pondělí 6. září 2021

Jeseníky – lom Šífr, zřícenina hradu Vartnov, rozhledna Sosnová a Šibenice

 Přicházím s další výletovou inspirací a tentokrát se nejedná o žádné túry (ty už jsou pro mě krapet náročnější), ale spíše zajímavosti, které stojí za to vidět a podívat se k nim :). Vyrazili jsme tedy do Jesenicka a podívali se k lomu Šífr, zřícenině hradu Vartnov a dvou rozhlednám, Sosnová a Šibenice.

První zastávka byla u lomu Šífr. Jednou už jsme byli u Jakartovických lomů, které jsou kousek od tohoto a moc se nám tam líbilo, tak jsme se chtěli podívat i n tento. No, Šífr je lepší spíš jen pro stanování a koupání, nějaká procházka se tam víceméně udělat nedá. Tak jsme svlažili hafany a jeli zase dále.









Našla jsem, že by se zhruba 10–15 minut od lomu měl nacházet nějaká zřícenina, tak jsme se vydali k ní. Jedná se o zříceninu hradu Vartnov, která není určitě vůbec známá. Je pěkně schovaná na kopečku, nevede k ní žádná normální cesta a pod kopcem se nachází „domková oblast“, kde bydlí lidé. Zaparkovali jsme tedy někde u kraje lesa a teď se rozhodovali, jestli se vydat do toho prudkého kopce, kde by nám byly oporou jen kořeny. Přítel moc nechtěl, abych tam vzhledem k tomu, že jsem těhotná, lezla, ale já byla neoblomná :D. Tak jsem se trošku natrápila, ale zvládla jsem!

Fotky hodně zkreslují, ale byl to strmák :D.

Tady pohled dolů

Ze samotné zříceniny nezbylo teda nic moc. Ještě jak je kolem zarostlá stromy se někdy musíte fakt přemáhat, abyste si vůbec něčeho všimli :D. Každopádně cestu dolů z kopečka jsem absolvovala raději po zadku :D.






Ale dole měli místní hezkou lavičku :D

Protože jsme měli ještě dost času, obě předchozí místa byly takové rychlovky, na mapách našli jsme v okolí ještě nějakou hezkou rozhlednu, tak jsme vyjeli k ní. Jedná se o rozhlednu Sosnová, která má místo na parkování u cesty a pak musíte chviličku šlapat do kopečka, abyste k ní došli. Je poměrně dost nová, vysoká a výhledy jsou krásné. Líbí se mi, že ji postavili v tom dřevěném stylu a nahoře jsou také všude rozmístěné fotky a zajímavosti z její samotné výstavby.









A posledním místem, u kterého „jsme byli“ je rozhledna Šibenice, která je designovaná do vojenského stylu bunkrů. Ty uvozovky jsem napsala proto, že jsme nebyli až u ní a nešli se podívat nahoru, jen jsme kolem ní projeli, fotli, pokochali se z dálky a zase jeli :D. Na té mají i otevírací dobu a mně se zdá, že my přijeli zrovna mimo ní,  navíc jsme nevěděli, jestli tam vůbec můžou psi. Každopádně se do místního okolí hodí, protože to je poseté mnoha bunkry.


To by bylo k tomuto výletu vše. Seznámila jsem vás s takovými ne příliš známými místy (kromě lomu Šífr) v okolí, ale některá jsou moc pěkná :). Znali jste některé z těchto zajímavostí?

14 komentářů:

  1. Super tip na výlet, musím se přiznat, že jsem neznala ani jedno:)

    OdpovědětVymazat
  2. Bezvadný tip na výlet, krásné fotky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  3. Ten lom vypadá božsky a ti pejsci, jak pěkně plavou, to musela být radost!

    OdpovědětVymazat
  4. neznám ani jedno místo, ale vypadají krásně😍 a pejsci jsou uplně božii

    OdpovědětVymazat
  5. U toho lomu to vypadá moc hezky, hafíci se mohli alespoň hezky zchladit a zaplavali si 🙂. Z té dřevěné rozhledny musel být moc pěkný výhled. Přiznám se, že jsem ani o jednom zmíněném místě do teď nevěděla ani neslyšela 🙈.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda, osvěžili se po dlouhé cestě :). Ty jsi zdaleka, tak se nedivím :D.

      Vymazat
  6. Já neznám ani lom, tak jsem ráda, že jsi nám ho představila :) moc krásné výlety. Co se týče rozhledem mám nejradši ty volně přístupné, protože u těch placených nikdy nestihame otevírací dobu 😅🤣 jsi dobrá, že pořád zvládáš takhle výletit :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, máš ho dále :). Jo, taky mám nejraději ty volně přístupné i kvůli psům :D. I když na tuto zrovna nesměli :D. Tenhle výlet byl taková pohoda, nic náročného :).

      Vymazat
  7. Výšky sice moc nemusím, ale na rozhledny se vždy zajdu ráda podívat. :) Miluju ty výhledy! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️