pondělí 29. března 2021

Nevhodné potraviny pro psa

Někteří si možná říkají, že pes je všežravec, takže je jedno, co vlastně sní. Ti více znalejší už moc dobře ví, že určité potraviny pes pojídat nesmí (a ne jen ty přiotrávené, které mají někteří spoluobčané bohužel pořád tendenci někde nechávat!). I když je člověk také všežravec, tak některé potraviny, které lidé konzumovat můžou, pro psa nejsou vhodné a můžou mu ve větším množství způsobovat velké až smrtelné potíže. A to si přece nikdo nepřeje (až na ty některé spoluobčany😤). Které potraviny by pes ve svém jídelníčku neměl mít zahrnuté?

A tohle jako nemůžu?

1. Čokoláda (kakao)

My lidé milujeme čokoládu a v určitém množství nám neublíží. Bohužel pejsci se o tuto potravinu musí ochudit, ale nejen o čokoládu, ale o cokoliv vyrobeného z kakaa. To totiž obsahuje látky, které jsou pro psy toxické a škodí jejich ledvinám a dalším orgánům (např. srdce) při vyšší koncentraci. A hlavě, čím vyšší podíl kakaa čokoláda má, tím více je pro psy škodlivá (u lidí to bývá naopak, doporučuje se vybírat kousky obsahující co nejvyšší podíl kakaa). Celkově by se mělo dávat také pozor na cukr, pro psy je nevhodný. Stejně tak jako u lidí, mu může způsobit obezitu, cukrovku nebo problémy se zuby.

2. Pečivo

Psům by se nemělo dávat ani kupované pečivo, zejména kynuté, sladké nebo příliš slané. Nejen, že je nadýmá, ale někteří psi můžou mít i alergii na lepek. Ono se nic nestane, když občas pes dostane kousíček chleba nebo rohlíku, ale nemělo by to být moc často. Tuto potravinu snášej daleko hůř než my. A pokud byste mu chtěli něco jako chleba dopřát, upečte mu vlastní z potravin, které může (třeba nějaký banánový s ovesnými vločkami). Kupované pečivo obsahuje větší procento soli a rafinovaného cukru, které psovi škodí.

3. Xylitol

Toto umělé sladidlo bývá častou složkou různých žvýkaček nebo bonbónů. Člověku neublíží, ale psovi velmi zvyšuje hladinu inzulínu, což způsobuje prudký pokles krevního cukru, a to ho opravdu ohrožuje na životě. Při spořádání většího množství xylitolu už po 30 minutách lze pozorovat příznaky jako malátnost, slabost a různé křeče. Velmi škodí jeho játrům.

Raději si upečeme dobrotky, které můžeme

4. Jádra a pecky

Při konzumací různých jader a pecek má mnoho psů různé alergické reakce. Sice vašeho pejska neohrožují na životě, ale nedělají mu moc dobře (zvrací, je malátný, může mít horečku a třesy). Horší je, když má pejsek nějakou vadu na srdci a třeba je ještě o ní ani neví, v tomto případě už po konzumaci může jít o život. Dále můžou pecky způsobit zácpu nebo dušení.

5. Brambory

Tato potravina obsahuje alkaloid solanin, který se sice uvařením zlikviduje, ale i přesto se ani vařené brambory psům nedoporučují dávat. Psi špatně tráví bramborový škrob, tudíž můžou způsobovat různé střevní potíže.

6. Sůl

Nadměrné množství soli může vyvolat otravu. Navíc slané jídlo psům dost chutná, a tak se jím přejídají, což vede k obezitě a vysokému krevnímu tlaku. Pes potřebuje pouze malé množství soli pro svůj organismus, stejně tak jako je to u lidí.

7. Hroznové víno a rozinky

Tyto potraviny námi tak oblíbené psovi vůbec neprospívají. Škodí jeho ledvinám (selhání ledvin) a můžou vést i ke zvracení, průjmu.

Ale tak já bych jen koštla, fakt

8. Avokádo

Tento druh ovoce je pro psa toxický. Avokádo obsahuje látku zvanou persin, která poškozuje srdce a plíce. Můžou mít poté dýchací, ale i žaludeční potíže. Dále pak zvracení nebo průjem.

9. Vařené kosti

Tohle je možná pro některé novinka, ale psi by neměli jíst ani vařené kosti. Když jsou uvařené, lehce se štěpí a můžou tak poškodit jeho žaludek nebo střeva. Zato syrové kosti ty pes může konzumovat jak je libo.

10. Houby

Ty obsahují toxické látky, které ovlivňují organismus psa. Způsobují mu šok a můžou způsobit i smrt.

