Měla jsem chuť na něco jablečného a zároveň s jinak trochu sníženými sacharidy. Vzniknul tento Low Carb strouhaný jablečný koláč s tvarohem, který fakt chutná skvěle!
Potřebujete
Těsto
- 125 g mozzarelly light,
- 50 g rozpuštěného másla,
- 1 vejce,
- 2 lžíce čekankového sirupu (nebo podle chuti),
- 30 g kokosové mouky,
- 60 g mandlové mouky (já použila odtučněnou lískooříškovou mouku – proto ta tmavá barva těsta),
- 1 lžičku kypřicího prášku.
Jablečná náplň
- 4 nastrouhaná jablka,
- 1 lžíci citronové šťávy,
- skořici,
- volitelně sladidlo dle chuti (já nedávala nic).
Tvarohová náplň
- 350 g polotučného tvarohu ve vaničce,
- 1 vejce,
- vanilku,
- citronovou kůru,
- volitelně sladidlo dle chuti (já nedávala nic).
Mozzarellu natrháme na kousky a zalijeme rozpuštěným máslem. Následně směs rozmixujeme do hladkého těstíčka a následně i s vejcem a sirupem. Poté přimícháme kokosovou a další oříškovou mouku i kypřicí prášek. Matlavé těstíčko dáme v míse na půl hodiny do lednice.
Po uplynutí času těsto dostatečně absorbuje vodu. Polovinu vložíme do igelitového sáčku a necháme ztuhnout v mrazáku. Druhou polovinu pečlivě roztlačíme na dno menší formy vyložené pečicím papírem.
Na tvarohovou náplň smícháme vše dohromady a rozetřeme na vytlačené těsto ve formě.
Jablka očístíme a nahrubo nastrouháme. Přidáme k nim citronovou šťávu, skořici a případně sladidlo. Jablečnou směs rozvrstvíme na tvarohovou náplň.
Poté vyndáme zbylé těsto z mrazáku a nastrouháme ho rovnoměrně na povrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba 1 hodinu. Krájíme až po vychladnutí, jinak se rozpadá.
|
Rozmixovaná mozzarella s máslem, sirupem a vejcem |
|
Matlavé těstíčko |
|
Jablečná náplň |
|
Tvarohová náplň |
|
Vytlačené těsto |
|
Tvarohová náplň |
|
Jablečná náplň |
|
Nastrouhané těsto |
|
Po upečení |
|
Dobrou chuť |
|
Mňam! |
Upřímně, tento koláč mi fakt moc chutnal! Moc často se nestává, že peču nějaký recept víckrát, ale tento mám v plánu udělat brzy znovu :D. Opravdu mňamka a ani nepoznáte, že je Low Carb.
PS: Taky jsem od hodně z vás v komentářích četla, že vám vadí mozzarella. Věřte, že v těch sladkých dezertech ji vůbec necítíte :).
Jablka a tvaroh mi jdou skvěle dohromady, takže by mi koláč taky chutnal. 🙂
OdpovědětVymazatDoporučuji vyzkoušet i hruškami, taky je to bezva kombinace (pekla jsem několikrát koláč na podobném principu, jen to nebyla low-carb varianta, ale klasika s normální moukou a máslem). Mám recept na blogu pod názvem Koláč s tvarohem a hruškami
OdpovědětVymazatzajímavý recept :).
OdpovědětVymazatVypadá krásně, škoda že mi nikdy takové koláče nechutnaly (jablka, hrušky, švestky a tak), ale dělám se ráda manželovi, tak si ukládám a vyzkouším :)
OdpovědětVymazatSmile Thess
Vypadá skvěle 😍. Zajímavá je ve složení ta mozzarella 🙂.
OdpovědětVymazatVypadá hodně dobře :) ta mozzarella je hodně zajímavá!
OdpovědětVymazatTak to vypadá velice lákavě, hned bych ochutnala :)
OdpovědětVymazatTo je super, moc děkuji za recept! :) Zrovna začínám s low carb stravou, tak se každý recept a inspirace hodí. :¨)
OdpovědětVymazat