pondělí 5. října 2020

Beskydy – Vrch Soláň + Jurkovičova rozhledna a Skanzen v Rožnově

Oblast Valašska miluji. Moc se mi líbí místní kultura. O vrchu Soláni jsem dlouho vůbec neslyšela a nevěděla, když na mě jednou náhodou vyskočila fotka z tohoto místa na instagramu a mně nezbývalo nic jiného, než se tam jednou vydat. :D

 

Jedná se o jednu rekreační oblast v Beskydech, která nabízí i pěknou naučnou stezku. Tato patří k Vsetínským vrchům. My jsme nešli vyloženě po celé naučné stezce, ale udělali jsme si vlastní okruh. Nám se líbila hlavně budova, kterou jsme zachytili na fotkách. Pak se projdete i kolem krásných dřevěných soch. V létě vede z této oblasti mnoho procházek po okolí, v zimě si můžete užít lyžařské dráhy. 




A protože jsme chtěli stihnout ještě jedno místo, které není úplně daleko, ale přejížděli jsme k němu autem, neprocházeli jsme vrch Soláň příliš dlouho. Poté jsme se přesunuli do Rožnova pod Radhoštěm a prošli se k Jurkovičově rozhledně. Tady už bylo mnoho turistů, ale my nešli dovnitř, protože jsme byli s pejsky. Pouze jsme se na ní podívali z venku, protože se nám moc líbí. Tento valašský styl opravdu miluji. :)


Po cestě zpět k autu jsme naše psí parťáky ještě vyčvachtali v řece. Ten den se zrovna odehrával jeden z větších letních pařáků, takže to hafani s nadšením uvítali. :)





EDIT
Když už jsme u Jurkovičovy rozhledny dávám sem ještě jeden tip, který je velmi oblíbený pro turisty a návštěvníky Rožnova. Jedná se o Valašské muzeum v přírodě – skanzen. Byla jsem tam mnohokrát už na základní škole se třídou a vlastně od té doby jsem se tam podívala po dlouhé době právě tento víkend. Bylo moc pěkné podzimní počasí, zjistila jsem, že pejsci mají vstup povolený, tak jsme jeli.



Nejprve jsme si zašli koupit vstupenky (musí se platit i za psa). Zrovna ten den měli jednotné vstupné pro obě části skanzenu, které jsou Dřevěné městečko a Valašská dědina. První jsme navštívili Dřevěné městečko, protože tady bývá největší nával lidí. My přijeli těsně po otevíračce, takže jsme si ho prošli téměř prázdné. :) Akorát do vnitřních prostorů nesmíte se psem, ale to nám nevadilo, vše už známe z dětských let a spíš jsme se chtěli podívat na ty krásné dřevěné domečky a stavby. :) 



Ten den tam zrovna probíhaly menší přípravy na svatbu. Ale nebylo to nijak rušné. :) Všude po městečku jsou různí místní obchodníci, kteří nabízejí koupi různých ručně vyráběných upomínek, lokálního občerstvení a jiných dárečků. :)





Další částí je Valašská dědina, která se nachází hned přes cestu a po projití vnitřní haly s recepcí. Opět dovnitř nesmíte s pejsky, ale když si chcete projít i vnitřek domečků, většinou tam na vás někdo čeká, kdo vám rád ukáže a popovídá o místních tradicích. :) 


8 komentářů:

  1. To vypadá na skvělý výlet!
    Moc se mi líbí ty fotky na tom molu, pejsci stojí úplně jako modelové :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ta rozhledna je opravdu zajímavá stavba, rozhodně je originální :) Fotky pejsků jako vždy perfektní ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že jste měli další krásný výlet. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Když vidím jak vaši miláčci milují vodu, musím si taky vyzkoušet, jak je na tom Vrtichvost s vodou v přírodě. <3 Jinak další super tip. Jenom prostě nějak... Jak je tu ta potvora korona, mám starost, že bych nakazila blízké. Tak moc necestujeme a bude nám muset stačit asi zatím ten jeden výlet na přelomu měsíce. Pokud se ještě situace nezmění... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vodu vyzkoušej. :) Tak když půjdeš někam, kde není moc lidí, tak by to možná šlo. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️