Tento vrstvený jablečný koláč mě zaujal zejména postupem, kdy vlastně nevytváříte žádné těsto. A musím uznat, že jsem si ho úplně zamilovala, mňam! Chutnal tedy i muži, takže u nás doma opravdu úspěch. Proto se o recept musím podělit i s vámi :).
Potřebujeme
Moučná směs
- 150 g hladké celozrnné mouky (nebo klasické pšeničné)
- 150 g polohrubé mouky
- 80 g cukru (erythritol, krystal, třtinový...)
- 1 kypřicí prášek
Krémová náplň
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 150 ml mléka
- 150 ml vody
- 30 g vanilkového proteinu (nebo nějakého sladidla)
- 1/2 vaničky nízkotučného tvarohu (125 g)
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
Jablečná náplň
- 6 středních nastrouhaných jablek
- skořice
- rozinky, oříšky, rumové aroma podle chuti a preference
Nejdříve si připravíme část krémové náplně uvařením pudinku smíchaným s proteinem (nebo sladidlem) s mléce a vodě. Necháme vychladnout.
Mezitím si nastrouháme jablka, která ochutíme skořicí a vším ostatním, co máme rádi. Dále pak moučnou směs smícháním všech ingrediencí.
Vychladnutý pudink smícháme s ostatními surovinami na náplň.
Teď přichází část postupného vrstvení:
- Formu vymažeme 60 gramy másla.
- Posypeme 4 lžícemi moučné směsi.
- Poklademe 1/2 jablečné náplně.
- 4 lžíce moučné směsi.
- Celá krémová náplň.
- 4 lžíce moučné směsi.
- Druhá polovina jablečné náplně.
- Zbytek moučné směsi.
- Nakonec poklademe zbytek másla.
Pak už jen pečeme cca 40 minut na 180 stupňů, dokud nám povrch nezezlátne. Uležený koláč z lednice chutná nejlépe.
Krémová náplň |
Jablečná náplň |
Moučná směs |
1. vrstva moučné směsi |
2. vrstva jablečné náplňě |
3. vrstva moučné směsi |
4. vrstva krémové náplně |
5. vrstva moučné směsi |
6. vrstva jablečné náplně |
7. vrstva moučné směsi |
Pokladené máslo |
Upečeno |
Postup vypadá složitě, ale věřte, že na tom není nic těžkého. Možná příprava trvá trochu déle, ale rozhodně stojí za to! :)
Mňam 😍! Zrovna dnes jsem koukala do lednice, že tam máme nějaký přebytek jablek, tak že bych z nich něco upekla. Koukala jsem zatím na nějaké jablečné řezy, ale zatím jsem koukala jen v rychlosti.. 🙈.
OdpovědětVymazatTak uvidíš, co nakonec vybereš <3.
VymazatMňám! To vypadá hodně dobře :) <3 v sobotu jsem dělala banánový chlebíček podle tvého receptu :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji a fakt moc mě těší, jak podle mě pečeš <3.
VymazatRecept vypadá moc dobře a koláč musí i skvěle chutnat. Hned mám další tip na pečení, jablečné dezerty miluju! :)
OdpovědětVymazatTaké je mám ráda a tento byl fakt dobrota :).
VymazatI mě recept zaujal. Koláč vypadá lákavě, navíc mám ráda vše jablečné, takže doma zkusíme.
OdpovědětVymazatMěj se hezky, Terko. 🙂
Moc děkuji, doufám, že zachutná :). Taky se měj krásně :).
VymazatTo vypadá zajímavě. Snad si to budu pamatovat do léta, kdy vždycky řeším co s letními jablky, které se musí spotřebovat rychle (a záviny už nám lezou i ušima ;-))
OdpovědětVymazatChápu, když se to moc opakuje, už to pomalu leze na nervy :D.
VymazatToto je koláč dělaný úplně netradiční formou! Ale o to víc láká mě ho zkusit, obzvlášť díky podrobnému a pečlivému focení jednotlivých kroků (aspoň vím, jak to má vypadat, rptoože když jsem si přečetla, že se tu nedělá klasické těsto, docela jsem se vyděsila xD). Jablka miluju a celkově to vypadá velmi jednoduše, věřím, že se to bude hodit, až bude jablečná seźona! Opět moc děkuju za rozšíření obzorů :D
OdpovědětVymazatVypadá super, jen škoda, že teď začínám zase trochu zdravěji :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate