pátek 5. března 2021

Jeseníky – rozhledna Hraniční vrch + zřícenina hradu Fulštejn

Konečně začínají prosvítat první paprsky jara a já se jich nemůžu nabažit! :) To také znamenalo využít jednoho krásného víkendu v únoru k vyjetí na výlet! Tentokrát jsme jeli trošku dále od nás z domu a podívali se zase na zajímavá místa v Jeseníkách. Tak hurá se pořádně rozhlédnout z rozhledny Hraniční vrch a prozkoumat další zříceninu, tentokrát hradu Fulštejn :).

Upřímně mě už ta zima opravdu unavuje a vždy se nemůžu dočkat na delší dny, teplo a úžasné jarní výlety! :D Na konci února už to začalo vypadat opravdu hezky, tak jsem hned měla chuť vyrazit i někam dále. Přítel naštěstí nikdy neprotestuje, tak jsme si sbalili věci, psy i sebe a vyjeli jsme.

Hurá na výlet!

První zastávka byla 3,5 km od města Albrechtice v Jeseníkách, konkrétně u rozhledny Hraniční vrch. Jedná se o poměrně novou (od roku 2011) dvouvěžovou rozhlednu. Konstrukce je železná a má 25 metrů do výšky a Hraniční vrch má 527 m n. m., takže je z rozhledny moc hezký výhled :). Navíc je dost velká, takže se na ní i ve více lidech v pořádku vlezete. I okolí rozhledny je moc pěkné, děti se tam určitě vyřádí na dětských hřištích :). Menší parkoviště je hned kousek od ní. A vše je zcela zdarma :).


Pár pokusů o hezkou fotku se psy - neúspěšné. Hank miluje výšky, vždy je fascinován a musí pořád koukat dolů :D.



Stále fascinován

Výhled z rozhledny

Jedna z věží se schody

Kuk a Amy nezájem

Ještě jeden krásný výhledek

Protože by nám bylo líto jet tak daleko jen kvůli rozhledny, uvažovali jsme ještě, kam v blízkém okolí podíváme. Nejprve jsme chtěli na Naučnou stezku Dubí, která byla hned kousek, ale nenašli jsme nikde místo na zaparkování. Tak jsme jeli trošku dále (asi 30 km) ke zřícenině hradu Fulštejn.

hradní zřícenina Fulštejn

Tak tady začala trošku zábava. Zřícenina je hned u rekreačního areálu, takže jsme vůbec nevěděli, jestli tam můžeme vjet, ale nikde zákaz nebyl. Označení parkoviště tam mají svou vlastní cedulí s nápisem "Parkoviště" a je to jen travnatá plocha, tak jsme si vůbec nebyli jisti, jestli tam opravdu můžeme stát, ještě když tam nikdo jiný nebyl. Ale tak zaparkovali jsme. Pak že se tedy vydáme ke zřícenině a nejprve nás uchvátil zamrzlý rybník, na který samozřejmě psi hned skočili a Hank se málem vykoupal :D.

Zmrzlý rybník v rekreačním areálu

No pokračovali jsme dále přes les, ale nebyla tam vůbec žádná cesta. Koukla jsem se tedy na mapy, jestli jdeme dobře (neměla jsem data, díky na offline Mapy.cz!) a samozřejmě jsme byli na úplně opačné straně :D. Ke zřícenině se jde z opačné strany areálu, přes most a na kopeček :D. Tak jsme se vrátili, vydali se na opačnou stranu areálu a už konečně byli na správné cestě. Přešli jsme most, vyšplhali kopeček a hurá, byli jsme u zříceniny :D. 



Je super, že není moc známá takže tam nikdo nebyl. Sice z ní moc nezůstalo, velikostí nějak neoplývá a historie nikde také není napsaná, ale i tak jsme si ji celou prošli a pokochali se :). Nakonec jsme vůbec nelitovali :).

Zamknuté dveře, za kterými není ukryté nic zajímavého :D

Jedna momentka :D

A jedna do alba :D

Tak to je k dnešnímu povídání o výletu vše, doufám, že vás článek bavil. Pokud někdy budete mít cestu do Jeseníků a blízko k těmto památkám, určitě se na ně podívejte :).

Sice teď si chvíli cestování neužijeme, ale věřím, že za chvíli zas budeme moct dále poznávat krásy světa :). Využijte tento čas pro poznávání krás vaší obce :).

21 komentářů:

  1. Nádherné fotky, musel to být skvělý výlet. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se mi líbí, že podnikáte takovéto výlety :) Doufám, že s teplejším počasím budeme i my s přítelem podnikat více výletů :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, nás to strašně baví :). Určitě, těším se, pokud taky sepíšeš nějaké články :).

      Vymazat
  3. OO, to jsou krásné fotky! Ten Hank jak kouká okolo a dolů, to je neskutečně roztomilé!
    S tím hledáním a přejížděním to máme stejně, my taky kolikrát s přítelem něco hledáme, kord tady v Anglii, kde tě mapa často dovede jen poblíž nebo do oblasti, ale ne přímo na dané místo. Ale aspoň je to větší dobrodružství!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On musí pořád :D. No v Anglii to musí být ještě horší, to věřím :D

      Vymazat
  4. Také se už těším na teplé jarní dny ♥ A možnost se projít v okolní vesnici... :D :D My jsme chtěli vyrazit minulý víkend na rozhlednu, ale bohužel se během týdne přítelovi rozjela nemoc a má covid po druhé, tak jsme zase doma v karanténě, aspoň, že jí mají teďka všichni s náma :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Amazing photos! Thank yoi very much for yor sharing)

    OdpovědětVymazat
  6. Super fotky :) Já myslím, že můj Tristan by se v té výšce bál :D Snad bude počasí i situace ohledně covidu brzy lepší a bude přát procházkám a výletům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někteří psíci by se asi báli, to jo :D Snad ano <3

      Vymazat
  7. V Jeseníkách jsem nikdy nebyla, ale vypadá to tam nádherně, příroda je kouzelná a zříceniny navštěvuji moc ráda. Snad nějaký takový výlet dopadne v létě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych to tam chtěla ještě více prozkoumat :). Snad ano :).

      Vymazat
  8. Další parádní výlet 🐾🤗. Na tu rozhlednu jste si museli asi pěkně máknout, když jsem viděla ty schody 😅, ale zase z ní musel být krásný výhled. Mapy.cz jsou super, přímo takhle na výlety - taky je využíváme 😊, mají skvěle zmapovány trasy (oproti Google) a co se mi líbí nejvíc je, že v mapě jsou zaznamenané různé vyhlídky, památky, místa pro odpočinek atd atd. což je za mě parááda 🙂. Celkově se mi tam trasy výletů plánuji nejlépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ono to celkem šlo, jakože bylo těch schodů víc, ale nic zas tak strašného :D. Mapy.cz jsou skvělým pomocníkem, souhlasím a na výlety je mám také nejraději :).

      Vymazat
  9. Ta zřícenina je pěkná, taková tajemná. Tuto část Jeseníků vůbec neznám. Pěkné fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ani ta zřícenina moc známá není :)

      Vymazat
  10. Moc pěkný výlet a taky už bych chtěla teplejší dny :) Ani pořádně nevím, jaké krásy ty naše hory ukrývají :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️