čtvrtek 22. září 2022

Orlické hory a Podorlicko – Velká Deštná

 Ubytování letošní dovolené jsme měli v blízkosti Orlických hor. Hned jsem si řekla, že bychom tedy měli vyrazit na nejvyšší horu tohoto pohoří, tedy Velkou Deštnou. Do karet nám hrálo, že se tam dá v pohodě dostat i s kočárkem, takže jsme neváhali a hned další den po příjezdu tam vyrazili.

Údajně se na vrchol Velké Deštné s kočárkem dostanete po více možných trasách o různé délce. My volili tu nejkratší, tedy nějaké 3,5 km na vrchol + zpátky. Zaparkovali jsme na neplaceném parkovišti Šerlich – sedlo. Odtamtud se vydáte po červené trase, která vás dovede až na vrchol.



Počasí nám vůbec nepřálo, protože byla hustá mlha. Výhledy tedy nulové. Na vrcholu se nachází poměrně nová rozhledna, která se nám teda vzhledově vůbec nelíbila. Je volně přístupná, ale my nahoru ani nešli, protože bychom se mohli leda tak pokochat krásnou mlhou :D.


Kousek od vrcholu se nachází i občerstvení, které ale bylo zavřené. Nám to nevadilo, neměli jsme v plánu se tam nějak zdržovat. Poslední úsek trasy je dosti kamenitý, takže pokud se někdo rozhodnete jít s kočárkem, doporučuji mít nějaký vhodný do terénu.





I když nám počasí moc nevyšlo, byli jsme rádi, že jsme se prošli a udělali si výlet. Dítě to celkem zvládlo (skoro celé to prospalo), psi se proběhli (nebylo moc lidí po cestě), takže spokojenost :). Není to ani moc náročné, celkové převýšení je nějakých 133 m (hora má 1 115 m n. m., ale by začínáte už na 982 m n. m.).

16 komentářů:

  1. Škoda počasí, ale aspoň jste se hezky prošli :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že jste měli podobné počasí jako my teď na dovolené. Nakonec jsme udělali úplně jiné výlety než jsme měli původně v plánu. Rozhledny jsme si nechali až na jasnější nebe někdy příště. Aspoň máme důvod se do Jeseníků vrátit.
    Jinak Orlické hory moc probádané nemáme, ty na nás ještě čekají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám naštěstí nevyšel jenom tento výlet :D. Pravda, aspoň se máte proč vrátit :).

      Vymazat
  3. Škoda toho počasí a té husté mlhy 😕 jinak věřím, že by byly výhledy krásné. Ale zase jste alespoň někam vyrazili a s hafíky se hezky prošli 🐾🙂.

    OdpovědětVymazat
  4. Nebýt té mlhy, byla by to určitě krásná podívaná. 🙂
    Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, že nevyšlo počasí :/ ale aspoň se pejsci pořádně proběhli, když nebylo tolik lidí :).

    OdpovědětVymazat
  6. Tyjo, taková mlha.. ale fotky díky ní mají něco do sebe. :D A je super, jak jste aktivní :))

    OdpovědětVymazat
  7. Já naopak tohle mlhavé počasí miluji, není nad to pak zalézt do tepla a dát si teplý čaj nebo svařák. :D Krásné fotky, přesně proto mám ráda podzim. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zase pravda :D. Ale to ještě bylo v létě :D.

      Vymazat
  8. Krásná procházka! Jen škoda té mlhy, výhledy by byly určitě krásné. A jen kvůli nim chodím ráda do těch kopců :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️