čtvrtek 8. prosince 2022

Slovensko – zřícenina hradu Strečno

 Tak jsem se konečně dostala k sepsání výletních článků z našeho víkendového pobytu na Slovensku v září. Vím, že je prosinec a všude panuje vánoční atmosféra, ale i tak se se mnou můžete přesunout ještě na chvíli do teplejších podzimních dní :D. Výletů se nekonalo moc, protože jsme tam byli jen od pátku do neděle, navíc přes sobotu a neděli nebylo moc hezké počasí. Pátek byl ale nádherný a my po cestě na ubytování stihli omrknout krásnou zříceninu hradu Strečno.

Skvělé je, že jsme ji měli hned po cestě, takže to pro nás nebyla ani zajížďka (pouze odbočení ze silnice na parkoviště :D). Protože byl pátek dopoledne, parkoviště bylo prázdné, takže jsem v klidu zaparkovali, zaplatili parkovné a vydali se ke zřícenině, ke které se dostanete buď kratší cestou po schodech, nebo si to musíte trošku obejít po normální cestě. My šli tou delší, protože jsme měli kočárek.








Už samotný vstup ke zřícenině je krásný, neboť procházíte kamennou bránou a mostem. Poté jsme zaplatili vstup (zříceninu můžete projít pouze s průvodcem) a chviličku počkali, než nastane čas plánované prohlídky. Mezitím jsme si prošli menší nádvoří a pokochali se nádhernými výhledy na řeku Váh. Pak už se blížil začátek prohlídky, tak jsme šli zpět ke vstupu, kde už čekalo pár lidí (důchodci a samý Čech :D). Kočárek jsme nechali vevnitř za vstupními dveřmi do zříceniny, protože prohlídka by s ním nešla (nachází se zde hodně schodů).












Zřícenina je poměrně velká, takže něco nachodíte. Je ale moc hezká a zajímavá. Dozvíte se dost zajímavostí o místní historii, prohlédnete si současné ruiny i fotografie, malby a modely z minulosti pro lepší představu, jak to tam vypadalo. Celková délka prohlídky trvala cca 45 minut. Zříceninu najdete kousek od Žiliny (cca 7 km).





Také musím upozornit, že pejsci s námi na tento víkend nejeli. 

Byli jste někdy na této zřícenině? Baví vás navštěvovat různé zříceniny?

13 komentářů:

  1. Na Strečně jsme byli tak asi před dvaceti lety, když bylo synovi asi 8 nebo 10. Je odtud fakt krásný výhled. Po návštěvě jsme se ještě svezli "kompou".
    Jinak zříceniny jsou náš oblíbený výletní cíl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tam jsem nikdy nebyla, ale vypadá to hezky a to počasí opravdu vyšlo, krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  3. Zřícenina vypadá pěkně a zajímavě. Z fotek se mi líbily ty výhledy a ta zeleň 🙂. Zříceninu sem tam občas nějakou navštívíme, ale nijak extra je nevyhledáváme.

    OdpovědětVymazat
  4. My teď máme za oknem bílou pohádkovou atmosféru - tolik sněhu, kolik napadlo od pátku, to tady dlouho nebylo. 🙂 Ráda jsem se podívala díky článku na Slovensko. Fotky jsou moc pěkné.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká zřícenina a parádní výhled. Zříceniny mě moc baví :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásné fotky, na letní výlet ideální cíl! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Vždyť já pomalu skoro nebyla ani na Slovensku :D Jen v aquaparku. Ale jinak celkově chodíme rádi na zříceniny :) Máme rádi zejména ty, kde se neplatí vstup a jsou volně přístupné. Člověk se tam může dle chuti toulat.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš ho dále :D. Ale já moc taky ne :D. Ty máme taky nejradši :D.

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️