pátek 29. října 2021

Halloween v kuchyni

 Konec října je tady, a to znamená, že se blíží naše české Dušičky, ale také čím dál více oblíbený americký svátek Halloween. Já tento den nějak neprožívám, ale ráda tvořím v kuchyni, a proto jsem letos neodolala a vyzkoušela některé strašidelné dobroty, a tak se o pár z nich s vámi dnes podělím :).

1. Halloweenské sušenky alá pavouci a netopýři

Tak takové zdobení sušenek mě vyloženě uchvátilo a šíleně bavilo. Sice je to trošku piplačka, hlavně u těch pavoučích nožiček, ale výsledek stojí za to :).

Potřebujeme (20 sušenek)

Těsto

  • 150 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
  • 1 velké vejce
  • 250 g hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 100 g mléčné nebo hořké čokolády

Zdobení

  • nutella (nebo jiná náhražka čokoládové pomazánky)
  • 20 (pavouci) a 10 (netopýři) kuliček obalených v čokoládě (já použila Maltesers, ale asi by šly i jiné jako Margot, Lindt, rumové, domácí…)
  • 5 oreo sušenek
  • bílá čokoláda na dozdobení (já využila rovnou zdobící tuby od Dr.Oetker)

Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech (nebo možná radši i dva) vyložíme pečicím papírem. Máslo a cukry vyšleháme do světlého a nadýchaného těsta. Přidáme vanilku, vejce a znovu prošleháme, aby se vše spojilo. Mouku a prášek do pečiva vmícháme vařečkou, dokud nebudeme mít tuhé těsto. Poté vmícháme čokoládu nalámanou na maličké kousky.

Těsto rozdělíme na 20 kusů a vyválíme z nich kuličky, které rozložíme na připravené plechy tak, aby měly dostatek místa na splácnutí do sušenek. Dlaní nebo dnem sklenice velmi mírně zatlačíme na vršek sušenek směrem dolů, abychom si je vytvarovali do kruhu. Sušenky pečeme 10–12 minut dozlatova, a poté je necháme vychladnout.

Teď se vrhneme na sušenkové pavouky. Odebereme si 10 vychladlých kousků. Na čokoládové kuličky namažeme z jedné části trochu nutelly, která bude sloužit jako lepidlo k připevnění ke sušence. Vždy takto na jednu sušenku přilepíme 2 kuličky vedle sebe a vytvoříme tělo s hlavou pavoučka. Kolem těl pomocí párátka a nutelly nakreslíme pavoučí nožky. Bílou čokoládu si rozpustíme (nebo jako v mém případě stačí vzít jen předpřipravenou zdobičku) a párátkem vytvoříme oči, případně můžeme ještě ozdobit i tělíčko pavoučka.

Ze zbývajících 10 kousků vytvoříme netopýry. Nejprve rozděláme oreo sušenky a seškrábeme krém (necháme si ho na pozdější lepení křídel). Takto připravené sušenky opatrně nakrájíme na poloviny. Pak tyto půlměsíčky nalepíme pomocí seškrábaného krému vždy po 2 na jednu sušenku, a vytvoříme tak křídla netopýrů. Doprostřed mezi křídla nutellou připevníme čokoládovou kuličku jako hlavičku. Bílou čokoládu si rozpustíme a párátkem vytvoříme oči (nebo pomocí zdobící tubičky).


2. Čokoládoví pavouci

Jedna z dalších hříšnějších dobrot na Halloween. Určitě nikoho neurazí nějaká dobrá sladkůstka, kterou by si trošku přilepšil svůj oslavný den. Navíc když vypadá tak vkusně, přímo se vybízí k okoštování. Tito čokoládoví pavouci jsou zkrátka kouzlo mezi strašidly.

Potřebujeme

  • nutellu příp. jinou náhražku čokoládové pomazánky
  • 1 balení pendreků 
  • 2 balení sušenek Oreo (2x 154 g)
  • bílé čoko pecičky/kousky čokolády/příp. zdobící tubička
Pendreky si trochu rozválíme, abychom z nich získali placatější pásky, které použijeme jako nožičky.

Na polovinu sušenek (tedy 1 balení) naneseme malou lžičku čokolády a rozetřeme po povrchu sušenky. Navrch z boku sušenky naaranžujeme osm nožiček z pendreků (vždy 4 z jedné strany) a poté sendvičujeme s další sušenkou. Horní sušenku potřeme ještě trochou nutelly, aby byla pokrytá, a poté na ni poklademe vždy 2 pecičky bílé čokolády jako očka nebo je vytvoříme pomocí zdobičky.

Pak už jen necháme ztuhnout v lednici a můžeme podávat.


3. Hrobečky v hlíně 

Tento receptík je taková jednoduchá rychlovka, která designově vypadá parádně. Každý si může zvolit svou oblíbenou příchuť pudinku a dál už jen aranžovat :).

