pondělí 26. října 2020

Zřícenina hradu Starý Jičín + Travertinova kaskáda

Zříceniny, to je něco pro mě! :D Upřímně už ani nevím, kolik jsme jich letos stihli navštívit. Ale mám pro vás další tip na výlet právě k jedné další zřícenině hradu a konkrétně tedy k Starému Jičínu. Ještě s jednou menší zastávkou, která se nachází hned kousek od ní. :)

 

Hned ze začátku musím říct, že nám tedy počasí moc nepřálo. Zřícenina se nachází na kopečku, jde se k ní z centra města chviličku, ale do trochu prudšího kopce pokrytého stromy.











Hrad vznikl buď na konci 12. nebo na počátku 13.století. Tehdy ještě nebyl kopec tolik zarostlý stromy, takže z něj šlo krásně vidět do okolí. V dnešní době jde také, ale už trochu méně. My ovšem nic neviděli, protože mlha se rozhodla nám zkazit výhledy. :D




Zřícenina je rozdělená na dvě části. Ke každé vede jiná cesta, ale někde zhruba uprostřed se spojují. Takže nahoru můžete jít jinou trasou než pak dolů. :) Bez poplatku si můžete projít různé komory, které zde pozůstaly. Postupně se hrad snaží udržovat a opravovat, aby úplně nezchátral a mohl služit turistům k prohlídkám.



Zrekonstruovaná je právě hradní věž, na kterou se platí menší vstupné, které právě slouží k údržbě a opravě hradu. My do věže nešli, ale kromě výhledů nahoře se v ní dozvíte více o historii hradu z fotografií, kreseb a různých předmětů.



Projít si zříceninu můžete také s pejsky. Akorát by měli být na vodítku a samozřejmostí je uklidit po nich, pokud se rozhodnou zanechat zde svou památku. :D Jediná výhoda tohoto počasí byla, že tam bylo minimum lidí. :D











Kousek od Starého Jičína po cestě zpět k nám domů, jsme objevili ještě jednu ne příliš známou zajímavost, a to Travertinovou kaskádu. Nachází se v obci Tichá. Je zajímavé, že tohoto tvaru dosáhla bez zásahu člověka, čistě práce přírody. Proto je označená jako chráněná přírodní památka.





Do vody je zakázáno vcházet. Pramen obsahuje rozpustné minerální látky a dole se vlévá do řeky Tichavky.



18 komentářů:

  1. Já také hrozně miluju zříceniny! Tuto tedy zrovna neznám ale vypadá krásně. A k tomu podzimu se mi i líbí to mlhavé počasí, i když ne úplně ideální na vyhlídky a výlety, to je pravda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vyhlídky není, ale pravda, že to má svou atmošku. :)

      Vymazat
  2. Ta mlha vypadá magicky! Mám moc ráda tuhle atmosféru a fotky jsou opět nádherné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Je pravda, že něco na té mlze při návštěvě zříceniny je :D

      Vymazat
  3. Mně se to teda moc líbí i s tou mlhou! Dodává to neobyčejnou atmosféru. Krásné místo!

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávno jsme nějak jeli kolem ukazatele na zříceninu Starý Jičín. Já strašně ráda jezdím po zříceninách, zámcích, hradech a vyhlídkách. :-) A líbí se mi, že jste měli takovou tajemnou atmosféru - mlhu na zřícenině :-D Sice to nepřeje výhledům, ale má to taky svoje kouzlo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to skvělý způsob výletování. :) Máš pravdu, dodává to pěknou atmosféru. :)

      Vymazat
  5. Moc hezké fotky, zřícenina je opravdu zajímavá. Ty fotky mají s tou mlhou takovou zvláštní atmosféru, skoro jako z nějakého hororu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Je to taková jiná atmosféra na druhou stranu. :)

      Vymazat
  6. Opět krásné a zajímavé místo :) Já sama mám zříceniny ráda, jen se vždycky bojím, abych někam nezapadla nebo se pode mnou něco nezřítilo :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Aj keď počasie úplne nevyšlo, aspoň majú fotky pravú jesennú atmosféru :D :) Zrúcaniny mám tiež veľmi rada :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  8. Cool photos! Thank you very much for your article )

    OdpovědětVymazat
  9. Zase ta zřícenina měla svoje kouzlo v té mlze. Zříceniny také moc rádi navštěvujeme, ale když tak o tom přemýšlím, tak jsme jich letos moc nenavštívili. Upřímně si nevzpomínám ani na jednu :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️