pátek 30. října 2020

Beskydy – Velký Lipový a Ropice

 Přináším další z mých tipů na výlet v Beskydech, protože těch přece nikdy není dost :D. Navíc milovník hor jako já si nemůže nechat ujít příležitost prozkoumávat víc a víc z Beskyd, které mám za rohem. :) Tentokrát se bude jednat o výstup na dva tisícovkové vrcholy.

,

Naše trasa začíná z parkoviště v Morávce po žluté, kousek od vodní nádrže. Chvíli se prochází mezi rodinnými baráčky a pak začíná prudký stoupák lesem. Není ale příliš dlouho, spíše se jedná o takovou cestu "na střídačku", jednou prudce, pak mírně. Nepotkávali jsme žádné davy lidí, pouze pár turistů. Po žluté dojdete až k rozcestníku "Pod Velkým Lipovým".





Od rozcestníku jsme změnili barvu týmu na červenou a vydali se směrem na vrchol Velký Lipový. Opět začal trochu větší stoupák, ale nic co bychom přece nezvládli! Navíc cíl už byl na dosah! Před námi šla skupinka mladých lidí, kteří spolu mluvili anglicky. Usoudili jsme, že se jedná o holčinu z Erasmu, kterou asi Češi provádí našimi Beskydami. I proto jsme se u vrcholu nezdržovali. Nejedná se o žádný "výhledový" kopec, pouze pěkná dřevěná cedulka s názvem a cesty navádí dále lesními spirálami.






Skupinka nám byla stále v patách, také se dlouho nezdržovala. Ale pak jsme se jí ztratili, možná se odpojili na jinou trasu. My se drželi stále červeného týmu, abychom došli k Ropici. Lidi žádní, psi na volno, krásně čerstvý vzduch, les, skvělá společnost, co víc si přát. :) Navíc se už po tomto úseku nešlo ani moc do kopce, takže jsme se ani nenadáli a byli jsme na Ropici.








Abychom nešli úplně stejnou cestou, tak jsme opět byli nevěrní barvám a navedli naši chůzi na vyšlapané stopy modré trasy. Ta nás dovedla k rozcestníku "Šidelná - sedlo". A odsud už jen poslední změna a plnou parou vpřed stále po žluté. Sem tam nám byl dopřán i nějaký pěkný výhled do okolí, jinak spíše lesní procházka. Přítel měl ale oko pro houby a našel jich opravdu dost. Já jsem dosti nevšímavá, takže jsem se ani nesnažila. Ovšem svou šikovnost jsem zapojila zase potom v kuchyni a vznikla Houbová omáčka se zakysankou, na kterou máte tady sepsaný recept. :)


Výlet jsme si užili. Sice jsme se místy zadýchali, ale psi jsme vyblbli, hřiby nasbírali, společně se nasmáli, strávili čas venku a lidí jsme moc nepotkávali. :)

Tady máte pro odkaz na mapu, kdyby vás podrobněji zajímala, stačí kliknout na obrázek. :)






8 komentářů:

  1. Thank you very much for interesting post and cute photos! A lovely dog )))

    OdpovědětVymazat
  2. Pejsci jak jsou šťastní. Jsou moc krásný, je vidět, že si to užíváte. :)
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky, musela to být povedená procházka a ty houby na konec? Boží úlovky! :D :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to jako krásná procházka :) Určite jste si to moc užili ♥ O to víc, když jste pak měli o dobrou večeři postaráno :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️