K podzimu patří určité chutě a mezi ně se řadí i dýně a skořice. Víceméně pravidelně už třetím rokem v podzimním období peču nějaké šneky a letos není výjimkou. Už jste u mě mohli zahlédnout tyto kynuté šneky s pudinkem a skořicí a pak tyto špaldové šneky v 3 různých příchutích. Letos jsem vyzkoušela zase obměnu, a to kynuté dýňovo-skořicové šneky.
Tento zkouším celkově s dýní více receptů. Já s dýní nerada pracuji, takže jsem se jí spíše vyhýbala, ale letos máme miminko, takže jsem často dělávala dýňové pyré pro něj. A protože toho bývá kupa, lákalo mě zkoušet i nějaké recepty, které dýni obsahují. A tak vznikly i tyto šneky, které mě mile překvapily.
Potřebujete
Těsto
- 1 lžíce hladké mouky (10 g)
- 2 lžíce cukru krupice (20 g)
- 1 sáček sušeného droždí (nebo 1/2 čerstvého)
- 110 ml vlažného mléka
- 430 g hladké mouky
- 180 g dýňového pyré
- 100 g cukru krupice (já použila erythritol, ale snížila jsem trochu množství, protože sladí více)
- 30 ml oleje
- 1 vejce
- 1 lžičku mleté skořice
- 2 lžičku mletého kardamomu
Náplň
- 50 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru (já použila 80 g erythritolu)
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky kardamomu
Poleva (libovolně)
- 60 g rozpuštěného másla
- 125 g tvarohu nebo smetanového sýru v pokojové teplotě
- 1,5 hrnku moučkového cukru (použila jsem erythritol moučka, trochu snížila množství a také část nahradil skořicovým proteinem)
- 1/4 hrnku mléka
- 1 lžičku vanilky
Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí se 2 lžícemi cukru, lžíci mouky a nechte na teplém místě cca 20 minut vzejít kvásek.
Do větší mísy nasypejte mouku, sladidlo, dýňové pyré, vejce, olej, skořici, kardamom a vzejitý kvásek. Pořádně ručně nebo pomocí kuchyňského robota propracujte, zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu (klidně i trošku déle) kynout na teplém místě.
Připravte si náplň smícháním všech ingrediencí.
Poté těsto vyválejte na pomoučeném válu do obdélníku. Ten potřete náplní, srolujte do závinu a z něj odkrajujte stejně tlusté kousky.
Troubu si rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem a šneky naskládejte s menšími rozestupy vedle sebe. Pak je ještě přikryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Po dokynutí vložte šneky do rozehřáté trouby a pečte 25 minut.
Těsto před kynutím |
Pomoučené |
Rozválené těsto |
Potřené náplní |
Smotáno |
Připraveno k pečení |
Upečeno |
Zkušební vzorky |
Dobrou chuť |
Ještě s polevou |
Můžete je servírovat jen tak samotné nebo pocukrované. Výborné jsou ale i s polevou, kterou vytvoříte smícháním všech surovin. Nelekněte se, je řidší, ale za chvíli vám hezky ztuhne, ovšem pořád to takové konzistence, že se dá hezky krájet.
Po upečení jsem se bála, že šneky budou moc tuhé, ale naštěstí ne. Byly krásně měkké, vláčné a chuť dýně nešla vůbec cítit.
Jaké chutě máte na podzim rádi vy?
ďakujem za recept. Toto si určite doma spravíme :)
OdpovědětVymazatCOLORFUL AUTUMN
Není zač a doufám, že bude chutnat :).
VymazatTo musela být zajímavá chuť :) ráda dělám hokkaidovou polévku. Šneky jsem dělala včera, ale ty klasické.
OdpovědětVymazatTa dýně nešla vůbec cítit :).
VymazatŠneci se ti moc povedly, jen já bych musela zvolit variantu bez dýně, tu u nás nikdo nejí a ani já 😃. Ale také bych je mohla vyzkoušet 🙂. Já na podzim mám ráda cokoliv s jablíčky, skořicí, atd..🍂
OdpovědětVymazatDěkuji :). Ona tam ale fakt nejde cítit :D. S jablečným pyré by to šlo určitě taky :).
VymazatPro mne taky k podzimu patří hlavně jablka. Šneky jsem ještě nezkoušela (ani s dýní, ani bez). Z dýně jsem dělala dýňové muffiny s nutelou (mám recept na blogu) a ty jedl i manžel, který jinak dýni nemusí :D
OdpovědětVymazatMňam, ty musely být skvělé :D.
VymazatVypadá to velice chutně. Já jsem chtěla péct dýňové muffiny, ale nakonec nebudu, protože je to celkem pracné a nejenom, že mě pracné nebaví, ale hlavně se mi to málokdy povede :-D
OdpovědětVymazatTo chápu :D.
VymazatBoží, podobné jsem koupila s jablickem a naprostá lahoda. Máme spoustu jablek takže se recept hodí
OdpovědětVymazatS jablkem by to také šlo :).
VymazatMňam, to musela být dobrota! Musíme spolu zajít na šneky :D <3 Já si podzim nedokážu představit bez jablek a skořice! Teda i horké čokolády, ale tu piju celoročně :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
To bychom mohly! :D Samé dobroty :D.
VymazatTo vypadá krásně, děkuji za tip. 🙂
OdpovědětVymazatJá si podzim neumím představit bez jablek a dýně, ze které jsme minulý týden měli výbornou polévku.
Děkuji a není zač :). Dýňová polévka k podzimu prostě patří :).
VymazatTohle vypadá nádherně! Upřímně by mě nenapadlo dávat dýni do těsta, ale vlastně proč ne😃 možná zkusím dát dýni do lívanců, ty už jsem zkoušela ve všech obměnách 😂 Ale myslim, že i na šneky dojde, protože já skořice... ♥️
OdpovědětVymazatDěkuji :). Lívance s dýní jsem zase nezkoušela já :D.
VymazatÚplně z fotek cítím tu dokonalou vůni! :D :) Určitě musím recept vyzkoušet, tohle je ideální podzimní dezert. :)
OdpovědětVymazatDoufám, že bude chutnat :).
VymazatVypadá to super, mám moc ráda dýni v pečení :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Je to super variabilní potravina :D.
Vymazat