čtvrtek 15. září 2022

Knižní tip – Čajovna v Tokiu

Neodolala jsem a v knihovně se mi objevila další již přečtená knížka od nynější oblíbené autorky Julie Caplin. Tentokrát se jednalo o Čajovnu v Tokiu, takže se se spisovatelkou vydáme do dalekého Japonska. A jak mě tedy zaujal tento knižní kousek?

Musím se přiznat, že na Čajovnu v Tokiu jsem se těšila asi nejméně. Vlastně nevím proč, možná z toho důvodu, že nejsem moc čajová a Tokio mě až tak neláká a nezajímá :D. Stejně jsem ale neodolala a do knížky se začetla se stejnou dychtivostí, jako tak bylo i u předchozích dílů.

Hned ze začátku musím říct, že mě překvapilo, že se tu najdete návaznost s jiným jejím dílem (Kavárna v Kodani). Nemusíte se ale bát, i když byste Kavárnu přečtenou neměli, nic se neděje. Jedná se pouze o to, že hlavní hrdinka v tomto příběhu se nacházela i v tom předchozím, ale to je tak vše, naštěstí nic podstatného.

Teď už tedy k samotnému příběhu. Tentokrát se vydáme s vášnivou fotografkou Fionou do dalekého Tokia, kde má za úkol nafotit nějaké zajímavé snímky pro její výstavu v Londýně. Tento pobyt vyhrála a je to skvělá příležitost pro to, aby se dostala více do podvědomí. Má jí vést a učit známý skvělý fotograf, ale nakonec se toho nemůže zúčastnit a pověří tak někoho jiného – Gabe. A jak už to tak bývá, Fiona ho zná ze svých studentských let, kdy ji vyučoval, a ona se do něj zamilovala. Také ji tak trochu zlomil srdce...

Gabe si Fionu nepamatuje a ona se snaží dělat vše pro to, aby se jí staré city k němu nevrátily. Také ji pořádně štve svou protivností, ale bohužel ji stále přitahuje. Díky bohu, že je alespoň ubytovaná u skvělé japonské rodiny, tedy rovnou tří generací (babička, matka a dcera), která jí pomáhá a zpříjemňuje celý pobyt.

Určitě je vám jasné, že mezi Gabem a Fionou přesto něco vzkvétá. Má to však více svých komplikací. Gabe je již několik let zmanipulován a učarován dívkou Jumi, která s ním měla románek, nakonec se však provdala za jiného. I tak se mu ale stále plete do života a využívá toho, že Gabe má oči jenom pro ni. Fiona vše ale změní. Víc prozrazovat nebudu, pouze vám zde vložím ještě anotaci.

Anotace

Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur. Užijte si romantiku s šálkem lahodného čaje a nechte se unášet příběhem, který si vás získá od první stránky.

Fiona je vášnivá fotografka, má cestovatelský blog a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen.

Jenže na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí před deseti lety zlomil srdce – přitažlivý a úspěšný fotograf Gabe.

Čas strávený s Gabem je pro Fionu zpočátku za trest. Fotograf jí dává najevo, jak ho obtěžuje, že se jí musí věnovat. Tři generace místních žen ji ale přijmou mezi sebe a Fiona v jejich domě a rodinné čajovně nachází lásku a vřelost, která jí schází. Užívá si s nimi piknik pod sakurami, poznává pravý japonský čajový obřad. A právě díky nim se jí postupně vrací sebevědomí, které jí dávný incident pořádně pochroumal.

Mezitím k sobě s Gabem při toulkách Tokiem pomalu nacházejí cestu a začíná to mezi nimi znovu jiskřit…

Tak jako i v jiných jejich dílech vás spisovatelka provede kulturou dané země. Nechybí také typické nahánění slin po místních specialitách, takže doporučuji mít u čtení něco dobrého na zub :D. Každopádně se příběh opět skvěle četl a já ho můžu jen doporučit. Skvělý román pro takové pohodové a oddechové čtení :). Na blogu jsem se vám už zmínila i s jinými jejími díly, a to konkrétně s Domkem v IrskuKavárnou v Kodani a Cukrárnou v Paříži.

Co jste naposled četli vy? A už jste koukli po nějakém knižním díle této autorky nebo raději něco jiného?

15 komentářů:

  1. Já jsem milovník čajů. Takže tohle bych si přečetla v podobě e-knihy, které teď bohužel není možné stáhnout. Doufám, že se dostanu ke čtení celé série. 🙂
    Naposled jsem četla thriller Vdova. Knihu jsem dlouho odkládala, tak na ni koncem léta konečně došlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad to brzy bude možné :). Její knížky jsou fakt super :). To je dobře, že ses k tomu konečně dostala :).

      Vymazat
  2. Jé, zrovna jsem ji taky zmínila v článku, což si četla :D Tenhle díl se mi moc líbil ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Terko, mne taky Čajovna v Tokiu moc neláká. Sice mám ráda čaj, ale nějak mne neberou asijské destinace :). Ale časem na ni asi taky dojde - knížky od Caplinové jsou fajn oddechovky.

    OdpovědětVymazat
  4. Já zrovna dneska dočetla šestý díl Strážce ztracených měst - Soumrak, za pár dní vyjde článek na blogu :) Na tuto autorku se teprve chystám :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Já se teda musím taky přiznat, že ze všech těch jejích titulů by mě tento lákal nejméně.. :D Úsměvné je, že jsem toho moc neprocestovala, ale Paříž a Kodaň zrovna jo :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máme stejně, ale byl fakt super :D. Tak já ani v jednom z těchto měst nebyla :D.

      Vymazat
  6. Také bych se na Tokio moc netěšila. :D Já se do těchto knih ještě nepustila, ale lákají mě... Ale jsem zvědavá na knihu z Prahy. ❤️

    OdpovědětVymazat
  7. Od Caplinové mám knížky moc ráda, teď se chystám na Chatu ve Švýcarsku - na podzim to bude myslím ideální čtení. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️