středa 30. prosince 2020

Co se psem na silvestra?

Mnoho lidí miluje silvestr neboli oslavu konce roku. Celý večer zábava, jídlo, pití, veselo a o půl noci nádherný ohňostroj, přípitek a kochání se barevně se blýskající noční oblohou. Pro některé psy už ale tento půlnoční akt není tak veselý. Hodně z nich se dost bojí a můžou mít i problémy. Dnes vám přidám své tipy, jak pejskovi trochu pomoct.

Musím uznat, že zrovna naši psi bývají v pohodě. Nevadí jim ani bouřka, ani petardy a světelné efekty. Sice vše vnímají, ale nevyšilují. Ale i přesto se jim snažíme trochu ulevit. 

Pryč od dění
Protože bydlíme ve městě, je tady hluk intenzivnější. My s přítelem tuto oslavu roku moc neprožíváme, loni jsme byli spolu sami doma, a hodinku a půl jsme i se psy odjeli k nedaleké rozhledně na kopečku lesa. Tam jsme v dálce viděli barevnou show a hluk nebyl tak moc vysoký, protože jsme byli v lese, kde naštěstí nikdo nic neodpaloval. Proto pokud máte možnost a alkohol vám nebrání, odjeďte někde pryč z centra dění.

Náš loňský Silvestr
Věnujte se mu
Celý večer se bavíte a potom zapomenete na svého chlupáče? Věřím, že ne, tak si připijte a snažte se být se svým pejskem, a to hlavně pokud se bojí. Hrajte si s ním, pusťte nějakou hudbu, ta taky může částečně pomoct. Pokud máte psa na zahradě, vezměte ho dovnitř a snažte se s ním být v té nejméně hlučné místnosti. Sice si naplno neužijete ohňostroj, ale lepší než nechat svého mazlíka se trápit, ne?


Přes den se vydejte na procházku
Pořádné vyvětrání hlavy na skvělé zakončení roku? To zní jako dobrý nápad! Přes den, nejlépe někdy během odpoledne si s pejskem udělejte dlouhé a krásné rande venku. Vymyslete si nějaký okruh nebo prostě choďte jen jak vás napadne a unavte ho. Buďte s ním přítomní, věnujte se mu, cvičte, běhejte, hrajte si... Jen ať je pejsek příjemně znavený (a vy také). I tento malý krok jako parádně strávené odpoledne v psí společnosti může trochu pomoct v nočním boji. Navíc to prospěje oběma :).

Dbejte ale na to, ať máte raději pejska na vodítku. Vezměte si s sebou třeba stopovačku či jiné dlouhé vodítko, ať na určitém místě větší volnost, ale neodepínejte ho. Přece jen jsou lidé či děti, kteří si neodpustí pouštění už přes den a pokud by se tak stalo ve vaši blízkosti, pes se může leknout a třeba i utéct.

Uklidňováky
Pokud je na tom pejsek opravdu špatně a velmi blbě ohňostroj nese, můžete se domluvit i s veterinářem na nějakých sedativech. S tímto ale nemám zkušenost, ale lékař by určitě poradil.
Hlavně se opravdu vždy poraďte s veterinářem! I když máte s nějakými léky zkušenosti u jiného psa nebo vám je někdo poradil, ať už známý nebo internet. Kdybyste si brali vy nějaké prášky, taky vám je vystavuje lékař (až na výjimky) podle zhodnocení vašeho stavu a tak samo je to u zvířat, a to i v tomto případě!

V různých kamenných i internetových obchodech s chovatelskými potřebami jsem také viděla nějaké obojky, oblečky a jiné vymoženosti, které mají psa uklidňovat. Opět ale nemám vlastní zkušenost a efektivností těchto vychytávek.



Zvykání psa
Svého pejska můžete také průběžně během roku navykat na nepříjemné zvuky. Chce to ale opravdu pomalu. Najděte např. na youtube zvuky ohňostroje a pouštěte mu je. Začněte od nejméně hlasitější možnosti až po tu hlučnou. Pečlivě sledujte, co to s pejskem dělá. Nezapomeňte ale, že když je přehráváte přes notebook nebo telefon, nemají vůbec tak ostrý zvuk jako je v realitě. Lepší jsou už nějaké repráky, ale opět to není úplně ono. Ovšem lepší než nic, může to aspoň trochu pomoct.


Hlavně na svého psa v tento den nezapomínejte. Vím, že se chcete bavit, slavit, ale nenechte ho se trápit. Aspoň nějaké malé krůčky mu můžou pomoct a cítit vaši přítomnost v tom shonu dění mu určitě trošku uleví.

Smutné je, že divoká zvířata tyto lidské oslavy odnáší nejhůř. Je nikdo připravit ani jim něco oznámit nemůže. Pro mnoho z nich má tento den až smrtící účinky. Myslete prosím trochu i na ně a buďte s pouštěním ohleduplnější. 💓

Jinak vám samozřejmě přeji úspěšné zakončení tohoto roku a také vše nejlepší do toho nového! 💓
Snad už bude o něco veselejší než tento :).

6 komentářů:

  1. Já mám v tomto ohledu s pejskem štěstí. Má ten novoroční hluk rád, dokonce ho musíme dát do okna, když je ohňostroj, rád se na něj dívám :D Moje kamarádka má stejnou rasu jako já, ale pejskovi vždycky dává nějaké kapky na uklidnění od veterinářky... Asi hodně záleží i na povaze psa :) Tvůj článek se mi líbil, věřím, že tvoje rady někomu pomůžou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že máš štěstí! :) Wow, to slyším poprvé, že se na to rád kouká :D. Jasně, holt každý pejsek to má jinak :/.

      Vymazat
  2. Skvělé tipy. Já mám též štěstí, Ellie na to úplně prdí. Je pravda, že cca před dvěmi lety si "učurla" jak se začalo střílet. Ale další roky úplně v klidu spinká. Chvilku kouká co se děje, ale já většinou dělám že nic, vůbec ji nelituji. Spíše zvýším hlasitost na tv a nereaguji na to. Občas si začneme hrát a díky tomu je Ellie úplně v pohodě.
    Přeji Ti vše nejlepší do nového roku! Míša
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). To je dobře, že to tak zvládá a děláš dobře :). Děkuji, tobě taky <3

      Vymazat
  3. Skvělé a užitečné tipy :-). Mám 8-letého labradora, který nemá rád bouřky, průvan v bytě a už vůbec né ohňostroj. Silvestr neslavíme ve velkém, jen symbolicky a tak máme pejska vždy u sebe :-). Odpoledne vždy vyrážíme na dlouhou procházku a večer jdeme až po tom, co to vše skončí a je klid :-). Letos (tedy už minulý rok) to zvládl krásně, lehl si k nám k telce a tulil se :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). To je dobře, že jste vždy s ním :). Je super, že letos to tak pěkně zvládnul :).

      Vymazat

Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu❤️