pondělí 4. července 2022

Nekynutý frgál z jogurtu

 Dostala jsem chuť na nějakou drobenkovou dobrotu, ale chtěla jsem se vyhnout kynutému těstu. Tak jsem hledala a objevila jeden receptík, který mě zaujal. Upravila jsem si ho ještě trochu podle sebe a vznikl tento nekynutý frgál z jogurtu :). 

Originální recept

Potřebujeme

Těsto

  • 2 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 40 g čekankového sirupu nebo erythritolu či jiného sladidla
  • 10 g kypřícího prášku
  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g mandlové mouky (lze použít jen špaldovou nebo i polohrubou mouku)

Maková náplň

  • 200 ml mléka
  • 1 hrnek (o 250 ml) máku
  • čekankový sirup a rum dle chuti

Tvarohová náplň

  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 1/2 vanilkového pudinkového prášku 
  • 20 g vanilkového necukru (případně vanilkového cukru)
  • lžička rumu
  • citrónová kůra dle chuti

Hrušková náplň

  • 2 hrušky
  • skořice
  • voda

Drobenka

  • 50g másla
  • 50 g špaldové mouky
  • 30 g mandlové mouky (nebo 80 g špaldové či jiné)
  • 50g erythritolu (jiného sladidla)

Nejprve si vytvoříme náplně. Co se týče makové, tak pouze uvaříme mák s čekankovým sirupem a rumem v mléce. Na tvarohovou vrstvu vše vyšleháme dohromady. U hruškové zbavíme hrušky slupek a jadřinců, nakrájíme a podusíme se skořicí. Poté rozmixujeme. (Já udělala tu chybu, že jsem si nechala moc vody, takže jsem měla hruškovou příliš tekutou – přidala jsem půlku pudinkového prášku, povařila, ale stále byla dost tekutá, tak pozor na to!)


Suroviny na těsto smícháme dohromady. Vznikne nám taková tužší lepivá konzistence, kterou pomocí lžíce rozprostřeme na plech vystlaný pečicím papírem. Můžete si udělat buďto jeden velký frgál třeba jen s jednou náplní nebo dva menší jako v mém případě. Pak na těsta navrstvíme náplně. Já dala samostatnou makovou a na druhý nejprve hrušky a pak tvaroh.


Nakonec frgály posypeme drobenkou vytvořenou ručním smícháním uvedených surovin a pečeme na 180 °C cca 20 minut.

Těsta před pečením

Po upečení

Ještě jednou po upečení

Hruškový-tvarohový frgál

Kousek hruškového

Makový frgál

Kousek makového

Dobrou chuť u kafíčka

Sice do poctivého valašského frgálu mají daleko, ale i tak jsou chuťově výborné a na zahnání mlsné u kávy skvělá volba! Měkké, vláčné a hlavně jednoduché! Akorát s uvedeným množstvím sladidla nejsou moc sladké, takže kdo má rád sladší, přidat na množství :).

10 komentářů:

  1. Skvělá varianta nekynutého těsta 🤗. Dala bych si ten makový 🙈😍.

    OdpovědětVymazat
  2. Super nápad, na kynuté těsto bych si netroufla, ale toto vypadá celkem jednoduše :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, děláš mi chutě! Povedl se ti. Určitě byl parádní :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám frgály moc ráda. Moje prateta vždycky dělala právě ty kynuté, ale tahle varianta je taky určitě fajn a tobě se frgály moc povedly. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kynuté jsou kynuté, ty jsou prostě výborné :). Ale toto taky nebylo úplně špatné :).

      Vymazat
  5. Mňam, koláčky na všechny způsoby miluji! Hned bych si dala ke kávě. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️