pátek 25. září 2020

Beskydy – Zřícenina hradu Hukvaldy

Hradní pozůstatky, to je něco pro mě! Zřícenina hradu Hukvaldy patří mezi ty největší na Moravě.


Nejprvě bych začala samotným městem Hukvaldy. Toto město je známé také díky rodišti hudebního skladatele Leoše Janáčka. Podívat se můžete také do jeho rodného domu, který se nachází hned před hukvaldskou lesní oborou.


Obora je ohraničená a přístupná celoročně zdarma. Nesmíte v ní však jezdit na kole a psy mít pouze na vodítku, volně se tu potulují mufloni a daňci. Když narazíte na sochu Lišky Bystroušky a nebude tam zrovna nával lidí, nezapomeňte ji pohladit ocásek pro štěstí. :)



Při stoupání k hradu se pokocháte lesem, který vlastní takovou místní zajímavost a tou jsou kořeny některých stromů. Jsou vystouplé na povrchu země a vypadají pěkně. :)


Zřícenina hradu už není dostupná celoročně a také není zdarma. S pejskem tam ale na vodítku můžete, také za další poplatek. Jen upozorňuji, že tam bývá dost lidí, hlavně přes víkendy. V létě také na hradě pořádají různé akce.





Zřícenina je opravdu poměrně velká, takže ji nemáte projitou za pár minut, což je super. Dozvíte se spoustu informací ohledně historie tohoto ohromného hradu. Podíváte se do sklepů, ale i nahoru na hradby a pokocháte se výhledy na okolní Beskydy. :)





My jsme využili akce Moravskoslezského kraje, kdy jsou po dobu září a října 2020 různé atraktivity a památky zdarma bez vstupného. O to je ale na místech ještě větší nával. Naskytlo se nám ale volno přes pracovní den, a tak jsme přišli hned na otvíračku a užili si tak prohlížení s minimem lidí.












13 komentářů:

  1. moc pěkné fotky, obora vypadá krásně a je super že i s pejskem můžeš tahle po zříceninách :)

    Melissa H.
    www.melissahartford.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. No tak ty fotky s liškou jsou úplně boží! A ten pavouk tam pobavil. <3

    OdpovědětVymazat
  3. Tu akci, kdy je na spoustu míst volný vstup, jsem chtěla využít taky, ale život měl jiné plány a my jsme oba s přítelem v karanténě :D Jezdit v týdnu na výlety je nejlepší, člověk tam nepotká tolik lidí, ale ne všichni si můžou vyjet v týdnu :) Je super, že tam pejsci mohou aspoň na vodítku :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karanténa dokáže vše zmařit. :/ To je pravda, když to jde, jezdíme v týdnu.:) To ano, jedna z mála zřícenin, která není volně přístupná a jde to. :)

      Vymazat
  4. Tak to je super akce! :) Vypadá to, že jste si to užili všichni včetně čtyřnohých přátel :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný výlet. O té lišce mám pocit, že jsem už někde zaslechla... jinak s tím placením je to asi stejný jak třeba na Kašperk, také zřícenina a platí se vstup, nebo co si pamatuji před lety, pokud se nemýlím, tak se platil .

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už bývá hodně zřícenin zpoplatnenych, to je pravda.

      Vymazat
  6. Achjooo, štve mě, že jsme nestihli tuto akci od kraje využít! Zříceniny máme moc rádi, i když úplně nevyhledáváme s komentovanými prohlídkami :) Aspoň, že tam pouštějí i pejsky :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, zrada :D Jak to, že se mi článek objevil znovu jako přidaný? A já měla pocit, že jsem už o této zřícenině a té akci někdě četla! :D No nevadí :D ♥

      Vymazat
    2. To nevadí, i tak děkuji :D

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️