Potřebujeme

  • hotový pudink libovolné příchutě (uvařený nebo kupovaný)
  • kakaové sušenky (nejlépe oreo nebo kakaové věnečky)
  • cukrářské piškoty 
  • nutella nebo jiná její náhražka
  • gumové žížaly na ozdobu a lepší strašidelný efekt
Připravený pudink navrstvíme do 1/2 skleničky nebo misky (můžeme na dno dát nejprve pár rozdrcených sušenek). Sušenky si v rukách nadrtíme a posypeme jimi pudink. Piškot přelomíme napůl, nutellou na něj napíšeme R.I.P. nebo jiný halloweenský nápis či obrazec a zapíchneme ho do pudinku. Pak dozdobíme rozdrcenými sušenkami a gumovými žížalami tak, aby vypadaly, že vylézají z hlíny.


4. Mumie z listového těsta

Listové těsto je úžasné v tom, že se z něj dá vytvořit mnoho zajímavých dobrot. Dá se nakrájet na mnoho způsobů, plnit pomalu čímkoliv a tvarovat do různých krásných kousků. Na Halloween se hodí jedna báseň, třeba na takové strašidelné „obvázané“ mumie. 

Potřebujeme

  • 1 balení listového těsta nebo předpřipravené těsto na croissanty
  • kečup
  • hořčice
  • 12 párků
  • 1 vejce na potření
Troubu rozehřejeme na 180 °C a plechy na pečení vysteleme pečicím papírem. V misce smícháme kečup s hořčicí a poté směsí potřeme párky. 

Listové těsto nařežeme na trojúhelníky (v případě použití chlazeného těsta na croissanty jsme ušetřeni tohoto kroku). Tyto trojúhelníčky z jejich delší strany nakrájíme ještě na tenké proužky.

Proužky omotáme kolem natřených párků s vynecháním malé štěrbiny pro oči. Takto vytvořené párkové mumie položíme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme cca 15 minut.

Po dopečení, až nám mumie trošku vychladnou, jim dotvoříme dvěma kapkami hořčice oči. Můžeme podávat s nějakým chutným dipem a zeleninou.



5. Hadi z listového těsta

Oživení Halloweenu těmito suprovými hady stojí za to. Chuť jednoduše ozvláštníme tím, že obalíme hady různými semínky nebo je zasypeme sýrem. Skvěle se k nim hodí i nějaký dip z kečupu či tatarky.

Potřebujeme

  • 1 balení listového těsta
  • 150 g strouhaného sýru
  • 1 vejce na potření
  • celý mák nebo různá semínka na ozdobu
  • celý pepř
Rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto rozválíme a posypeme ho několika hrstmi nastrouhaného sýru. Pak těsto přeložíme napůl. Na lehce pomoučněném povrchu rozválíme těsto na tloušťku 2 mm. Nakrájíme ho na 1cm proužky a pak každý proužek několikrát otočíme, abychom vytvořili hada.

Hady vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, pak každého potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme strouhaným sýrem. Na ozdobu zasypeme ještě semínky nebo mákem (tento krok lze vynechat). Jeden konec každého hada zploštíme a vtlačíme na něj dvě zrnka pepře jako oči. Pečeme cca 15 minut, dokud hadi nezačnou zlátnout, a poté je necháme vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží zhruba dva dny.



Pokud by vás zajímalo více halloweenských receptů, které jsem doma vytvořila, můžete mrknout na repollo, kde jsem sepsala obsáhlejší článek s tipy na strašidelné kuchtění :). 



Tvoříte taky něco na Halloween? Ať už v kuchyni nebo nějaké pěkné dekorace? Nebo na tento americký svátek kašlete? :) U mě je toto letos premiéra :D.

17 komentářů:

  1. Ahoj, určitě něco z toho zkusím. Děkuju za tipy.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ty pavoučci nemají chybu! :) Nějaký podobný tip rozhodně vyzkouším tento víkend. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Ježiš, tak to je naprosto úžasné! To vám muselo dát pořádnou práci. Já miluji listové těsto, takže já bych si asi nejvíc užila hady a mumie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hrála jsem si docela dlouho to máš pravdu :D. Taky mám ráda dobroty z listového těsta :D.

      Vymazat
  4. Sakra, to je dobrot!!! Taky jsem chtěla letos nějaké vyzkoušet, ale absolutně jsem nic nestihla. 😀🙏🏻

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé, to je hezké, zajímavé nápady :) Už se těšíš na pečení cukroví? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Anoo, mooc, miluji různé tvoření v kuchyni :).

      Vymazat
  6. Moc se ti to povedlo 🤗🎃. Nejvíc mě zaujaly ty sušenky, které jsem musela hned vyzkoušet, ale musím říct, že tobě se povedly mnohem lépe 🤗🙈.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Ale ne, co jsem viděla, máš je krásné :).

      Vymazat
  7. To je úplně božííí! Jsi moc šikovná :) A prosímtě, kdo to doma všechno jí? :D Já se přiznám, že letos jsem Halloweenského nic netvořila :) já jsem si akorát udělala pohodový večer s vyráběním :) Ale mladší jsem halloween slavila a milovala :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji <3. No... většinou jen já a přítel :D :D. Ale třeba tady u těchto receptů jsem udělala u některých (kde se dalo) jen pár vzorků, takže toho nebylo ve výsledku tolik :D. Takový večer já taky super :).

      Vymazat
  8. Parádní výrobky! Jsi šikovná :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️