Podzim si ráda spojuji i s určitými vůněmi, barvami, příchutěmi, ale i jídlem. A skvěle mi k němu sedí šneky nasladko. Už tady jeden recept na kynuté šneky mám, ale tentokrát jsem je zkusila jinak, a to dokonce 3x. Tak se o ně jdu s vámi podělit :).
Potřebujeme
Těsto
- 500 g hladké špaldové mouky
- 250 ml mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 40 g erythritolu (nebo jiného cukru)
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 vejce + 1 vejce na potření
Skořicovo-arašídová náplň + poleva
- arašídové máslo
- mletá skořice + erythritol (nebo jiný cukr) příp. skořicový cukr či skořicový necukr
- 100 g tvarohu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce čekankového sirupu (příp. podle chuti)
Pudinková náplň
- 250 ml mléka
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 1/2 odměrky vanilkového proteinu (nemusí být, stačí nějaké sladidlo)
- 125 g vaničky tvarohu
Lotusová náplň + poleva
- Lotus pomazánka
- Lotus sušenky
- roztopená Lotus pomazánka na polevu
- Lotus sušenky na ozdobu
+ 1 vejce na potření před upečení šneků
Postupujeme
- Nejprve si vytvoříme kvásek. Do vlažného mléka nasypeme sáček droždí se lžící cukru, promícháme a necháme 15 minut odpočívat na teplém místě.
- Poté si smícháme mouku s rozpuštěným máslem, cukrem, vejcem a vzejitým kváskem. Takto připravené těsto přikryjeme a necháme ho hodinku kynout na teplém místě (ideální třeba pod peřinou).
- Mezitím si připravíme pudinkovou náplň, aby nám vychladla. Uvaříme klasický pudink, který smícháme s tvarohem. (Tip navíc: skvělá by byla s přídavkem rozinek😋.)
- Můžeme si předchystat i polevu n pudinkové šneky. Stačí smíchat všechny uvedené ingredience, tedy tvaroh citrónovou šťávu a čekankový sirup.
- Po vykynutí rozdělíme těsto na tři díly, které postupně vyválíme do obdélníku.
- První natřeme arašídovým máslem, posypeme skořicí s cukrem, zarolujeme do štrúdlu a nakrájíme na zhruba 1–2cm silné plátky, které těsně vedle sebe pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
- Tak samo postupujeme u dalších dvou dílů, akorát měníme náplně. U lotuskových je stačí potřít pomazánkou a posypat rozdrcenými lotuskami.
- Poté všechny šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů po dobu cca 10–15 minut, dokud nezezlátnou.
- Hned po upečení skořicové potřeme přichystaným krémem a lotuskové polijeme roztopenou pomazánkou (stačí ji ohřát v hrníčku či misce v mikrovlnce) a posypeme rozdrcenými lotuskami.
- Dobrou chuť 😋.
|
Rozdělené těsto |
|
Vyválené těsto |
|
První náplň – skořice |
|
Potřebuji spotřebovat toto máslo, které jsem dostala :D |
|
Já posypala navíc ještě jablečnou vlákninou |
|
A také navíc kardamonem |
|
Připraveno k zarolování |
|
Hotový „štrúdl“ |
|
Krájíme na plátky |
|
Připraveno na plechu |
|
Další náplň – lotus pomazánka |
|
Připraveno k zarolování |
|
Krájíme na plátky |
|
Připraveno na plechu |
|
Poslední náplň – pudinková |
|
Připraveno na zarolování |
|
Krájíme na plátky |
|
Připraveno na plechu |
|
Všechny 3 druhy šneků |
|
Po upečení |
|
Hotové skořicové i s krémem |
|
Hotové lotuskové i s krémem |
|
Hotové pudinkové |
|
Tadá, všichni najednou |
Proces se možná zdá zdlouhavý, ale pokud zvolíte jen jednu náplň není to tak složité :D. Každopádně mí favoriti jsou pudinkové šneky, od muže lotuskové (ty jsem nezkoušela kvůli cukrovky).
Ooo mňam, šneky miluji snad všechny, zrovna jsem si říkala, že bych si o víkendu udělala ty skořicové, ale teď mám chuť ještě větší :D
OdpovědětVymazatTak je čas na kuchtění :D.
VymazatHmmm, to vypadá dobře, to by mohlo doma chutnat :)
OdpovědětVymazatDěkuji :).
VymazatŠpaldové šneky jsem ještě nedělala, dělám z listového těsta, skořicové naprosto miluju. Asi vyzkouším tvé recepty:)
OdpovědětVymazatZ listového jsou taky super, taková rychlovka :). Tak doufám, že budou chutnat :).
VymazatŠkořicové šneky dělám moc ráda, z arašídovým máslem jsem to nezkoušela. Ale článek mě nadchnul a při příštím pečení chci určtiě zaexperimentovat :D
OdpovědětVymazatJá právě ráda různě experimentuji, málokdy peču něco stejného :D. Snad se povedou :).
VymazatVšechny druhy vypadají moc dobře. A recept je hezky a srozumitělně napsaný. Já se přiznám, že jsem ještě skořicové ani jiné druhy těchto šneků nedělala. Ale občas si je koupím a mám je celkem ráda. Takže určitě velmi ráda tento recept vyzkouším. :)
OdpovědětVymazatKatie S.
(https://kulturnicek.blogspot.com/)
Děkuji moc :). Doufám, že se povedou a budou chutnat :).
VymazatSkořicové šneky chci vyzkoušet už sakra dlouho a tvůj recept vypadá skvěle. Vrhnu se na ně hned ve středu, kdy mi začíná volno. :D :)
OdpovědětVymazatDěkuji :). Doufám, že se povedou :D.
VymazatZajímavý šneci, takové neznám...
OdpovědětVymazatTy s Lotus musí být peckový!
Jinak to arašídové máslo máme doma taky :)
Snažila jsem se trochu experimentovat :D.
VymazatMňam, ty vypadají moc dobře! Jednou jsem zkoušela péct skořicové, ale úplně se mi nepovedly.. ale tak třeba jim dám ještě jednu šanci a zkusím je po druhé 😅.
OdpovědětVymazatDěkuji :). Taky se mi někdy myslím vůbec nepovedly :D.
VymazatMňam, tak ty vypadají naprosto luxusně! Já bych si asi také zamilovala ty lotuskové :) A jsi dobrá, že se Ti chtělo dělat se 3 druhy náplní, mě by se teda moc nechtělo.. :D :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Už si pamatuji, že ty miluješ lotusky všude :D. Jsem byla nějaká akční :D.
VymazatTak ze špaldového těsta jsem ještě nic nezkoušela ale vím, že je hrozně zdravé :D Tvoji šnečci vypadají luxusně ♥♥
OdpovědětVymazatDěkuji :).
Vymazat