vymazat
  5. Všechny druhy vypadají moc dobře. A recept je hezky a srozumitělně napsaný. Já se přiznám, že jsem ještě skořicové ani jiné druhy těchto šneků nedělala. Ale občas si je koupím a mám je celkem ráda. Takže určitě velmi ráda tento recept vyzkouším. :)
    Katie S.
    (https://kulturnicek.blogspot.com/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :). Doufám, že se povedou a budou chutnat :).

      Vymazat
  6. Skořicové šneky chci vyzkoušet už sakra dlouho a tvůj recept vypadá skvěle. Vrhnu se na ně hned ve středu, kdy mi začíná volno. :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý šneci, takové neznám...
    Ty s Lotus musí být peckový!
    Jinak to arašídové máslo máme doma taky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mňam, ty vypadají moc dobře! Jednou jsem zkoušela péct skořicové, ale úplně se mi nepovedly.. ale tak třeba jim dám ještě jednu šanci a zkusím je po druhé 😅.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Taky se mi někdy myslím vůbec nepovedly :D.

      Vymazat
  9. Mňam, tak ty vypadají naprosto luxusně! Já bych si asi také zamilovala ty lotuskové :) A jsi dobrá, že se Ti chtělo dělat se 3 druhy náplní, mě by se teda moc nechtělo.. :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už si pamatuji, že ty miluješ lotusky všude :D. Jsem byla nějaká akční :D.

      Vymazat
  10. Tak ze špaldového těsta jsem ještě nic nezkoušela ale vím, že je hrozně zdravé :D Tvoji šnečci vypadají luxusně ♥♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️