středa 13. prosince 2023

7 Tipů: Jak přežít Vánoce s těhotenskou cukrovkou?

 V prosinci se alespoň pár článků snažím ladit do vánočního módu. Dneska mě napadl takový článek s radami ne úplně pro každého, ale třeba se někomu může hodit. Vzhledem k tomu, že je to má aktuální situace (a ne jen aktuální, protože já mám cukrovku i bez těhotenství), tak bych s vámi ráda sdílela své tipy, jak přežít Vánoce s těhotenskou cukrovkou.

Ono už jen být těhotná a mít cukrovku není úplně snadné. Občas ty hormony fakt pracují a chutě mohou honit každou těhotnou, a to i když se snaží jíst zdravě a vyváženě. Řeknu vám, že před těhotenstvím jsem (myslím) měla docela srovnaný jídelníček, nehonily mě tak silné chutě a jedla jsem dostatečně a vyváženě. No s těhotenstvím s těmi chutěmi více bojuji (i když naštěstí většinou mi bohatě stačí a mám i chuť na mé low carb dobroty, které tolik nečarují s krevním cukrem), a to i když se snažím jíst co nejvíc zdravě a i tak, abych měla cukr co nejvyrovnanější.

Musela jsem se zeptat „strýčka Googla“, kdy se vlastně zjišťuje těhotenská cukrovka (já, jak jsem už zmínila, ji mám i bez těhotenství, takže se mě tento test minul v prvním těhotenství a teď mine i ve druhém). Je to tedy mezi 24. a 28. týdnem (což by mě tedy momentálně někdy zrovna čekalo :D). Když je to až v takové době (6.–7. měsíc těhu), věřím, že to může být pro těhotnou ženu těžké, protože je třeba už zvyklá jíst vše neomezeně a pokud ji čekají zrovna ještě Vánoce, zhroutí se jí svět.

Věřte mi ale, že vše jde a i Vánoce si i přes těhotenskou (nebo i jinou) cukrovku můžete skvěle užít! Teď se s vámi tedy podělím o své tipy.

1. Low Carb dobroty

Všech vánočních dobrot se není třeba úplně vzdávat. Můžete si je vykouzlit v nízkosacharidové verzi, která vám tolik nerozhází krevní cukr. Například cukroví lze skvěle vytvořit i v low carb verzi. Cukr nahraďte čekankovým sirupem, erythritolem, xylitolem nebo stévií. 

I přesto však jezte tyto sladké dobroty s mírou – tato sladidla jsou sice v těhotenství povolená, ale měla by se v jídelníčku objevovat spíše střídmě. Na uspokojení vašich vánočních choutek by to však mohlo stačit.

Low Carb cukroví

2. Své oblíbené dobroty jezte chytře a v malém množství

Pokud si však chcete pochutnat na svých klasických vánočních neřestech, klidně si k nějakému jídlu přidejte trochu své oblíbené „ne-low carb“ dobroty. Když to nebude v obrovském množství, tak se vážně nic nestane. Myslete však na to, že není moc ideální jíst „samotné sacharidy“, takže si třeba vánočku namažte pořádnou vrstvou másla a přidejte ještě tvaroh. Pochutnejte si na menším obaleném kaprovi nebo řízku s bramborovým salátem doplněném o velké množství zeleniny.

Loupáček a kousek trdelníku + šunka, sýr, okurka

3. Dodržujte režim, který vám vyhovuje

Tímto bodem myslím především počet porcí během dne. Někomu vyhovuje mít jídlo rozdělené do méně větších porcí (třeba 2–3 jídla denně), jinému zase mít víc menších. Se zvětšujícím se bříškem a více utlačovaným žaludkem mám však osobní zkušenost, že méně častějších porcí momentálně prospívá lépe. Navíc se při těhotenské cukrovce doporučuje mít i svačiny pro stabilnější cukr v krvi. To už otestujete sami na sobě.

Jezte porce, které vám vyhovují

4. Hlídejte si hladinu cukru v krvi

Určitě se stále pravidelně měřte, abyste viděli případné výkyvy a mohli je stabilizovat. Dodržujte pokyny vašeho lékaře.

