Sice nejsem ten největší milovník lineckého, ale občas si ho ráda dám, tak jsem se letos pustila i do Low Carb lineckého cukroví.
Potřebujete
- 200 g mandlové mouky,
- 140 g másla,
- 40 g moučkového erythritolu,
- 1 lžičku kypřicího prášku,
- 2 žloutky,
- vanilku,
- citronovou kůru,
- marmeládu (na promazávání).
V misce smícháme mouku, erythritol, vanilku, citrónovou kůru a kypřicí prášek. Poté přidáme žloutek a máslo nakrájené na menší kousky. Ideálně rukou zpracujeme těsto, které ze začátku bude připomínat drobenku. Těsto uhněteme do koule, kterou necháme odpočinout v lednici na minimálně 5 hodin (ideálně přes noc).
Těsto po částech rozvalujeme mezi dvěma pečicími papíry na placku o cca 3–4 milimetrech, vykrajujeme oblíbené tvary a přendáváme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 160 stupňů cca 5–7 minut do zezlátnutí. Hlídejte, ať je nespálíte (mně se nějaké připálit povedly).
Po vytažení z trouby ihned vše přendáme z plechu na talíř a necháme vychladnout. Poté slepujeme marmeládou. Slepovat nemusíme hned po upečení, ale jakmile cukroví slepíme, díky marmeládě změkne a zvláční. Uložíme do vzduchotěsné krabičky do chladu.
Low Carb těsto je horší v tom, že se více drolí a hůř se tak s ním pracuje. Válení mezi 2 pečicími papíry ale proces zjednodušuje :).
Máte rádi linecké? Děláte klasiku nebo i nějaké jiné recepty? :)
Já se přiznám, že i kdybych měla na talíři jen linecké a vanilkové rohlíčky, jsem naprosto spokojená. 🙂 Děláme klasiku podle receptu pratety.
OdpovědětVymazatLinecké miluji :)! Máš moc pěkná vykrajovátka :)
OdpovědětVymazatLinecké je vánoční klasika, takže ho dělám klasicky :). Ale tvůj recept mi připomněl, že jsem si koupila balení mandlové mouky a že bych ho měla použít... Musím něco vymyslet
OdpovědětVymazatLinecké se zrovna ale snadno dělá v low carb variantě viď :D Já ho mám ráda, stejně jako dalších asi 6 druhů xDD
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Vypadají krásně, ten nápad nazdobit je jako sobíky se mi moc líbí 😊. Já linecké pekla z dvojí dávky, doma totiž moc chutná 😄.
OdpovědětVymazat