Musím se přiznat, že ačkoliv moc ráda peču, tak domácí pečivo jsem zkoušela pouze párkrát. Vždy to vyhraje nějaká buchta či jiný dezert, ale pečivo? Rozhodla jsem se, že tedy něco zkusím ukuchtit, trochu jsem se bála, protože moje předešlé pokusy s pečením pečiva nedopadly moc dobře, ale tady mě výsledek mile překvapil (i muže). Tak se s vámi podělím o receptík na jednoduché domácí rohlíky :).
Potřebujeme
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažné vody
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 balení instantního droždí (7 g)
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 1 vejce na potření
Rozpustíme si máslo a ještě teplé ho smícháme s vlažnou vodou a droždím. Chvíli mícháme a pak postupně přisypeme mouku, sůl i cukr. Vypracujeme těsto, které necháme 1 hodinku kynout na teplém místě.
Po vykynutí si ho rozdělíme na několik kusů (mně jich vyšlo 7, ale trochu jsem to neodhadla a byli to macci, takže v normální velikosti jich bude víc :D). Na pomoučeném vále je vyvalíme do trojúhelníků (bez ostrých rohů) a srolujeme do tvaru rohlíku.
Poklademe je na plech (dostatečně daleko od sebe) vystlaný pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme je na 180 stupňů zhruba 20–25 minut, dokud nezezlátnou.
Bála jsem se, že rohlíky budou tvrdé jak šutr, ale byly hezky měkké. Zkoušeli jste někdy péct vlastní pečivo? :)
Tyjo, ty vypadají k nakousnutí! Hodně se ti povedly, musí být skvělé. Já miluji čerstvý, křupavý rohlíky, ty můžu sníst úplně na sucho, mňam :-D
OdpovědětVymazatMoc děkuji, akorát byly obrovské :D.
VymazatRohlíky se ti opravdu povedly. 🙂
OdpovědětVymazatDoma jsme se párkrát taky pokoušeli o domácí pečivo - kváskový chleba, ale nikdy se nám nepodařil kvásek, který bohužel nevzešel.
Moc děkuji :). S kváskem mám taky občas problém :D.
VymazatVypadají moc dobře! My děláme domácí rohlíky poměrně pravidelně (méně častěji i domácí chléb), miluju domácí pečivo :)
OdpovědětVymazatLucy Villain
lucyvillain.blogspot.com
To je dobře, domácí je totiž domácí :).
VymazatMňam! Tak tie sa ti naozaj podarili. ;) U nás sme pečivo ešte nikdy takto nepiekli keďže nás je veľa ale možno ich predsa len niekedy vyskúšam upiecť.
OdpovědětVymazatMaj krásny deň. ♥
Blog of Sunflower ♥
Moc děkuji :). Třeba někdy :).
VymazatTak ty se ti povedly 🥐! Já naposledy pekla rohlíky někdy začátkem minulého roku, když jsme byli v karanténě 😅. Když jsem je zkoušela péct úplně poprvé, trochu jsem se toho bála, ale po upečení mě moc příjemně překvapil výsledek 😍, byly vynikající... některé jsme dali i zamrazit a i po rozmražení byli vynikající. Bych je zase mohla někdy upéct 🤗, jen jsem je teda pekla podle jiného receptu 🤗.
OdpovědětVymazatTaky jsem je zamrazovala a i pak byly dobré :).
VymazatVypadají skvěle! My jsme je doma už několikrát zkoušeli, teda spíše přítel, na poprvé nic moc ale na podruhé už nebe v puse. I když je nemusím často, občas udělám výjimku ráda :)
OdpovědětVymazatJá je taky právě moc nejím, jen občas :D.
VymazatV jednoduchosti je krása :D To bych taky mohla někdy vyzkoušet :) Taky s tím nemám zkušenosti...
OdpovědětVymazatKlidně zkus, je to opravdu jednoduché :).
VymazatRožky sa Ti vydarili krásne. Pečivo, teda klasické pečiem zž málo, väčšinou už len bezlepkové :-) Ale dala by som si, len nemôžem...
OdpovědětVymazatPekný víkend!
Děkuji :). Bezlepková dieta?
VymazatVypadají moc dobře :) Pečivo jsem nikdy nepekla, také to vždycky vyhrajou buchty :D
OdpovědětVymazatMoc děkuji :). U mě právě taky :D.
VymazatVypadají skvěle :) Překvapilo mě, že je recept tak jednoduchý :D
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Je fakt hodně jednoduchý :D.
VymazatTy vypadají skvěle! A jsou to opravdový macci 😂😂 rohlíky jsem nezkoušela, ale často doma pecu veku, housky a chleba :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Jsou, jsem to před nakynutím trochu neodhadla :D :D. Ju, housky u tebe vidím často a vždy vypadají parádně <3.
Vymazat