pondělí 9. listopadu 2020

Jeseníky – Zřícenina hradu Vikštejn + rozhledna Slatina

Opět naše tlapky zabloudili prozkoumávat další hradní zříceninu nacházející se v Nízkém Jeseníku a porozhlédnout se. po okolí z rozhledny Slatiny. Tentokrát se nás rozhodl doprovázet ještě celkem silný vítr, ale teplý vlněný svetr zahřál a my jsme vše v pořádku, s potěšením i pobavením zvládli. :D

Zřícenina hradu Vikštejn značí pozůstatky menší stavby u obce Radkov, nedaleko města Vítkova. Kousek od ní se nachází bezplatné parkoviště a samotná prohlídka okolí zříceniny je ve vaší vlastní režii a také zdarma.


Co se historie týče, hrad byl založen ve 13. století a patřil k opavskému knížectví, které měl z jižní části chránit. Bohužel v 17. století ho nechal slezský velitel vyhodit do povětří, ale za pár let ho zase spravili. Z informačních tabulí u zříceniny bylo vidět, že byl hrad několikrát přestavěn a pořád se k němu přidělávaly nové vychytávky. Přesto ale nebyl žádným velikánem. Zříceninou se nestal zchátráním, ale rukou nepřítele.




Dnes slouží k samostatným prohlídkám z vlastní iniciativy, sem tam se zde konají příležitostné akce, ale nemají moc velký dosah. Podle mě se o nich dozví jen lidé z blízkého okolí.


My jsme měli to štěstí, že jsme si vychutnali vlastní prohlídku bez žádných jiných lidí. Přijeli jsme kolem 9 hodiny ráno, parkoviště bylo prázdné stejně jako hradní prostory. Nevím, jestli lidi odradilo to ne příliš příjemné počasí, ale nám to vůbec nevadilo. :)

Najdete tady i takovou houpačku, na které jsme se zabavili všichni, i psi. :D










V areálu je také malá věžička, ze které se můžete pokochat menším výhledem. :) Podle obrázků z tabulí musel byt z tohoto místa moc pěkný výhled a hrad šel vidět už z pěkné dálky. Doba ale pokročila a teď už je skrytý lesem. :D



Naší další zastávkou byla rozhledna Slatina. Najdete ji cca 30 minut od zříceniny v obci Slatina. Zaparkovat se dá přímo u ní a tady už se pokocháte moc pěkným výhledem. Nám bohužel náš kámoš vítr trochu znepříjemňoval zastávku, ale podívat jsme se museli. A opět vše zdarma. :)












 

13 komentářů:

  1. Cudowne zdjęcia! Psy szczególnie dobrze wypadły na tle architektury. Dziękuję bardzo za wysłanie)

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádhera! Zříceniny hradů mě baví skoro tak stejně jako ty zachovalejší. A fotky jako vždy krásné! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně! Na tomto místě jsem zatím nebyla, ale je to nádhera a doufám, že tam brzy mrkneme s přítelem!

    OdpovědětVymazat
  4. Pane jo! Koukám, že se tam pejsci pěkně vyřádili. Jinak moc pěkný výlet, u nás je, ale na chození už zima... Počkám až bude aspoň kolem 10° a zahrada bude zcela připravená na zimu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyřádili. :D Chápu, tak pak se něco podnikne. :)

      Vymazat
  5. Houpačku jste si užili koukám všichni, tak to má být! :D :) Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  6. Kolik vy to máte památek kolem sebe! To snad není možný, my v okolí nemáme už kam jezdit :D :D a zříceniny s rozhlednami jsou naše nejoblíbenější!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tento výlet byl zrovna trochu vzdálenější, ale úplná hrůza to nebyla. :D Fakt nic? :O Také se na ně vždy ráda podívám. :)

      Vymazat
  7. Rozhledna je kouzelná :) Mám ráda rozhledny a to samé i zříceniny.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️