pondělí 2. května 2022

Vrstvený jablečný koláč

 Tento vrstvený jablečný koláč mě zaujal zejména postupem, kdy vlastně nevytváříte žádné těsto. A musím uznat, že jsem si ho úplně zamilovala, mňam! Chutnal tedy i muži, takže u nás doma opravdu úspěch. Proto se o recept musím podělit i s vámi :).

Potřebujeme

Moučná směs

  • 150 g hladké celozrnné mouky (nebo klasické pšeničné)
  • 150 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru (erythritol, krystal, třtinový...)
  • 1 kypřicí prášek

Krémová náplň

  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 150 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 30 g vanilkového proteinu (nebo nějakého sladidla)
  • 1/2 vaničky nízkotučného tvarohu (125 g)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu

Jablečná náplň

  • 6 středních nastrouhaných jablek
  • skořice
  • rozinky, oříšky, rumové aroma podle chuti a preference
+ 120 g másla pokojové teploty

Nejdříve si připravíme část krémové náplně uvařením pudinku smíchaným s proteinem (nebo sladidlem) s mléce a vodě. Necháme vychladnout.

Mezitím si nastrouháme jablka, která ochutíme skořicí a vším ostatním, co máme rádi. Dále pak moučnou směs smícháním všech ingrediencí.

Vychladnutý pudink smícháme s ostatními surovinami na náplň.

Teď přichází část postupného vrstvení:

  1. Formu vymažeme 60 gramy másla.
  2. Posypeme 4 lžícemi moučné směsi.
  3. Poklademe 1/2 jablečné náplně.
  4. 4 lžíce moučné směsi.
  5. Celá krémová náplň.
  6. 4 lžíce moučné směsi.
  7. Druhá polovina jablečné náplně.
  8. Zbytek moučné směsi.
  9. Nakonec poklademe zbytek másla.

Pak už jen pečeme cca 40 minut na 180 stupňů, dokud nám povrch nezezlátne. Uležený koláč z lednice chutná nejlépe.

Krémová náplň

Jablečná náplň

Moučná směs

1. vrstva moučné směsi

2. vrstva jablečné náplňě

3. vrstva moučné směsi

4. vrstva krémové náplně

5. vrstva moučné směsi

6. vrstva jablečné náplně

7. vrstva moučné směsi

Pokladené máslo

Upečeno


Zdroj inspirace

Postup vypadá složitě, ale věřte, že na tom není nic těžkého. Možná příprava trvá trochu déle, ale rozhodně stojí za to! :)

12 komentářů:

  1. Mňam 😍! Zrovna dnes jsem koukala do lednice, že tam máme nějaký přebytek jablek, tak že bych z nich něco upekla. Koukala jsem zatím na nějaké jablečné řezy, ale zatím jsem koukala jen v rychlosti.. 🙈.

    OdpovědětVymazat
  2. Mňám! To vypadá hodně dobře :) <3 v sobotu jsem dělala banánový chlebíček podle tvého receptu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a fakt moc mě těší, jak podle mě pečeš <3.

      Vymazat
  3. Recept vypadá moc dobře a koláč musí i skvěle chutnat. Hned mám další tip na pečení, jablečné dezerty miluju! :)

    OdpovědětVymazat
  4. I mě recept zaujal. Koláč vypadá lákavě, navíc mám ráda vše jablečné, takže doma zkusíme.
    Měj se hezky, Terko. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, doufám, že zachutná :). Taky se měj krásně :).

      Vymazat
  5. To vypadá zajímavě. Snad si to budu pamatovat do léta, kdy vždycky řeším co s letními jablky, které se musí spotřebovat rychle (a záviny už nám lezou i ušima ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, když se to moc opakuje, už to pomalu leze na nervy :D.

      Vymazat
  6. Toto je koláč dělaný úplně netradiční formou! Ale o to víc láká mě ho zkusit, obzvlášť díky podrobnému a pečlivému focení jednotlivých kroků (aspoň vím, jak to má vypadat, rptoože když jsem si přečetla, že se tu nedělá klasické těsto, docela jsem se vyděsila xD). Jablka miluju a celkově to vypadá velmi jednoduše, věřím, že se to bude hodit, až bude jablečná seźona! Opět moc děkuju za rozšíření obzorů :D

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá super, jen škoda, že teď začínám zase trochu zdravěji :)


    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️