Někdy mě chytně období, kdy mám chuť péct samé domácí pečivo :D. Proto jsem neodolala i vyzkoušení domácích kaiserek. Výsledek se mi zamlouval, tak jsem se rozhodla se o něj podělit i s vámi :).
Potřebujete
Kvásek
- 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g),
- 1 lžička cukru,
- 100 ml vlažného mléka.
Těsto
- 200 ml vlažného mléka,
- 60 g rozpuštěného sádla,
- 0,5 kg hladké špaldové mouky (namíchala jsem ji ještě s celozrnnou špaldovou moukou),
- 1 lžička soli,
- libovolná semínka (sezamová, kmín atd.).
Nejprve si vytvoříme kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme droždí, rozmícháme i se lžičkou cukru a necháme 15 minut v teple vzejít.
Mezitím si smícháme ostatní suroviny, ke kterým následně přidáme i nakynutý kvásek a vypracujeme těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout v teple.
Poté rozdělíme na 12 dílů, zamotáme kaiserky (ale klidně i jiné housky, rohlíky...) a na plechu s pečicím papírem necháme znovu nakynout minimálně 15 minut. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.
Před pečením si troubu rozehřejeme na 250 °C a po vložení stáhneme 190 °C. Pečeme cca 15–20 minut.
|
Vyválíme hada |
|
Uděláme smyčku |
|
A konce schováme |
|
Na plechu |
|
Před pečením |
|
Upečeno |
|
Mňam |
|
Dobrou chuť |
Děláte rádi nějaké domácí pečivo? :) Pokud byste chtěli zkusit ještě nějaké, tak můžu doporučit domácí rohlíky, cottage rohlíky nebo tyto menší plněné rohlíčky.
Vypadají skvěle. 🙂 My doma taky pečeme domácí housky.
OdpovědětVymazatJá domácí housky pekla v covidu, když jsem pracovala z domova a vždycky jsem si k dalšímu kroku odběhla od práce. Pak jsem zkoušela dalamánky bez kynutí a teď už jsem dlouho nepekla nic (myšleno žádné pečivo), protože jsme doma dva a tak to nezvládneme sníst, dokud je to čerstvé a dobré. Ale inspirovala jsi mne, že bych to zas po letech mohla zkusit.
OdpovědětVymazatkrásné :) já mám z kynutého těsta strach, ne vždy se mi povede... ale dělala jsem už loupàčky a Honzovy buchty :) a dobrý :)
OdpovědětVymazatPanejo, ty jsou jako z pekárny! Mám ráda kynuté těsto, ale nerada jej chystám (moc mi to s kváskem nejde :-D )
OdpovědětVymazatTeda, tak ty se krásně povedly! Domácí housky mám také na seznamu, které bych chtěla vyzkoušet, dokonce jsem tuším k loňským Vánocům dostala tvořítko na housky, které jsem ještě ani nevyzkoušela 😅. Zatím jsem zkoušela péct jen domácí rohlíky a ty byly tedy vynikající 😊.
OdpovědětVymazatTeda, ty jsi šikovná. Povedly se. :)
OdpovědětVymazatTy vypadají lákavě :D Kaiserky jsou hned po chlebu mé nejoblíbenější pečivo :D
OdpovědětVymazatMňam, tak ty vypadají! :) Já jsem je už taky někdy zkoušela, ale bez tuku a taky ale nevypadaly tak pěkně :D I když mě se teď do domácího pečiva skoro vůbec nechce :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Vypadají úžasně, budu muset vyzkoušet! :) Není nad domácí pečivo. :)
OdpovědětVymazatMňam, vypadají nádherně!
OdpovědětVymazat