Najde se i spoustu dalších potravin, které by pes jíst neměl:
  • cibule, česnek
  • káva
  • chmel
  • smažené jídlo
Cibulce se raději vyhneme

Mějte na paměti, že v malém množství se většinou nic nestane. Horší je, když pejsek některé z těchto potravin konzumuje ve větší míře a často. I mně se někdy stalo, že pes snědl něco, co neměl a byl v pořádku :). Raději bych se tomu ale vyhýbala a zbytečně neriskovala :).

19 komentářů:

  1. Děkujeme za tuhle osvětu, já samozřejmě všechno vím, protože pejska mám a zajímám se o to, ale spousta lidí to bohužel neví a občas mě překvapují dotazy nebo zprávy u Ellie na ig.
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo, věděla jsem o kakau a pečivu, ale ty další jsem netušila. Dobrý článek :) Ještě co se týče kostí, prarodičů pejsek jednou překousnul kuřecí kost a zůstala mu na patře mezi zuby, nevím, jak to popsat, snad chápeš :D Přišla jsem na to já a taťka s dědou mu to museli vyndávat. Takže kosti nedáváme vůbec žádné. Jinak hezké fotky, kdybych takhle něco položila před mého krakena, tak by to bylo snědené ani bych nemrkla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). No, ty vařené kosti nejsou moc sranda :/. Oni by to taky nejraději snědli :D.

      Vymazat
  3. Super článek! Vystihla jsi to všechno a hezky. Vím, že mnozí dávají kosti jak vařené tak i syrové. Já nedávám ani jedny raději, chci se tak vyhnout zbytečným komplikacím a nepříjemnostem, a tak kupujeme jen ty psí a nebo dentální tyčinky 🙂.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Chápu :). My občas syrové kosti dáváme :).

      Vymazat
  4. O čokoládě jsem to hodně slyšela, pečivo není dobré asi pro žádné zvíře a jsem bytostně alergická, když vidím rodinky, jak s ním krmí kačenky nebo labutě...
    Brambory nebo rozinky by mě třeba ale nenapadly!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky nemám ráda, jak krmí ty kačeny :/. Je toho hodně, co nemůžou :O.

      Vymazat
  5. My našeho pejska dost hlídáme, z 99.9% jí jen granule pro psy, psí piškoty a psí tyčinky :) Už je starší a mívá žaludeční problémy, tak to dost hlídám :) Občas jí dám kousek papriky nebo banánu, ale už jen z toho mám špatný svědomí, jen je občas fakt těžký těm psím očím odolat :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že hlídáte, když už na stáří má problémy :). Tak paprika nebo banán je v pohodě :). Tojo, já už jsem na ty psí oči odolná :D.

      Vymazat
  6. Přiznám se, že se věděla jen o čokoládě a xylitolu. Překvapilo mě, kolik toho pejsci nesmí. A ty vařené kosti si budu pamatovat, já jsem jim je s dobrým úmyslem dávala. Děkuju za super článek! ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vařené kosti jsou takové matoucí, vím, že moji prarodiče je také psům vždy dávali :D

      Vymazat
  7. To je super článek. Snažím se hlídat, co můj pejsek jí, a hlavně mu nedávám kořeněné věci. Někdy je hodně těžké odolat těm smutným psím očím, když jím oběd :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu :D. Já už jsem nějak obrněná na psí oči :D.

      Vymazat
  8. Skvělý a poučný článek, i když bohužel znám hodně pejskařů, kteří toto i záměrně porušují. :/

    OdpovědětVymazat
  9. Já vím, že by neměli čokoládu, o spoustě dalších věcí jsem nevěděla. U nás psa měla vždycky babička s dědou a pes se dožíval 14 let (běžně) a sežral úplně všechno, bohužel někdy došlo i na tu čokoládu, která ležela nehlídaná na stole... jako měla psů víc, ne že bych to schvalovala :)


    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mé babičky a dědy to tak taky je a bylo :D. To je jak u lidí... taky někteří jí šíleně nezdravě a dožijí se dlouho :). Ale když už člověk ví, že to pro toho psa není zrovna nejlepší, proč mu zbytečně škodit, že :).

      Vymazat
  10. Zdravím hafhaf, můžete mi prosím napsat, jak je to s dobou krmení. Dostávám vždy kolem 20h jednou denně. Dopoledne to vykadím. Jak je to se syrovmm masem? A co Gouda či Ementál? Oříšky Kešu? Levné psí konzervy? Miluji kyselé zelí. Ostružiny, a taky různé sladké ovoce. Rýži a těstoviny. Leze na mne oční zákal, (je mi 11 roků) a veterinář doporučil Lutein Comlex ...pokračování příště. Díky. Bobík

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️