středa 23. září 2020

Ponaučení od psů

Dneska bych se s vámi chtěla podělit o jednu myšlenku, která mi nedávno proletěla hlavou. Každý z nás má někdy období, kdy se cítíme lépe, daří se, jsme šťastní a užíváme si života. Pak ale přijdou ty opačné a horší chvilky, kdy nám připadá, že se proti nám život spikl a hází jenom klacky pod nohy. Užíráme se v myšlenkách a hledáme ještě další chyby, které třeba ani neexistují. A právě v jednom z těchto období mě napadlo zamyslet se nad psy a jejich myšlením. Je toho tolik, co bychom se od nich mohli naučit!


1. Žít v přítomném okamžiku 
Tohle je myslím dost důležitá věc. My lidé se často utápíme v minulosti a bojíme se budoucnosti. Nedávno jsem poslouchala pěkný podcast, ve kterém byl rozhovor s lidskou fyzioterapeutkou, která ale pracuje i s pejsky a začíná i fyzioterapii pro psy (Katkou Lerlovou), která v něm uváděla krásný příklad. Lidé při cvičení už uvažují, co bude v práci, co bude zítra, co budou vařit atd. Kdežto psi žiji přítomným okamžikem, takže se více soustředí na to, co se s nimi děje teď. Někdy bychom se měli soustředit hlavně na přítomný okamžik a pořádně prožívat, co se děje teď.


2. Hravost a čistá radost 
Psi mají mnohem častěji chuť si hrát a radují se s námi. Ke štěstí jim stačí opravdu málo. My takoví bývali taky, ale jen jako děti. Někdy mi přijde škoda, že lidé berou vše tak moc vážně. Na světě je tolik věcí, ze kterých se můžeme radovat. Občas mám pocit, že vnímáme hlavně ty negativní věci a pozitivních si skoro nevšímáme. A ještě v sobě potlačujeme naše vnitřní dítě. Navíc nad vším moc uvažujeme a přemýšlíme. Ano, někdy je potřeba použít taky trochu rozumu, ale všeho s mírou. :D


3. Nesmírná láska a věrnost
Tohle snad každý ví. Pes je vás schopný milovat i po tom, co jste mu ubližovali. Zamiluje se do vás, když s vámi může trávit čas, dáte mu najíst, pohrajete si s ním, je vašim věrným parťákem. Vždy se těší, až vás zase uvidí, chce vám být stále po boku, hrát si s vámi, mazlit se. Vždy vás vyslechne (ještě, že neumí mluvit! :D), půjde s vámi kamkoliv bez řečí. Miluje celým srdíčkem!


4. Nezáleží na vzhledu
Psům je jedno, jak vypadají oni nebo vy. Jestli jste holka/kluk, malí/velcí, štíhlí/kulatí, máte dlouhé/ krátké vlasy, modré/hnědě oči, co máte na sobě atd. Jim je jedno jestli jsou špinaví nebo čistí, učesaní nebo rozcuchaní, tahle rasa nebo tamta rasa. To se mi na nic také moc líbí, nedělají rozdíly a neposuzují podle vzhledu. :)


Tak toho byly jen takové mé myšlenky. Myslím si, že je toho mnoho, co bychom se od našich psů, ale i jiných mazlíků mohli přiučit a zamyslet se nad tím. Napadá vás ještě něco? :)

10 komentářů:

  1. To jsi krásně sepsala! :) Hlavně je hezké, jak zvířata vycítí, že není něco v pořádku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To ano, jsou v tomto velmi všímavá. :)

      Vymazat
  2. Od pejsků se máme pořád tolik co učit. Pejsek neřeší, jestli jsme krásní, jestli máme peníze nebo krásný dům. Pro něj jsme důležití jen my a to, jak nás milují, člověk nemůže hloubku takové lásky ani pochopit. Napsala jsi to moc hezky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. :) Taky se mi líbí, jak jsi to napsala. :)

      Vymazat
  3. Týjo, takhle jsem nad tím nikdy nepřemýšlela, ale máš 100 % pravdu! :) No nenadarmo se říká, že zvířata jsou lepší jak lidi, myšleno v přátelství :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky napsáno. Ještě bych i přidala sebekontrolu a kázeň. Protože jeden musí být důsledný. A s tím musí začít u sebe a až potom u pejska :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je krásný článek! Souhlasím s tebou, některé body bysme se od pejsků mohli jen učit. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️