čtvrtek 12. května 2022

Slezsko – Národní památník II. světové války a Englišova vyhlídka

 Pokud bydlíte poblíž Moravskoslezského kraje nebo přímo v něm, mám pro vás tip na jeden výlet, a to k Národnímu památníku II. světové války, u něhož se nachází i Slezské zemské muzeum a poblíž Englišova vyhlídka s možností pěkné lesní procházky.

Muzeum je momentálně kvůli rekonstrukci zavřené a bude až do dubna 2022. Každopádně se hned u něj nachází parkoviště, které je nyní neplacené (nevím, jestli je zdarma i když je muzeum otevřené). Od muzea okamžitě uvidíte i památník, ke kterému se můžete zajít podívat. Okolo něj se nachází i různé tanky, které využívají hlavně děti jako atrakce, co jsem viděla :D.

Alej

My k památníku nešli, pouze jsme procházeli okolo něj takovou pěknou alejí (viz fotka výše), která vedla až k Englišově vyhlídce.

Výhled d Englišové vyhlídky

Englišova vyhlídka

Až k ní vede pěkná cesta a dále už jen lesní cestička, která je ale turisticky značená jako červená. Vydali jsme se tedy dále a šli i po louce, abychom trochu vyběhali hafany. Skvělé bylo, že jsme potkali pouze jednoho člověka, dál do lesa asi už moc lidí nechodí.





Šel by udělat i nějaký okruh (co jsem viděla na mapách), kdyby se napojilo na cyklostezky. My se ale rozhodli, že se v klidu projdeme trochu po lese a pak se prostě otočíme a vrátíme. Počasí nám přálo, nikde nikdo, no prostě paráda :).


Udělali jsme si tedy jen kratší procházku. Ušli jsme dohromady cca 4 km. Ale jak už jsem zmínila, je možné cestu i prodloužit, ale my jsme nechtěli, protože jsme chtěli stihnout být zpátky v autě, než začne mít dítě hlad :D. 

Kdybychom jeli s kočárkem, dál než k Englišově vyhlídce bychom se nedostali (teda asi jo, ale šlo by se blbě). Na výlety ale chodíme s nosítkem, takže to byla pohoda :). Určitě se někdy vrátíme, až bude dítě starší, muzeum otevřené a bez psů, abychom se podívali i dovnitř na prohlídku :). Byli jste tam někdo?

10 komentářů:

  1. My nemáme Moravu, zvláště severní moc prozkoumanou - takže nebyla. Ale vyhlídky máme všeobecně rádi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to zas máme za rohem, tak zkoumáme, co to jde :D.

      Vymazat
  2. Krásné fotky (jako vždy), vypadá to tam opravdu hezky! Takovou kratší procházku bych brala, já stejně nejsem na dlouhé túry :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Já bych zas dala i tu náročnější túru :D.

      Vymazat
  3. Krásné fotky a zároveň motivace taky se jít projít ven :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Ani jedno místo jsem nenavštívila. Vypadá to na skvělou pohodovou procházku:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta alej musí vypadat strašně krásně když se hezky zazelená nebo třeba na podzim, kdy to zdobí barevné listí 😍🤗. Věřím, že to byla krásná procházka a hafíci si to taky moc užili - to už je vidět z fotek 🙂🐾.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️