Tak tento receptík byl takový hokus pokus :D. Potřebovala jsem spotřebovat švestkovou marmeládu, řekla jsem si, že se k ní hodí mák a tak nějak přidávala suroviny, jako když pejsek s kočičkou kuchtili dort. Výsledek, ale nebyl tak špatný, tak mám pro vás tip na makovou buchtu se švestkovým a smetanovo-tvarohovým krémem, a to rovnou ve 2 verzích.
Chtěla jsem vyzkoušet 2 verze a udělala jsem to rovnou v jedné buchtě. Její jednu část jsem proložila piškoty, zbytek zůstal bez piškotové verzi. Chutnaly mi obě varianty, takže výběr nechám na vás. Každopádně ty piškoty tam nejsou zas tak chuťově výrazné, takže je možná zbytečné je tam dávat (já na nich momentálně ujíždím, takže mám tendenci je cpát všude :D).
Potřebujeme
Těsto
- 150 g mletého máku
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku erythritolu (nebo cukru)
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek kefíru (nebo mléka)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 vejce
Švestkový krém
- švestkovou marmeládu
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 30 g vanilkového proteinu (lze nahradit cukrem)
- 250 ml vody
Smetanovo-tvarohový krém
- 400 g zakysané smetany
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- sladidlo dle vlastní chuti
- kakao na posypání
+ volitelně piškoty na proložení
Ze všech surovin na těsto vymícháme těsto, které vylijeme na menší vystlaný pečicím papírem. Pečeme cca 25 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Mezitím si připravíme švestkový krém. Pokud máte hustou marmeládu, rozřeďte ji vodou (já měla domácí dost tekutou, takže nebylo třeba) Ve 100 ml vody rozmícháme pudinkový prášek s proteinem nebo cukrem. 150 ml vody nalijeme do kastrolu, přidáme marmeládu a pudinkovou směs a vaříme do zhoustnutí.
Na upečený korpus můžeme položit piškoty (doporučuji je i zakápnout mlékem) a poté naneseme švestkový krém. Necháme pořádně vychladnout.
Na závěr naneseme krém z vymíchané smetany s tvarohem a sladidlem, posypeme kakaem a necháme vychladit v ledničce.
|
Neupečené těsto |
|
Upečeno |
|
S piškoty |
|
Část s piškoty natřena |
|
Celé natřeno |
|
Vsuvka – tady už jsem musela ochutnat ještě bez druhého krému :D |
|
Ne všechny čtyři, ale jen 2 kousky :D
|
|
Už i s druhým krémem |
|
Dobrou chuť |
Ještě musím dodat, že pokud byste dělali verzi s piškoty, zdvojnásobte množství švestkového krému. Mně to vyšlo tak akorát, ale kdybych buchtu proložila celou piškoty, bylo by ho málo, neboť s nimi ho prostě potřebujete na potření více.
Makové moučníky mám ráda 🙂 a s tím smetanovo-tvarohovým krémem to nezní vůbec špatně 🙂. Povedl se ti 🤗.
OdpovědětVymazatTaké mám mák ráda :). Moc děkuji :).
VymazatTéda, vůbec by mě nenapadlo do takovéhle buchty zakomponovat piškoty :D Já bych byla spíš pro variantu bez nich, i když piškoty mám taky moc ráda :) A mě bude psát, že nepeče... :D <3
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Ty piškoty tam stejně nejsou moc znatelné :D. To už je dávno :D <3
VymazatKombinaci máku a švestek miluju! :) I s tím tvarohem to určitě nebude špatné. :)
OdpovědětVymazatJe to fajn kombinace :).
VymazatJsi šikovná, že tě napadají takovéhle recepty, já bych bez přesného receptu neupekla nic ;)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Ale určitě ano :).
VymazatMoučník s mákem jsem dlouho neměla. Vypadá to dobře :) Někdy bych to zase mohla zkusit s babičkou, už jsem se tebou jednou inspirovala a byla to mňamka, takže věřím, že i tohle bude dobré :))
OdpovědětVymazatMoc děkuji :). To mě velmi těší <3.
VymazatBuchta vypadá skvěle! Tyhle jednoduché dezerty mám moc ráda. Děkuji za inspiraci!
OdpovědětVymazatMoc děkuji :). Také je mám ráda a není zač :).
VymazatVypadá to krásně. Mák mám ráda, takže děkuji za tip. 🙂
OdpovědětVymazatDěkuji a také mám mák ráda :). Není zač.
Vymazat