To je tak, když dostanete kupu domácího tvarohu a musíte ho nějak zpracovat. Měla jsem doma i mák, plus jsem navíc potřebovala spotřebovat i švestkovou marmeládu. Proto jsem neváhala a vrhla se na nějaké to kuchtění. A tak vzniknul tento linecký koláč s tvarohem, mákem a dalšími dobrotami.
Potřebujete
Linecké těsto
- 150 g špaldové mouky (nebo pšeničné polohrubé)
- 50 g kokosové mouky (nebo přidat předchozí zvolené mouky)
- 200 g změklého másla teploty
- 60 g erythritolu (nebo jiného cukru)
- kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce
Maková náplň
- 150 g mletého máku
- 1 lžička skořice
- 200 ml mléka
- 1 lžíce švestkových povidel/marmelády
- rum dle chuti
Tvarohová náplň
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- sladidlo dle chuti
- rum dle chuti
+ marmeláda dle chuti (já použila výše zmiňovanou švestkovou) smíchaná s trochou rumu
Nejprve si vytvoříme linecké těsto, protože je třeba ho nechat odpočinout. V míse smícháme mouku, cukr a 1 lžičku citronové kůry. K sypkým ingrediencím přidáme máslo pokojové teploty a vajíčko. Vypracujeme těsto (nejlépe ručně), ze kterého odebereme kousek na pár vykrajovátek pro ozdobu vrchu koláče. Tyto dvě části zabalíme do folie a necháme ideálně přes noc odležet v lednici. Stačí ale i po dobu, než vytvoříme náplně – tu ale doporučuji již ho vyválet a navrstvit do formy vystlané pečicím papírem a ze zbytku vykrojit ozdůbky, tím se také vyhnete balení do folie.
Jestli jste si těsto udělali o několik hodin předem, nezapomeňte ho zavčasu vytáhnout, aby se vám s ním dobře pracovalo a jednoduše se vyvalovalo.
Makovou náplň vytvoříme uvařením všech surovin v mléce. Tvarohovou zase vymícháním zmiňovaných ingrediencí. Zvolenou marmeládu smícháme s rumem.
Pokud již nemáte vyloženou formu, udělejte to nyní tak, že těsto rozválíte a rovnoměrně navrstvíte do formy s pečicím papírem (i do okrajů). Pak na těsto nanesete makovou náplň, na ni tvarohovou a marmeládou s rumem vytvoříte cákance pomocí lžíce. Zbývá už jen dozdobit vykrojenými obrázky z odebraného zbytku lineckého těsta.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 45–50 minut. Necháme vychladnout, a potom ještě odpočinout v ledničce alespoň 2 hodinky.
|
Těsto ve formě |
|
Maková náplň |
|
Tvarohová náplň |
|
Marmeládové cákance |
|
Ozdoby |
|
Upečeno |
|
Nakrojeno |
|
Podáváno |
|
Dobrou chuť |
Tato kombinace chutí je moc dobrá :).
To věřím, že chuťově je koláč výborný, mňam! Vypadá skvěle. Kombinaci povidel, máku a skořice taky můžu :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Děkuji :). To já taky, ještě tvarohu :D.
VymazatJá teda nejsem úplně fanoušek máku, ale i tak to vypadá moc dobře ♥
OdpovědětVymazatJá ho zase můžu :D Děkuji :).
VymazatMňam, hned bych si kousek dala. Koláč vypadá skvěle. 🙂
OdpovědětVymazatMoc děkuji :).
VymazatJá nejsem fanoušek máku, ale vypadá krásně :)
OdpovědětVymazatSmileThess
Já ho mám zase rád a děkuji :).
VymazatŽe já zas čtu takový článek před spaním :D A teď mám na to chuť :D To musí být mňamka :)
OdpovědětVymazatPromin :D.
VymazatMiluju linecké těsto, takže bych si hned jeden kousek dala :) Vypadá mooc dobře! Jen se chci zeptat, kde se dají sehnat ta vykrajovátka s packou? Děkuji :))
OdpovědětVymazatDěkuji :). Z e-shopu 3Dtlapky.cz :).
VymazatMák a tvaroh je skvělá kombinace, to by mi určitě chutnalo.
OdpovědětVymazatJe to skvělá kombinace, to máš pravdu :).
VymazatKombinace povidel a máku zní zajímavě. Já tedy povidla nejím 😀, takže za mě bych koláč musela udělat bez nich, ale moc se ti povedl 🙂. Líbí se mi, jak jsi koláč dozdobila 😍.
OdpovědětVymazatBez nich by to taky šlo :). Děkuji <3.
VymazatMňam, to by mi určitě chutnalo. Linecké mám moc ráda :). Já teď měla taky spoustu švestek, tak jsem dělala buchtu s drobenkou a včera knedlíky :).
OdpovědětVymazatMňam, to zní taky skvěle :).
VymazatSakra mňam, dezerty a koláče s mákem jsem vždycky milovala! :)) Moc ráda teď na podzim vyzkouším. :)
OdpovědětVymazatTaky je mám ráda :). Doufám, že bude chutnat :).
Vymazat