Já miluji všechny možné záviny, šneky apod. Zbožňuji je jak v sladkém, tak i v slaném provedení. Nedávno jsem dostala chuť na sladkou variantu, chtěla zkusit udělat kynuté těsto, se kterým nejsem příliš velký kámoš. :D Tentokrát se mnou ale celkem kamarádilo, tak recept je na světě. :) Navíc mi tato varianta šneků nějak sednou k podzimnímu času. :)
Potřebujeme:
Těsto – kvásek
120 ml mléka
1 lžička cukru
1 kostka droždí
Těsto – celé
600 g hladké mouky
250 ml mléka
50 g cukru (erythritol)
60 g másla
1 vejce + 1 vejce na potření
Náplně
Pudinková:
2 vanilkové pudinky
700 ml mléka
odměrka vanilkového proteinu (nemusí být - místo něj cukr)
Skořicová:
70 g másla
skořice, cukr nebo skořicový cukr
Postupujeme:
Nejprve si zaděláme kvásek. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí a smícháme se lžičkou cukru. Necháme ho 15 minut odpočívat.
Na celkové těsto smícháme kvásek s rozpuštěným máslem a zbytkem surovin a zapracujeme nelepivé těsto, které přikryjeme a necháme zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme vanilkovou náplň, aby vychladla.
Pudinky uvaříme podle návodu na obalu, akorát v menším množství mléka. Já místo cukru použila vanilkový protein. Necháme vychladnout. Na skořicovou náplň stačí rozpustit máslo.
Nakynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou z nich rozválíme do obdélníku na pomoučeném vále. Přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem a naplníme vanilkovou náplní, zabalíme jako klasický štrúdl a nakrájíme na cca 1cm plátky.
Druhou polovinu taktéž vyválíme, jako náplň potřeme rozválený obdélník rozpuštěným máslem a zasypeme skořicí s cukrem. Opět zabalíme a nakrájíme. Takto připravené šneky potřeme rozšlehaným vejcem, které můžeme ještě smíchat s trochou rozpuštěného másla, a necháme ještě 10 minutek odpočívat na plechu. Pečeme na 180 stupňů zhruba 15–20 minut.
Skořicová náplň |
Pudinková náplň |
Tak přesně tohle je dobrota, na které společně se štrúdlem ujíždím nejvíc! :D Vypadají skvěle a úplně na dálku cítím tu vůni skořice. :))
OdpovědětVymazatTaky mám ráda tyto dobroty. :D
VymazatThis looks so yummy!Great post!
OdpovědětVymazatHave a nice day!
xoxo
Thanks! :)
VymazatJsem vyučená pekařka, skořicové šneky jsme dělali pravidelně na praxi, tento výrobek jsem vždycky dělala nejraději protože mě to moc bavilo :) Pudinkovou variantu jsem ještě nezkoušela, vypadá zajímavě!
OdpovědětVymazatTo je super, že tě zrovna skořicoví šneci tak moc bavili. :) S tím pudinkem nejsou špatní. :)
VymazatTaky je moc ráda dělám, hlavně z listového těsta
OdpovědětVymazatZ listového těsta jsou také super. :)
VymazatŠneky bych už dlouho chtěla vyzkoušet, děkuju za recept! :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Není zač, snad se povedou. :)
VymazatJá se na skořicové šneky chystám jak dlouho! A teď mám v lednici listové těsto, tak jej využiji a udělám je! ňom ňom! :-D
OdpovědětVymazatTak ať chutnají! :D
VymazatMňam, tak ty musí být výborné! Také mám nejradši šneky s pudinkovou náplní. Sama mám na ně na blogu recept :) Skvělý podzimní recept.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Taky jsem po tvém receptu pokukovala. :) Děkuji. :)
VymazatMňam, tohle by mě strašně chutnalo. Vypadají božsky.
OdpovědětVymazatsomethingbykate