pondělí 13. února 2023

Nepečený piškotový dort s pomerančem

 Měla jsem doma přebytek pomerančů a potřebovala jsem je nějak spotřebovat. Volba padla na tento nepečený dezert s piškoty, neboť takové druhy dobrot představují vždy skvělou a chutnou volbu. Inspirovala jsem se na internetu, ale to bych nebyla já, abych si recept trochu neupravila podle sebe. Tak vám dnes přidávám svou verzi tohoto nepečeného dortu s pomerančem.

Potřebujete

  • piškoty (já použila takové ty fajně měkké a velké – mám je z Polska, ale najdete je i u nás v Lidlu)

Pomerančová vrstva

  • 4 ks pomeranče
  • 80 g erythritolu (nebo cukru)
  • 40 g škrobu

Krémová vrstva

  • 300 g zakysané smetany
  • 125 g vaničky tvarohu
  • 200 g smetany ke šlehání

Nejprve si vyšlehejte krém ze všech uvedených ingrediencí.

Vyšlehaný krém

Poté vymačkejte šťávu ze všech pomerančů a zbylou dužinu nevyhazujte.

Dužina
Dno dortové formy (cca 24 cm průměr) vyložte piškoty a pokapejte je pomerančovou šťávou


Vyloženo piškoty

Pokapáno

Následuje tvorba pomerančové vrstvy. Dužinu povařte se zbytkem šťávy sladidlem a škrobem. Vznikne vám taková směs.

Uvařená pomerančová směs

Na piškoty navrstvěte krém.

Krémová vrstva

Následuje pomerančová vrstva.

Pomerančová vrstva

A teď už zbývá jen nechat dortík vychladnout v ledničce alespoň na 2 hodiny, ale ideálně přes noc.

Vyhlazeno

Mňamka

Dobrou chuť


Jedná se o rychlý, jednoduchý a chutný dortík. Je fajn osvěžující a spojení kyselého se sladkým občas dokáže potěšit chuťové pohárky :D.

18 komentářů:

  1. Vypadá to moc dobře, ráda vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. Nechápu, kde na to bereš čas, energii a inspiraci! Jsi fakt úžasná, co v té kuchyni dokážeš! Já se teď zmohla jen na štrůdl a to jsem už náplň měla hotovou z podzimu... :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čas se občas někde najde, energie, když je chuť a inspiraci všude možně :D. Ty jsi zlato, moc děkuji, ale věř mi, že se mi hodně věcí také nepovede (bude článek :D), náhodou taková jednoduchá klasika je boží! :D :).

      Vymazat
  3. Nepečený jsou vždycky rychlovka 😊. Celkově domácí dezerty s piškoty mám moc ráda 😊.

    OdpovědětVymazat
  4. Terko, to vypadá zajímavě, příležitostně vyzkouším. Možná ve formě vrstvených pohárů (odpadají problémy s transportem ukrojeného kousku na talířek).

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je snad první tvůj recept, na který jsi mě vůbec nenalákala, vůbec nemám ráda pomeranče a dort bych ani nedokázala ochutnat :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já pomeranče taky moc nemusím, ale takto v něčem mi nevadí :).

      Vymazat
  6. Hmm, pomeranč? Zajímavý nápad :) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  7. Tyhle lehké piškotové dezerty já můžu. 🙂

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavá kombinace :) my děláme nepečený dort s piškoty, zakysanou smetanou a broskvemi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, my často takový s banánem nebo jahodami :).

      Vymazat
  9. Podobný, ale méně zdraví koláč peče i moje mamča a chutná božsky. Fajn tip na pomeranče, to by mě nenapadlo.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi to zdá jako super tip na pomeranče :).

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️