Glukometr

5. Pohyb

Nezapomínejte na pravidelnou dávku pohybu i během svátků (pokud vám to zdravotní stav v těhotenství dovoluje). Stačí nějaká procházka nebo jemné těhotenské cvičení doma. Případně si zatancujte s rodinou nějaký vánoční taneček, cokoliv. Pohyb pomáhá se stabilnější hladinou cukru v krvi. Skvělé jsou třeba krátké procházky po jídle, lépe se vám bude i trávit.

Procházka

6. Pitný režim

Alkohol v těhotenství asi nehrozí, to samé sladké pití s cukrovkou, ale nezapomínejte pravidelně pít vodu nebo neslazené čaje. I pitný režim je pro stabilnější cukr důležitý. A klidně si i udělejte nějaké dobré kakao z hořké čokolády nebo hořkého kakaa, jednou za čas neuškodí :). Třeba z vyšlehanou šlehačkou bez cukru :).

Kakajíčko

7. Vyvážený jídelníček

Vím, že v tom vánočním shonu plném všemožných dobrot je těžké dodržovat nějaký vyvážený jídelníček. Myslete však také na zeleninu a nějaké to ovoce (ideálně bobuloviny, ale třeba si dejte i jednu mandarinku) a dbejte i na dostatek bílkovin a kvalitních tuků. Díky tomu váš cukr bude lépe udržitelný i sem tam s nějakou tou mlskou :).

I nějaká ta zeleninová omáčka

Hlavně si Vánoce užijte a nestresujte se! To není dobré pro vás ani miminko, takže radši těch pár dobrůtek, než si to pak ještě týdny vyčítat. Když nebudete nic přehánět, bude vše v naprostém pořádku :).

Nezapomínejte i na konzultaci se svým lékařem, ten vám určitě dá také nějaká doporučení na Vánoce s těhotenskou cukrovkou.

Ještě chci na závěr dodat, že mimo těhotenství jsem diabetička 2. typu nebo MODY (což, jak jsem pochopila, je nějaký druh cukrovky 1. typu). Zatím je to u mě sporné a bude se to ještě více testovat, protože některé hodnoty jsou spíš už k diabetu 2. typu, jiné vypadají na MODY. Každopádně zatím jsem mimo těhotenství bez nějaké medikace, tedy jen na dietě, ale v těhotenství musím užívat krátkodobý inzulín u snídaně, oběda i večeře a dlouhodobý na noc.

7 komentářů:

  1. Moje sestra měla těhotenskou cukrovku a já obdivuji, jak to zvládáte. Bojím se, kdyby mě tohle mělo potkat. V jídle jsem dost vybíravá a kdybych něco nemohla...nevím, co bych už měla jíst :-D Ale věřím, že na internetu je spousta inspirace a rad.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi fakt dobrá, že to takhle dobře zvládáš. To cukroví je ale potvora viď? :D také jsem to jednou zkoušela a nejvíc mi chutnaly pralinky z hořké čokolády a s lískovými oříšky. Babička je také diabetik a moc doufám, že zrovna tohle jsem nezdědila :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. Já letos řeším alergii na mléčnou bílkovinu :-D takže žádné cukroví od jiných, musím si upéct ze svých surovin, které mohu. Je těžké odolávat, když ostatní nabízí tak krásné. O těhotenské cukrovce mi vyprávěla kolegyně, je to naprd, ale dáš to :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych s omezeným jídelníčkem asi bojovala - jsem takový impulsivní jedlík, co si musí zobnout od všeho, co vidí. Měla jsem štěstí, že těhotenská cukrovka mne minula (a k té stařecké se snad neprojím)

    OdpovědětVymazat
  5. tohle mě v těhotenství děsilo :D že nebudu moct jíst vše, co chci :D na test jsem šla naštěstí po Vánocích a vyšlo to v pořádku :) já bych horkotěžko odolávala :D máš můj obdiv :)

    OdpovědětVymazat
  6. Máš můj obdiv, že tohle tak dobře zvládáš :) Nedokážu si představit, že mám cukrovku. Já mám teda akorát zase omezení že mám alergii na bílkovinu kravského mléka, takže jogurty, tvarohy, pudinky... všechno pryč :( Babička třeba někdy udělá smetanovou polívku a někdy to jde, ale někdy mám dost křeče nebo i průjem... Jinak z těch sladidel nejradši používám erythritol do bábovky pro návštěvu pro taťku, který má taky cukrovku, ale zatím jen mírnou.

    OdpovědětVymazat
  7. To musí být náročné :( krásně se s tím pereš <3 máš super tipy!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️