Miluji skořicové šneky a už jsem jich zkoušela upéct mnoho! Z vlastního kvásku jsem je ale ještě nezkusila, tak jsem se na ně vrhla a chci se s vámi podělit o recept na tyto kváskové kynuté šneky :).
Potřebujete
Těsto
- 100 g kvásku,
- 125 g kefíru nebo mléka,
- 1/2 lžičky soli,
- 1 žloutek,
- 40 g třtinového cukru,
- 250 g hladké špaldové mouky,
- 25 g rozpuštěného másla,
- 200 ml smetany ke šlehání na zalití.
Náplň
- rozpuštěné máslo,
- skořice,
- kokosový cukr (nebo jiný).
Krém navrch
- 250 g mascarpone nebo jiného smetanového sýru,
- 100 g tučného tvarohu z vaničky,
- 50 g másla,
- moučkový cukr podle chuti,
- volitelně vanilka.
10–12 hodin předem vytvoříme kvásek. Po této době z něj odebereme 100 g a smícháme s mlékem nebo kefírem, solí, žloutkem a cukrem.
Poté přidáme prosetou mouku, smícháme, pokropíme roztopeným máslem a důkladně vymísíme. Přikryjeme kuchyňskou utěrkou a na teplém místě necháme 40 minut kynout.
Okraje těsta na několika místech povytáhneme, přeložíme ke středu a toto během kynutí ještě dvakrát zopakujeme.
Na pomoučeném válu těsto vytáhneme do tvaru obdélníku a pomažeme máslem, posypeme skořicí a cukrem. Zamotáme do štrúdlu a nakrájíme na 2–3cm šneky, které poklademe do máslem vymazané zapékací mísy.
Na teplém místě necháme ještě 30 minut kynout, pak zalijeme smetanou a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme přibližně 25 minut.
I já mám moc ráda skořicové šneky. 🙂 Kváskové neznám. Děkuji za tip.
OdpovědětVymazatjá pekla poprvé z kvásku minulý týden a dopadlo to dobře :D šneky vypadají opravdu lahodně :)
OdpovědětVymazatPěkný recept :)
OdpovědětVymazatSmile Thess
Tyhleskořicové šneky vládnou internetu a já se ještě nedostala k tomu si je upéct.... inu podzim je ještě před námi a věřím, že kynuté těsto budeme mít doma pomalu nonstop xD :DDD
OdpovědětVymazat