Kvůli cukrovky hledám různé nízkosacharidové varianty a chtěla jsem vyzkoušet i salko. Výsledek mě mile překvapil, takže se s vámi podělím a Low Carb salko :).
Potřebujete
- 500 ml smetany ke šlehání,
- 30 g másla,
- 100 g xylitolu (nebo podle chuti),
- volitelně vanilka.
Všechny ingredience přivedeme k varu, pak snížíme plamen a za neustálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ze začátku stačí méně, na konci opravdu stále. Připravte si ruku, trvá to cca 30 minut, ale opravdu pak směs začne houstnout a stane se z ní salko :D.
Pak jen nalijte do skleničky a uchovávejte v chladu.
Chutná opravdu jako salko :D. Já ho použila jako náplň včelích úlů, ale jinak ho využijete jako běžné salko :).
Zkoušeli jste někdy vytvořit vlastní salko? :)
To jsem nikdy nezkoušela ani jsem o tom ještě nikdy neslyšela :D Dobrý nápad :)
OdpovědětVymazatJá letos zkoušela vaječný likér vegan. Nemohu mléčnou bílkovinu, tak jsem zkoušela udělat z kokosového mléka "salko" a pak jsem přidala vanilkový pudink z alpro mléka. No chuť je uplně jiná, ale alespoň jsem to zkusila.
OdpovědětVymazatMně samotné salko moc nejede a ani ho na nic nepoužívám, takže jsem ani nikdy neměla touhu ho vyrábět. To spíš bych někdy chtěla zkusit domácí vaječňák :)
OdpovědětVymazatWow, salko miluju, ale hodně se ted také zajímám o low carb a zdá se mi to jako super varianta! :3
OdpovědětVymazatSalko vůbec nemám ráda, ale pořád prostě obdivuji, co všechno tě napadá :-D
OdpovědětVymazatTvoje kreativita nezná meze :D Mě by se do něj nechtělo, ráda si ho koupím :D Ale chápu, že tobě s dietou toto vyhovuje více :) Aspoň si nemusíš nic odpírat <3
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Můžu říct, že jsem dělala tentokrát poprvé cukroví, kde se přidávalo salko a vůbec mi nechutnalo, ani samotné 😔. Ale ty jsi šikovná, že jsi si ho zvládla udělat sama 🤗.
OdpovědětVymazat